Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ALESSANDRO SGOBBIO piano music 2

Το Piano Music 2” [AMP Music & Records, 2023] (κανονική κυκλοφορία σε LP, CD και digital στις 22 Σεπτεμβρίου) είναι η συνέχεια του “Piano Music” (2022), ενός προσωπικού άλμπουμ του ιταλού πιανίστα Alessandro Sgobbio. Για ’κείνο το CD είχαμε γράψει πέρυσι τον Ιούλιο στο blog, ενώ για το “2” θα γράψουμε τώρα.
Ο Sgobbio είναι ένας πιανίστας, που, και από τις προσωπικές δουλειές του, μα και από τα σχήματα στα οποία έχει κατά καιρούς συμμετάσχει (Silent Fires, Pericopes+1, Hitra κ.λπ.), αποδεικνύει την ικανότητά του να κινείται σ’ ένα μεγάλο φάσμα της σύγχρονης jazz, όπως και του αυτοσχεδιασμού γενικότερα.
Οι συνθέσεις του, με άλλα λόγια, διακρίνονται για το πλουραλιστικό πνεύμα τους – δηλαδή, για την ισόποση μεταφορά ρομαντικών-λυρικών και προχωρημένων στοιχείων στα διάφορα patterns, δημιουργώντας, την ίδιαν ώρα, σύνθετα και απαιτητικά πλαίσια-περιβάλλοντα.
Στο “Piano Music 2” αυτή η ενοργανική αντίληψη του Sgobbio γίνεται ακόμη πιο φανερή, καθώς για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου δίσκου ο ιταλός μουσικός χειρίζεται πιάνο (Fazioli F278) και live electronics. Και κάπως έτσι ο συνδυασμός των δύο είναι εκείνος που θα ενώσει τα... συναισθηματικά παιξίματα (στο πιάνο), με τα συνοδευτικά και πάντως υποβολιμαία ηλεκτρονικά.
Το μεγαλύτερο κομμάτι σε διάρκεια του δίσκου, το 6λεπτο “The river”, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά του “Piano Music 2”, καθώς πιάνο και ηλεκτρονικά συνοδοιπορούν από θέσεις ισοτιμίας, δίνοντας ώθηση σε δύο διαφορετικούς ηχητικούς «κόσμους», που αντιπροσωπεύουν όμως τις όψεις της ίδιας κατά βάση ροής. 
Ο ποταμός κυλάει και «έτσι» κι «αλλιώς», αναλόγως της ψυχικής φόρτισης του ακροατή.
Επαφή: www.alessandrosgobbio.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου