Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ: η τζαζ ήταν η ζωή του – ο πρόσφατος θάνατός του φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ιστορικό Τζαζ Κλαμπ, στην Πλάκα, όπως και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του

Πριν από μερικές μέρες, στις 20 Νοεμβρίου, έγινε γνωστός ο θάνατος του Γιώργου Μπαράκου – ενός εντελώς ξεχωριστού, ενός μοναδικού προμότερ της τζαζ στη χώρα μας.
Το θλιβερό γεγονός θα ανακοινωνόταν στο facebook από μουσικούς, που είχαν συνεργαστεί μαζί του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, στο περιώνυμο Τζαζ Κλαμπ του, στην Πλάκα, σκορπώντας στους απανταχού φίλους της τζαζ (και εδώ, μα ακόμη και στο εξωτερικό) συγκίνηση και θλίψη. Ήταν και ο τρόπος με τον οποίον «έφυγε» εντελώς απρόσμενα από τη ζωή ο 80χρονος Γιώργος Μπαράκος, που συνέτεινε σ’ αυτό.
Μπορεί στην νεότερη γενιά των jazz fans το όνομά του να μην λέει πάρα πολλά –αν και αποκλείεται να υπάρχει άνθρωπος, που ν’ ακούει τζαζ στην Ελλάδα, και να μην ξέρει τουλάχιστον το βασικότερο όλων–, για τους παλαιότερους, όμως, μουσικούς, fans, ακροατές, ανθρώπους γενικώς που ασχολούνται ή ασχολήθηκαν από διάφορες φάσεις και θέσεις με την τζαζ στην Ελλάδα, ο Γιώργος Μπαράκος ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα θρυλικό πρόσωπο.
Κυρίως, γιατί έστησε μια κατάσταση στην Πλάκα, στην πλατεία Ραγκαβά, στα Αναφιώτικα, από τα τέλη του ’74 έως και τα τέλη του ’83, από αγνή και άδολη αγάπη για την μουσική. Την τζαζ βασικά, αλλά όχι μόνο.
Τελείως έξω από κερδοσκοπικές αντιλήψεις, παντελώς έξω από κάποια κυκλώματα, που πάντα υπήρχαν και που αντιμετώπιζαν την τζαζ άλλοτε ως μουσική των «καταγωγίων», και άλλοτε ως «στυλάτη» μουσική της «υψηλής κοινωνίας», ο Γιώργος Μπαράκος έδωσε στην μουσική που αγαπούσε –συμβάλλοντας με απέραντη αγάπη, προσωπικό κόπο και έξοδα– την αληθινή λαϊκή θέση που της ανήκε, στήνοντας ένα χώρο εκ του μηδενός, που λειτουργούσε και σαν «σχολείο». Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά...
Στην αρχή ήταν το ροκ εντ ρολ, και η τζαζ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Κολλεγίου
Ο Γιώργος Μπαράκος έμπαινε στην εφηβεία, όταν σκάει το ροκ εντ ρολ στην Ελλάδα, το 1956. Γίνεται ροκεντρολάς, όπως κάθε νέος της εποχής με μουσικές ανησυχίες, αλλά σχεδόν ταυτόχρονα ανακαλύπτει και την τζαζ, μέσω ενός μεγαλύτερου γείτονά του, που τον μυεί σε κλασικά ακούσματα (Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Thelonious Monk κ.ά.).
Παρότι πολύ νέος ακόμη και πιστός fan του ροκ εντ ρολ, ο Γιώργος Μπαράκος βρίσκει στην νέα μουσική αγάπη του ένα άλλο νόημα. Αντιλαμβάνεται, ας πούμε, την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει τον μουσικό της τζαζ, με το όργανό του, που αποτελεί προέκταση της φωνής του, και αυτό τον συνεπαίρνει. Έτσι, σταδιακά, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50, η τζαζ αποκτά κυρίαρχο ρόλο στα ακούσματά του.
Ίσως αυτό να οφειλόταν και στην σταδιακή αποδυνάμωση του ροκ εντ ρολ, καθώς άλλοι «ήρωές» του σκοτώθηκαν (Buddy Holly, Eddie Cochran), άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά (Gene Vincent), άλλοι είχαν προβλήματα με τον νόμο, με αποτέλεσμα η καριέρα τους να τραβηχτεί «πίσω» (Chuck Berry, Jerry Lee Lewis) και άλλοι ενέδωσαν στο πιο μπλαζέ, κρουνερίστικο στυλ (Elvis Presley), που ήταν η κύρια και συντηρητική ποπ πρόταση της Αμερικής στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60, και που δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, αυτό το ύφος, να εκφράσει τα... οργισμένα νιάτα της εποχής.
Τέλος πάντων ο Μπαράκος πέφτει με τα μούτρα, όπως λέμε, στην τζαζ,  –αν και ποτέ δεν θα σταματήσει να ακούει και ροκ– εκμεταλλευόμενος, στο έπακρο, τις λίγες δυνατότητες που παρείχε η εποχή, ώστε να μορφωθείς όσο γινόταν τζαζικώς.
Υπάρχει, λοιπόν, ο Ελληνο-Αμερικανικός Σύνδεσμος, η δανειστική δισκοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, μετά το 1957, που κάνει καλή δουλειά, υπάρχει το Μοναστηράκι, στο οποίο καταλήγουν οι δίσκοι των Αμερικανών, που υπηρετούν στις Βάσεις γύρω από την Αθήνα και που μετατίθενται ή απολύονται, υπάρχουν οι σχετικές εκδηλώσεις αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών και βασικά υπάρχει το Εντευκτήριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην Ηρώδου Αττικού 25, που στεγάζει το Jazz Club των Αθηνών και στο οποίο παρουσιάζονται δίσκοι, γίνονται συναυλίες, οργανώνονται ομιλίες κ.λπ.
Σε όλα αυτά ο Γιώργος Μπαράκος είναι «μέσα». Και προφανώς σ’ αυτά τα στέκια πηγαίνει με τον φίλο του σαξοφωνίστα Λάκη Διακογιάννη, προφανώς γνωρίζεται από τότε με τον μεγαλύτερό του και επίσης jazz-fan Δημήτρη Πολύτιμο, ενώ στους ίδιους χώρους κινούνταν και πολλοί άλλοι άνθρωποι, από τον σχεδόν συνομήλικό του Βαγγέλη Παπαθανασίου, μέχρι τους μεγαλύτερους Μίμη Πλέσσα, Τίτο Καλλίρη κ.ά.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/o-thrylos-toy-giorgoy-mparakoy-kai-toy-istorikoy-tzaz-klamp-sta-anafiotka

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Ηλίας Ηλιάδης
    Θυμάμαι πιτσιρικάδες την αραζαμε στο γρασίδι, έξω από το jazz club και ακούγαμε τα λαιβ

    George Lambropoulos
    ενίοτε τρυπωναμε και εντός...Είχαμε φάει τον Lakatos με το κουτάλι...

    Ηλίας Ηλιάδης
    έτσι ακριβώς...

    Kostas Voults
    Ένα κείμενο φόρος-τιμής για έναν άνθρωπο που πολλοί αγαπήσαμε κι ας μην τον συναντήσαμε ποτέ. Μπραβο Φώντα.

    Yiotis Samaras
    Καταπληκτικό!

    το Κουτοί μη Τόποι
    as always to the point

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΜΠΡΑΒΟ ΦΩΝΤΑ ΜΟΥ!!!....ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΝΝΝ..!!!!

    Antonis Tsoukatos
    Φώντα, πολύ καλό άρθρο, σε ευχαριστούμε πολύ!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και μια παράλειψη. Ξέχασα να αναφέρω τον Σωτήρη Νάτση, τον γραφίστα που έφτιαχνε τις αφίσες του κλαμπ για τα δρώμενα και που υπήρχαν αναρτημένες σε τοίχους, βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία. Θυμόμουν το όνομά του μέχρι την τελευταία στιγμή και τελικά μου διέφυγε...

    Yanis Bitsakis
    Εκπληκτικό άρθρο, στο οποίο όπως συνηθίζεις μας βάζεις στην τότε εποχή, με ένα σωρό άλλες προεκτάσεις (σημείωσα τα περί χασίς και χούντα και τα σκέφτομαι όπως είπες, ενώ πολύ σωστά αναφέρεις τους Ούγγρους.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Conrad Ayers
      Wow!!!!..Thanks for asking!!!! .... I see you have used 2 of my colored photos where my late good friend Giorgios Barakos is wearing the white glasses from my Facebook timeline...It was my birthday party and my photographer friend Xenophon and I brought all the glasses hats and wigs....plus you FORGOT TO MENTION his wife MARIA may she rest in peace..she also played a VITAL ROLE!!!!!As you should know THE WOMAN THAT STANDS BY YOUR SIDE MAKES ALL THE DIFFERENCE .......he is one of Maria

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Thanks a lot Mr. Ayers. There are two mentions for Maria in the article.

      Conrad Ayers
      Yes I just saw it......sorry about that......"jumped the gun" as we say in the USA

      Kosmas Vassiliou
      Το πιο ολοκληρωμένο άρθρο για την εποχή.

      Διαγραφή
  2. Φώντα γεια σου
    Πραγματικά με πολύ συγκίνηση διάβασα το άρθρο για τον Γιώργο Μπαράκο γιατί για εμάς τους θαμώνες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) το Τζαζ Κλαμπ σήμαινε πάρα πολλά. Συγχαρητήρια.
    Για την ιστορία σου αναφέρω ότι ο Αντρέας που έπαιζε μπλούζ ήταν ο Αντρέας Τουρναβίτης (παλαιός συμφοιτητής και φίλος) κείμενα του οποίου βρίσκονται στο βραχύβιο περιοδικό Μουσικό αυτί και που αν θυμάμαι καλά αποτελούσαν κάτι σαν παρουσίαση στις βραδιές που έπαιζε μπλούζ στο Τζαζ κλάμπ.
    Καί πάλι συγχαρητήρια
    Γιώργος Μα

    ΑπάντησηΔιαγραφή