Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

OAK, GHOSTER, RÝR νέα συγκροτήματα από την Νορβηγία, την Γαλλία και την Γερμανία

OAK: The Quiet Rebellion of Compromise [Karisma Records, 2022]
Οι Oak είναι Νορβηγοί, προέρχονται από το Όσλο και υπάρχουν στη σκηνή περίπου μια δεκαετία (ή και περισσότερο). Το “The Quiet Rebellion of Compromise” είναι το πιο νέο άλμπουμ των Oak, ένα pop / progressive προϊόν, μέσω του οποίου το συγκρότημα φιλοδοξεί να περάσει σε πλατύτερα ακροατήρια.
Να πούμε κατ’ αρχάς πως μέλη των Oak, στην παρούσα φάση είναι οι Simen Valldal Johannessen φωνή, πιάνο, πλήκτρα, Øystein Sootholtet μπάσο, κιθάρες, πλήκτρα, προγραμματισμός, Sigbjørn Reiakvam ντραμς, κρουστά, προγραμματισμός, πλήκτρα, κιθάρες και Stephan Hvinden κιθάρες, με τους Ole Michael Bjørndal επιπλέον κιθάρες και Steinar Refsdal σαξόφωνα να βοηθάνε σε μερικά κομμάτια. Φαίνεται, ας πούμε, και από την line-up ο κιθαριστικός προσανατολισμός του γκρουπ, όπως και το γεγονός πως πλήκτρα και προγραμματισμός παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τού “The Quiet Rebellion of Compromise”.
Οι Oak ηχούν παράξενα – μέσα στο πλαίσιο του σύγχρονου progressive. Και αυτό γιατί επιχειρούν να συνδυάσουν 70s στοιχεία, με ανάλογα των 80s, που παραπέμπουν στο πομπώδες ύφος των U2, των Mission ή και των Marillion.
Φυσικά όλα αυτά είναι μία από τις όψεις των μουσικών τους, ίσως η πιο κυρίαρχη – και το λέμε τούτο, επειδή, εδώ, υπάρχουν και tracks που συνδυάζουν και άλλες αναφορές, σαν το 14λεπτο “Paper wings”, που ξεκινάει κάπως... χιπχοπάδικα, για να καταλήξει με growl φωνητικά, σε φάση… death metal!
Γενικώς, υπάρχει ένα «παιγνίδι» στο “The Quiet Rebellion of Compromise”, που είναι γόνιμο και αποδοτικό σε κάθε περίπτωση, δείχνοντας πως οι Oak έχουν τον τρόπο, και βασικά λόγω συνθέσεων, να υπάρξουν με νόημα μέσα στο neo-progressive περιβάλλον.
Επαφή: www.karismarecords.no
GHOSTER: Sombre Crame [Atypeek Music, 2022]
Οι Ghoster είναι Γάλλοι ή εν πάση περιπτώσει προέρχονται από την Γαλλία και βασικά είναι δύο, ο Ben και ο Greg, που προγραμματίζουν και παίζουν μπάσο και κιθάρες. 
Η μουσική των Ghoster είναι αυτό που λέμε... κλαμπίστικη, με πολλά techno στοιχεία (άρα από κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και «παλιομοδίτικη»), με καλή πρόσβαση στην χορευτικότητα – συνεπώς δεν θα ήταν άστοχο αν γράφαμε για ένα dance / electro / rock σχήμα, με πολλά, όμως, 90s στοιχεία.
Στο παρόν “Sombre Crame”, που είναι ένα mini-CD, με διάρκεια λίγο πάνω από 20 λεπτά, οι Ghoster παραθέτουν τέσσερα tracks, με διάρκειες περίπου 5λεπτες. Αυτό σημαίνει πως το συνολικό άκουσμα είναι κομμένο και ραμμένο με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να ισορροπεί σ’ αυτό που έχει στο νου του το σχήμα – δίχως να χάσκει, δηλαδή, από ’δω κι από ’κει.
Όπως λέμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, των mini-CDs, εκείνο που θα χρειαζόμασταν θα ήταν κάτι ευρύτερο στο χρόνο, ώστε να διερευνήσουμε, με μεγαλύτερη σιγουριά το «δέσιμο» και το γενικότερο «όραμα» μιας δουλειάς.
Επί του προκειμένου υπάρχει ενδιαφέρον, σ’ ένα πρώτο αρχικό στάδιο.
Επαφή: www.atypeekmusic.com
r
ý
r: Transient [Golden Antenna, 2022]
Όπως είχαμε σημειώσει και παλαιότερα, με αφορμή το προηγούμενο άλμπουμ τους “Left Fallow” [Narshardaa Records, 2019], οι rý(έτσι τους αρέσει να γράφονται – με όλα τα γράμματα πεζά) είναι κατά πάσα πιθανότητα Γερμανοί, αφού στο Βερολίνο είναι ηχογραφημένο και το πιο νέο CD τους, που αποκαλείται “Transient”. Αν και στο cover δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για το σχήμα (ποιοι το αποτελούν, τι όργανα παίζουν κ.λπ.), το σίγουρο είναι πως εδώ ακούμε βασικά κιθάρες, πολλές κιθάρες, μπάσο και ντραμς. Έχουμε, δηλαδή, ένα κιθαριστικό γκρουπ, που αποδίδει instrumentals, όπως τόσα και τόσα νεότερα συγκροτήματα, και που επιχειρεί, μέσα από μόλις πέντε tracks (με διάρκειες από έξι έως και εννέα λεπτά), να δημιουργήσει ένα κλίμα κάπως σκοτεινό και σίγουρα τεταμένο, εντατικό, εκμεταλλευόμενοι στοιχεία από διαφορετικές περιόδους του rock.
Υπάρχει φυσικά η σχολή-Black Sabbath, με τα ακαταπόνητα riffs και το βαρύγδουπο μπάσο-ντραμς, αλλά υπάρχουν, ταυτοχρόνως, και οι νεότερες «στονεράδικες» επιρροές.
Υπάρχουν λοιπόν τα hard και heavy parts, αλλά υπάρχουν και πιο λυρικά μέρη, με τις κιθάρες να ηχούν εντελώς post-rock, παρότι ανά πάσα ώρα και στιγμή καιροφυλαχτούν τα πιο βαριά vibes.
Αν και οι rýr δείχνει να τα καταφέρνουν παντού, κι εδώ, κι εκεί, στην πράξη οι σκληρές όψεις τους τούς «πάνε» περισσότερο. Και ίσως να τους ταιριάζουν περισσότερο και οι κάπως πιο μικρές διάρκειες, καθώς στο 6λεπτο “Alienated” είναι ακόμη πιο πιστικοί και πιο σαφείς.
Πολύ καλό και το φερώνυμο “Transient”, το τέταρτο track του δίσκου, με τα «μεταλλικά» riffs και την κάπως... πειραματική εξέλιξη.
Καλή μπάντα, δεν θα λέγαμε εξελίξιμη, αλλά στιβαρή και σίγουρη.
Επαφή: www.goldenantenna.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου