Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου του 1973, τέτοιες μέρες, πριν από 50 χρόνια – είχαν διεξαχθεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη και είχαν δώσει μέχρι και παγκόσμιο ρεκόρ

Οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου Ανδρών και Γυναικών ήταν ένα γεγονός πολύ μεγάλης αθλητικής σημασίας, σε όλη τη δεκαετία του ’70. Προς αυτό είχαν συμβάλλει βασικά η κρατική τηλεόραση, με τις απ’ ευθείας μεταδόσεις της, και βεβαίως το υψηλό επίπεδο αθλητών και αθλητριών, των περισσότερων βαλκανικών χωρών, οι οποίοι και οποίες μπορούσαν να προσφέρουν δυνατούς συναγωνισμούς, συχνά με επιδόσεις παγκόσμιας εμβέλειας.
Οι αγώνες θεωρούνταν κάπως σαν σούπερ-μίτινγκ για τις βαλκανικές χώρες, οι οποίες έστελναν ό,τι καλύτερο είχαν από πλευράς δυναμικού (ειδικά σε κάποια αγωνίσματα των Γυναικών το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό), ενώ στην γενικότερη αίγλη συνέβαλλαν και άλλα τινά, πολιτικής φύσεως κυρίως.
Ας πούμε το γεγονός πως συμμετείχαν χώρες από τα γειτονικά μας κομμουνιστικά καθεστώτα, ότι αραιά και πού παρουσιαζόταν στους στίβους η «άγνωστη» και απομονωμένη Αλβανία, ότι υπήρχαν τούρκοι αθλητές, βασικά μαραθωνοδρόμοι, που «χτυπούσαν» τους Έλληνες, μέσα «στο σπίτι τους», σ’ ένα παραδοσιακά ελληνικό αγώνισμα (όπως ήταν ο μαραθώνιος) και άλλα τέτοια...
Γενικά οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου είχαν τεράστια προβολή από τα μίντια και τον Τύπο, καθ’ όλη τη δεκαετία του ’70, με τους πρωταγωνιστές τους να απολαμβάνουν ευρείας αναγνώρισης.
Ένα βασικό που πρέπει να πούμε, σε σχέση με τις ελληνικές ομάδες στίβου Ανδρών και Γυναικών της εποχής, είναι πως σε αυτές συμμετείχαν και οι κύπριοι αθλητές και αθλήτριες. Και μάλιστα δεν συμμετείχαν απλώς, αλλά πρωταγωνιστούσαν κιόλας! Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, πως ο ελληνικός στίβος, στην δεκαετία του ’70, χωρίς τους Κύπριους και τις Κύπριες, θα ήταν μισός.
Ο κύπριος σφαιροβόλος Λουκάς Λουκά, στην Βαλκανιάδα του 1973
Η «Βαλκανιάδα» (έτσι αποκαλούσε ο κόσμος την διοργάνωση) του 1973 ήταν η 32η  στη σειρά και θα διεξαγόταν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στο διάστημα 24-26 Αυγούστου. Τόπος διεξαγωγής, θεωρητικά, ήταν η Αθήνα, αν και το Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν στον Πειραιά. Και λέμε «στάδιο», γιατί το παλιό «Καραϊσκάκη» είχε στίβο, κουλουάρ, σκάμματα κ.λπ. Δεν ήταν όπως το σημερινό γήπεδο, που είναι μόνο για ποδόσφαιρο.
Στους Άνδρες θα λάβαιναν μέρος πέντε βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάς, Ρουμανία, Τουρκία), ενώ στις Γυναίκες τέσσερις (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάς, Ρουμανία).
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες στιγμές των αγώνων;
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/articles/oi-balkanikoi-agones-stiboy-toy-1973-tetoies-meres-prin-apo-50-hronia

2 σχόλια:

  1. Από το fb...

    Ηλίας Ηλιάδης
    Τότε για μας τους πιτσιρικάδες ήταν σαν Ολυμπιακοί αγώνες. Θυμάμαι που έπεσε ο Μερμιγκης και το συζητάγαμε για μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης Γκικάκης
    Τι μου θύμησες Φώντα ...? 50ς κ 60ς ! Σίλης (400), Παπαβασιλείου (στηπλ), Ρουμπάνης-Παπανικολαου-Νικολα'ί'δης (κοντώ), Μαγκλάρας (μήκος), Δεπάστας-Κωνσταντινίδης (800-1500) Χιώτης (5000), Κοντοσώρος (στηπλ) Γεωργόπουλος (100-200), Τσακανίκας, Κουνάδης, Κο'ί'νης, Κουβελογιάννης... ...και τόσοι άλλοι που τους θυμάμαι ... σχεδόν όλους !! ...έτσι, σαν τιμητικό μνημόσυνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή