Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ meditations

Ο συνθέτης και πιανίστας βασικά (γιατί χειρίζεται και άλλα όργανα) Βαγγέλης Στεφανόπουλος (Vagelis Stefanopoulos) μάς είναι γνωστός και από τις συμμετοχές του σε διάφορα πρόσφατα άλμπουμ, για παράδειγμα στο “Streams” [Teranga Beat, 2021] του Jan Van Angelopoulos, όπως και από την περισσότερο προσωπική δισκογραφία του, π.χ. το άλμπουμ “Idyllwild Suite” (2020) με το Vagelis Stefanopoulos Ensemble ή το “Sailing on a Marsipus” (2012) με το Vagelis Stefanopoulos Trio.
Μουσικός με μιαν ευρύτητα (ηχητικού) πνεύματος, ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος επανέρχεται στην δισκογραφία με το πιο αυστηρώς, ίσως, προσωπικό άλμπουμ του, το Meditations(2022), που κυκλοφορεί τώρα από το label του Πέτρου Κλαμπάνη ΠΚ Music
Λέμε το... πιο αυστηρώς, ίσως, προσωπικό του, επειδή στο άλμπουμ αυτό ο Β. Στεφανόπουλος είναι παντελώς μόνος του, καθώς χειρίζεται όλα τα όργανα που ακούγονται (και δεν ακούγεται μόνον πιάνο, μα και άλλα πλήκτρα, ηλεκτρονικά και κιθάρες), συνθέτοντας φυσικά και ακόμη κάνοντας την παραγωγή και την μείξη.
Είναι ένα... διαλογιστικό CD το “Meditations”, όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος του; Ναι, θα απαντούσαμε. Υπό την έννοια πως ο Β. Στεφανόπουλος συνθέτει βασικά σε νωχελικές στροφές, δημιουργώντας ένα κλίμα... ονειροπόλησης – ένα ambient με άλλα λόγια, ικανό να σε μεταφέρει, νοερώς, σε παράλληλους κόσμους, που να μην συμπιέζονται και καταπιέζονται, ας το πούμε έτσι, από τους ήχους του άστεως.
Έχει ένα νατουραλιστικό πνεύμα, με άλλα λόγια, η μουσική του Β. Στεφανόπουλου (αυτό φανερώνει και το quote του Alan Watts, που υπάρχει στο digipak… “Eyes see and ears hear as wind blows and water flows”), συνδυάζοντας λυρικά / νεορομαντικά στοιχεία, με πιο σύγχρονες «κλασικές» και τζαζ αναφορές (ο Keith Jarrett θα μπορούσε να ήταν μια ισχυρή επιρροή σε κομμάτια όπως το “Play child play” φερ’ ειπείν), τα οποία επεκτείνονται από το πιάνο προς τα άλλα πλήκτρα, ή και τις κιθάρες ακόμη, με τα εφφέ να δημιουργούν επιπρόσθετα αναχώματα (“Regret”).
Είτε τα tempri είναι λιτά, όπως στο πιάνο, είτε πιο σύνθετα, όταν παρεισφρέουν όλoι οι υπόλοιποι ήχοι, το αποτέλεσμα των μουσικών του Β. Στεφανόπουλου, στην πράξη, δεν αλλάζει. Τούτο σημαίνει πως το “Meditations” είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο, συγκεκριμένου ύφους άλμπουμ, προϊόν ενός «προσωπικού» τρόπου μουσικής σκέψης, με γερές θεωρητικές βάσεις και απτό αποτέλεσμα.
Επαφή: https://vagelisstefanopoulos.bandcamp.com/album/meditations

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου