Τρίτη 23 Μαΐου 2023

JAN VAN ANGELOPOULOS / FOTIS SIOTAS μουσικές με παραδοσιακές αφετηρίες

Δύο μουσικοί, πους τους έχουμε ακούσει να συνεργάζονται εσχάτως στα άλμπουμ Φώτης Σιώτας / Θοδωρής Γκόνης «Δύο Λάθη» [United We Fly, 2022] και Jan Van AngelopoulosStreams” [Teranga Beat, 2021], αποφασίζουν να κάνουν κάτι από κοινού – ηχογραφώντας συνθέσεις τους, που έχουν παραδοσιακές αφετηρίες (και όχι μόνον ελληνικές, κατ’ ανάγκην).
Είναι γνωστή η αγάπη και του Αγγελόπουλου και του Σιώτα για τις παραδοσιακές μουσικές και ειδικότερα για ’κείνες που προέρχονται από την βόρεια Ελλάδα, οπότε δεν είναι παράξενη ούτε η συνεργασία τους, ούτε φυσικά και το ύφος του άλμπουμ τουςFolks Nowadays [Same Difference Music, 2023].
Κατ’ αρχάς να πούμε τι είδους όργανα χειρίζονται, εδώ, οι δύο μουσικοί. Έχουμε λοιπόν τον Jan Van Angelopoulos σε ντραμς, dreadbox σύνθι και πεντάλια και τον Φώτη Σιώτα σε βιολί και εφφέ. Άρα, λοιπόν, υπάρχει και ηλεκτρονικό στοιχείο στις συνθέσεις, το οποίον όμως δεν είναι καθοριστικό στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. – ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι τόσο καθοριστικό.
Και το λέμε τούτο υπό την έννοια πως τα ντραμς και το βιολί είναι εκείνα, που κυριαρχούν στην ηχογράφηση, με τα ηλεκτρονικά να παίζουν έναν ρόλο συνήθως συμπληρωματικό, είτε μέσω εφφέ και χρωματισμών, είτε υποστηρίζοντας ακόμη και ρυθμικά μοτίβα (όπως ακούμε στο “How it started”), βοηθώντας περαιτέρω και στην συγκρότηση κάποιων ιδιόμορφων ίσο (“Starlight raga”), φέρνοντας, έτσι, στη μνήμη τον τρόπο δράσης των συμπαθητικών χορδών στα ινδικά έγχορδα.
Φυσικά, το κύριο μελωδικό δεδομένο των συνθέσεων, στο “Folks Nowadays”, είναι παραδοσιακής προέλευσης, κάτι, όμως, που δεν τις εμποδίζει (τις συνθέσεις) να ηχούν μ’ έναν δικό τους τρόπο – κάπως «άγριο» και συχνά πληθωρικό, όπως στο “Red coal”. Και τούτο, παρά το γεγονός πως τα βασικά όργανα είναι μόλις δύο.
Είναι η συνολική ηχητική διαμόρφωση των κομματιών, εννοούμε, που οδηγεί το άκουσμα, τοποθετώντας το σ’ ένα γήινο, σ’ ένα χθόνιο επίπεδο και όχι, τα όποια μεμονωμένα στοιχεία.
Αν κάτι νοιώθουμε να λείπει από τούτη την ηχογράφηση (σε κάποια τουλάχιστον tracks) είναι μόνο το μπάσο, καθώς τα ντραμς στερούνται του βασικού συνοδοιπόρου τους, αλλά τόσο το βιολί όσο και τα σύνθια γεμίζουν όπως πρέπει τον ήχο, δημιουργώντας σχεδόν πάντα όχι την αίσθηση, αλλά την βεβαιότητα τού πλήρους (κι ένα τέτοιο κομμάτι είναι το φερώνυμο “Folks nowadays”, εκεί στην μέση του δίσκου).
Πολύ ενδιαφέρον έχουν επίσης το... διονυσιακό “Return from the city”, το περισσότερο... δραματικό και με ωραία ηλεκτρονική διαχείριση “Famous for no reason”, και ακόμη το λυρικό-συναισθηματικό “Closing game” (το μοναδικό κομμάτι με φωνές, που ακούγεται στο CD).
Οι Jan Van Angelopoulos και Φώτης Σιώτας μπορεί να «παίζουν» με την παράδοση, μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και με... ανατρεπτική διάθεση, όπως στο έσχατο “We came here walking”, αλλά αυτό δεν παύει να συμβαίνει με σχέδιο και με κανόνες.
Επαφή: https://janvandeengel.bandcamp.com/album/folks-nowadays?label=343415265&tab=music

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Irene Evripidou
    Μου αρέσει το artwork. Πολύ. Τον δίσκο δεν τον έχω ακούσει.

    Σπύρος Παπαδουλάκης
    Εντυπωσιακός δίσκος με ωραία προσέγγιση/πρωτότυπες ιδέες για το folk (πχ κρουστά / τύμπανα περασμένα από φίλτρα). Επίσης χαίρομαι να βλέπω τα συνθεσάιζερ του Γιάννη και της Δήμητρας και της ομάδας τους -που αποτελούν την Dreadbox- να αναφέρονται στους δίσκους (και όχι άδικα).

    Γιώργος Πήττας
    Θα τους έχουμε με το καλό, τον Αύγουστο στο Fengaros Festival 2023.

    ΑπάντησηΔιαγραφή