Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

MILLIONS OF DEAD TOURISTS υγιείς

Οι Millions of Dead Tourists δεν είναι καινούρια μπάντα, ούτε πρωτοεμφανιζόμενη. Υπάρχουν τουλάχιστον από το 2016 έχοντας τυπώσει έως σήμερα τρία άλμπουμ. Βασικά λέμε για ένα σχήμα που ομνύει, σε πρώτη φάση, στα ηλεκτρονικά και τα εφφέ, καθώς και τα τέσσερα μέλη του ανακατεύονται με αυτά. Πού είναι ποια (τα τέσσερα μέλη); Σημειώστε: Yiannis μπάσο, εφφέ, Iason σύνθια, σαμπλ, ντραμ-μασίν, Sotiris μπάσο, εφφέ και Nikolas φωνή, εφφέ.
Παρατηρούμε, επίσης, πως δύο από τα μέλη του γκρουπ είναι μπασίστες – κάτι όχι σύνηθες, και κάτι που παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο στον τελικό ήχο. Συνεπώς έχουμε αυτά τα δύο πρώτα και βασικά δεδομένα.
Τώρα, τα κομμάτια του πιο νέου CD του γκρουπ, που τιτλοφορείται «Υγιείς (Healthy [1000+1 TiLT / WON TON Records, 2023], είναι τέσσερα, δύο μέσης και δύο μεγάλης διάρκειας, έχοντας τους εξής τίτλους: «Αλλεργικό σοκ», «Υγιείς», «Το χέρι που παίρνει» και «Κόκκαλο». Εκτός του πρώτου track όλα τα υπόλοιπα έχουν ελληνικά λόγια. που σπηκάρονται πάνω στις ρυθμοδομές.
Έτσι, το 11λεπτο «Υγιείς» είναι ένα up-tempo κομμάτι, στα όρια του techno, αν και electro στη συνολική αφήγησή του, ενώ mid και με προοδευτική αυξανόμενη ένταση είναι το 7λεπτο «Χέρι που παίρνει», με τον λόγο να δηλώνει και πάλι παρών, όπως και στο 9λεπτο «Κόκκαλο» εξάλλου, επίσης ένα βαρύ electro track, που ακολουθεί περισσότερο electro-punk λογική.
Ένα από τα βασικά γνωρίσματα των Millions of Dead Tourists, που σχετίζεται με το λόγο τους, είναι η κριτική τους διάθεση σε σχέση με όσα συνέβησαν την περίοδο της νόσου covid-19.
Γραμμένο μέσα στις καραντίνες το «Υγιείς (Healthy)» είναι επηρεασμένο από το γενικότερο ζοφερό κλίμα «των εγκλεισμών, των υποχρεωτικοτήτων και του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», όπως αναφέρουν οι ίδιοι, στο μέσα μέρος του cover τους – κάτι που σε γενικές γραμμές αποτυπώνεται και στις μουσικές τους, που είναι σκληρές, δύσθυμες, μονότονες και ζοφερές.
Υπάρχει μια συνάφεια και μια συνέπεια, λοιπόν, σε σχέση με όλα τα επιμέρους του «Υγιείς (Healthy)» των Millions of Dead Tourists, κάτι που οπωσδήποτε δρα δημιουργικά (για το ίδιο του γκρουπ πρώτα-πρώτα).
Επαφή: https://millionsofdeadtourists.bandcamp.com/album/healthy

1 σχόλιο: