Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

WALTER PRATI o συνεργάτης του Evan Parker σ’ ένα σόλο άλμπουμ, για τσέλο και ηλεκτρονικά

Ιταλός τσελίστας και χειριστής ηλεκτρονικών, τον οποίον γνωρίσαμε την δεκαετία του ’90, μέσα από τις συνεργασίες του με τον βρετανό σαξοφωνίστα Evan Parker (με το Electro-Acoustic Ensemble ή όχι), ο Walter Prati (γνωστός μας και από κυκλοφορίες της Amirani Records), έχει τώρα ένα σόλο άλμπουμ, που αποκαλείται Lullabies and Other Stories [Amirani Records, 2023].
Νανουρίσματα και άλλες ιστορίες λοιπόν, για τσέλο και ηλεκτρονικά, από τον ιταλό μουσικό, που καταγράφεται εδώ από μία performance του στο MMT Creative Lab του Μιλάνου, που συνέβη μεταξύ Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
Τα κομμάτια του CD είναι δεκατρία και περίπου εναλλάσσονται από lullaby σε story, από τη θέση 1 έως την θέση 13. Βασικά έχουμε πέντε lullaby και οκτώ story.
Το πρώτο lullaby (“First lullaby”) είναι ένα κομμάτι για σόλο τσέλο, με δοξάρι, κάπως βαρύ και κάπως αργό, μελωδικό φυσικά, που θεωρητικά είναι ιδανικό για... νανούρισμα.
Το αμέσως επόμενο όμως, και πρώτο story (“First story”) είναι κάτι τελείως διαφορετικό – και γιατί το παίξιμο στο τσέλο γίνεται πιτσικάτο (και όχι άρκο) και γιατί υπάρχει εδώ χαμηλού προφίλ ηλεκτρονικό μανιπουλάρισμα. Το άκουσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει οπωσδήποτε πειραματική χροιά, αλλά είναι συμπαγές και επιβλητικό, δίχως να «κλωτσάει» τον ακροατή.
Όμως τα δύο επόμενα κομμάτια, το “Second lullaby” και το “Second story”, μοιάζουν περισσότερο με το πρώτο lullaby, με το τσέλο με δοξάρι να πρωταγωνιστεί, για να φθάσουμε στο επόμενο παράξενο track, που είναι το πέμπτο στη σειρά και που αποκαλείται “Third lullaby”. Εδώ το τσέλο, με παίξιμο με δοξάρι είναι κυρίαρχο και πάλι, αλλά ο παραγόμενος, τελικός, ήχος, έχει προέλθει από επιτόπια επεξεργασία, που του προσδίδει «βάθος» και μία ελαφρά αντήχηση.
Γενικώς με τέτοια εναλλακτικά παιξίματα προχωράει το “Lullabies and Other Stories”, δημιουργώντας ένα περίεργο ηχητικό μωσαϊκό, μια παράσταση κυματισμών, που δείχνει να οπτικοποιούνται στο εξώφυλλο του άλμπουμ – μια ζωγραφιά του ίδιου του Walter Prati, επιλεγμένη από μια ευρύτερη σειρά ανάλογων σχεδίων, στην οποία (σειρά) αποτυπώνονται όλα τα κομμάτια του άλμπουμ.
Επαφή: www.amiranirecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου