Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

HEMINA και BIG RED FIRE TRUCK δύο ροκ γκρουπ από το Σίδνεϊ

HEMINA: Romancing the Ether [Bird’s Robe Records, 2023]
Αυστραλοί από το Σίδνεϊ είναι οι Hemina (δηλαδή ο Douglas Skene φωνή, κιθάρες, πλήκτρα, ο Mitch Coull κιθάρες, φωνή, η Jessica Martin μπάσο, φωνή και ο Nathan McMahon ντραμς, φωνή), με το “Romancing the Ether” να αποτελεί τον πέμπτο μεγάλο δίσκο τους.
Το άλμπουμ αυτό των Hemina, όπως και τα προηγούμενά τους εξάλλου, έχει πολλά «μεταλλικά» χαρακτηριστικά, χωρίς να πρόκειται για κάτι κλασικά «μεταλλικό». Θα λέγαμε μάλιστα πως οι ποπ αναφορές δεν είναι λίγες, εδώ, ιδίως όπου τραγουδά η Jessica Martin, μα και σε κάποια ορχηστρικά περάσματα, οπότε αν αποκαλούσαμε το “Romancing the Ether” και ως pop-metal δεν θα ήταν τελείως άστοχο.
Φυσικά το πώς αντιμετωπίζεται το παλαιό progressive rock από αυτά τα σχήματα θα είναι πάντα ένα θέμα – καθότι οι prog αναφορές δεν λείπουν από τους Hemina, όπως δεν λείπουν και κάποιες ethnic, που προσδίδουν στο άκουσμα και άλλα, περιπετειώδη, ηχητικά χαρακτηριστικά.
Να πούμε, επίσης, το πολύ βασικό πως το “Romancing the Ether” αποτελείται μόνον από το φερώνυμο 35λεπτο κομμάτι, το οποίον ναι μεν χωρίζεται σε έξι μέρη (“Intention”, “Strike four”, “Embraced by clouds”, “Dissolution”, “Revelations”, “Integration”), αλλά κυλάει «σαν ένα», αφού δεν παρουσιάζει εμφανή χωρίσματα.
Όλα αυτά υπονοούν, βεβαίως, πως εδώ θα πρέπει να υπάρχει και να αναπτύσσεται κάποιο concept – και όντως. Μάλιστα το concept αυτό μοιάζει να εκκινεί από τα προηγούμενα άλμπουμ των Hemina, εξερευνώντας την πορεία στη ζωή ενός εφήβου, εμβαθύνοντας τώρα στα ψυχολογικά και πνευματικά ζητήματα, που την καθορίζουν.
Μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια, συνολικώς, από ένα συγκρότημα «δεμένο» και με δυνατότητες.
BIG RED FIRE TRUCK: Trouble in Paradise [Bird’s Robe Records, ]
Ακόμη μία αυστραλέζικη μπάντα από το Σίδνεϊ, με κυκλοφορίες (στο bandcamp της) που ξεκινούν από το 2017, οι Big Red Fire Truck (Digby Robinson, Peter Grant, Ben Frank και Nick Frazier) έχουν τώρα καινούριο LP, CD και digital σε κυκλοφορία, που αποκαλείται “Trouble in Paradise”.
Hard rock παίζουν οι Big Red Fire Truck, κοντά στο όριο του «μετάλλου», αλλά σε κάθε περίπτωση κινούμενοι πριν απ’ αυτό.
Με αναφορές στα late seventies-eighties συγκροτήματα (και βασικά στους Van Halen) και με διάθεση να περιγράψουν απλές και καθημερινές καταστάσεις, μέσω των στίχων τους (“Hot summer nights”, “Miami skies”, “Psychotropic thunder”), οι Αυστραλοί είναι και μελετημένοι (σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν του στυλ) και κυρίως ταλαντούχοι.
Γράφουν εννοούμε τραγούδια που ακούγονται άνετα και με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ δεν θέλει πολύ για να αποδειχτούν και κολλητικά, ακόμη και με το πρώτο άκουσμα.
Το γεγονός πως το άλμπουμ τους περιλαμβάνει μόλις έξι κομμάτια, διαρκώντας μόλις 20 λεπτά (άρα πρόκειται για ένα μίνι-LP κατά βάση), είναι γνώρισμα κι αυτό της περιεκτικότητας και της λιτότητας των Big Red Fire Truck, οι οποίοι με τα απολύτως απαραίτητα κατορθώνουν να δημιουργήσουν το κάτι παραπάνω.
Πολύ ευχάριστο, άμεσο και δυνατό άκουσμα (με φοβερά κατά τόπους κιθαριστικά παιξίματα), που θα ενθουσιάσει όλες τις παλιοσειρές του hard rock – ιδίως εκείνου της δεκαετίας του ’80.
Επαφή: www.birdsrobe.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου