Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

FLOWK ένα neo-folk συγκρότημα από την Καταλονία

Οι Flowk είναι Καταλανοί, σχηματίστηκαν το 2019 και αποτελούνται από τους Ciscu Cardona ακουστική κιθάρα, Marc del Pino διατονικό ακορντεόν και Xavi Castanys μαντολίνο, ακουστική κιθάρα.
Με αυτή τη σύνθεση το καταλανικό συγκρότημα ηχογράφησε, προσφάτως, το Trobada [Segell Microscopi, 2022], ένα folk άλμπουμ αποτελούμενο από δέκα πρωτότυπα κομμάτια, όλα συντεθειμένα από τα ίδια του τα μέλη, σε κάποια εκ των οποίων ακούγονται και οι guests Sílvia Murillo βιολί, Pau Benítez flabiol (καταλανικό φλάουτο), Manu Sabaté gralla (καταλανικό διπλοκάλαμο πνευστό), tenora (καταλανικό όμποε), μπάσο κλαρίνο και Xavi Carbó κοντραμπάσο.
Αν κάτι χαρακτηρίζει τις μουσικές των Flowk αυτές είναι οι πολλές και ποικίλες αναφορές τους – απ’ όλο φάσμα του φολκ, ευρωπαϊκού και αμερικανικού, από το ’60 και μετά. Υπάρχουν δηλαδή στοιχεία, που παραπέμπουν και σε ισπανικά ή γαλλικά σχήματα των 70s (ή ακόμη και σε ιρλανδικά), μα και στοιχεία που φέρνουν στη μνήμη (ιρλανδο)αμερικάνικες μπάντες, σαν τους Solas ή τραγουδοποιούς σαν τον Béla Fleck, για παράδειγμα.
Ξεχάσαμε να πούμε πως οι Flowk είναι ένα instrumental group, που επιδίδεται με ιδιαίτερη συνέπεια σ’ αυτό το mix-στυλ, που έχει αποφασίσει να προτάξει, δείχνοντας πως μπορεί να τοποθετηθεί και να σταθεί πολύ ψηλά, επειδή και τα τρία βασικά μέλη συνθέτουν με έμπνευση, κομμάτια που ακούγονται και «φρέσκα», όντας το ένα ωραιότερο του άλλου. Εννοούμε με αυτό πως όσο κυλάει το άλμπουμ είναι σαν να επικάθεται η ποιότητα του ενός κομματιού πάνω στο άλλο, δημιουργώντας στο τέλος μία κατάσταση γαλήνης και ευφορίας.
Ναι, και το δεύτερο, γιατί η χορευτικότητα δεν απολείπει από τις συνθέσεις των Flowk, απεναντίας αυτή είναι διαρκώς παρούσα, μ’ εκείνον τον λεπτό τρόπο, που γνωρίζουμε από τις σχετικές παραδόσεις.
Πολύ καλή περίπτωση neo-folk συγκροτήματος, που αξίζει να ακουστεί και έξω από την Καταλονία και την Ισπανία.
Επαφή: https://www.microscopi.cat/, www.flowktrad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου