Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Στην Αθήνα του ’76…

Αποδελτιώνοντας μερικά παλαιά τεύχη του περιοδικού Αθηνόραμα αντιλαμβάνεσαι αμέσως τι συνέβαινε στη Αθήνα της εποχής (της κάθε εποχής). Θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, live, μαγαζιά με μουσική ή χωρίς, το τηλεοπτικό πρόγραμμα και άλλα διάφορα. Ξεφυλλίζω το τεύχος 5 του Αθηνοράματος, της εβδομάδας Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 1976 –πριν 36 χρόνια δηλαδή– και ανακαλύπτω πολλά και ωραία…
Κατ’ αρχάς το περιοδικό κυκλοφορούσε Σάββατο, καθότι το weekend μετρούσε από το Σάββατο το απόγευμα (καλώς το πάλι, κι ας μας άργησε…), είχε 68 σελίδες και κόστιζε 5 δραχμές (μία πολύ φθηνή τιμή βάσει των δεδομένων της εποχής). Στα αθηναϊκά θέατρα ορισμένες κλασικές –σήμερα– παραστάσεις, όπως το Χάσαμε τη θεία ΣΤΟΠ του Γιώργου Διαλεγμένου στο θέατρο Στοά (Ζωγράφου), το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκραίη με τον Δημήτρη Ποταμίτη στο θέατρο Έρευνας (Ιλίσια), διπλός Σακελλάριος (Ένα βότσαλο στη λίμνη, Υπάρχει και φιλότιμο) και ακόμη μία παράσταση που θα την έβλεπα και τώρα, ίσως, το Βίκτωρ Χάρα, Τραγουδώντας τη Χιλή στο θέατρο Αίγλη (Δάφνη). Όσον αφορά στις ταινίες υπάρχει ένα αφιέρωμα στον Σοβιετικό Κινηματογράφο στην Όπερα και ακόμη ταινίες πρώτης προβολής του Βισκόντι (Ο Αθώος), του Σκορτσέζε (Ο Ταξιτζής) και –ναι– του Ντάριο Αρτζέντο· το αριστούργημά του Σχιζοφρένεια (Deep Red ή Profondo Rosso) με τη μουσική των Goblin.
Στα της μουσικής υπάρχουν δισκοπαρουσιάσεις της «Συμφωνίας της Γιάλτας» του Σταύρου Ξαρχάκου, του «Βρώμικου Πολέμου» του Τάκη Βούη, του “Caro Theodorakis” της Iva Zanicchi, του “Goes to Hell” του Alice Cooper. Από συναυλίες… ψιλοπράγματα. Πολύ κλασικούρα, στον Παρνασσό, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ιταλικό Ινστιτούτο, στο Βρετανικό Συμβούλιο… Στο ποδόσφαιρο δεσπόζει το ντέρμπυ Ολυμπιακός-ΑΕΚ της 6ης Αγωνιστικής, ενώ στην τηλεόραση ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο (το διήμερο 16-17/11), όπως και η έναρξη του σίριαλ «Το Ταξίδι» (με τους Νίκο Γαλανό και Σπύρο Καλογήρου). Φυσικά όλη η Ελλάδα… χαζεύει με το «Εκείνες κι Εγώ» (ΥΕΝΕΔ, Τρίτη, 20:45), τον «Μεθοριακό Σταθμό» (ΥΕΝΕΔ, Τετάρτη, 20:00), το «Λούνα Παρκ» (ΕΡΤ, Πέμπτη, 19:45), τη «Γειτονιά» (ΥΕΝΕΔ, Πέμπτη, 21:00), τον «Γιούγκερμαν» (ΥΕΝΕΔ, Τετάρτη-Παρασκευή, 21:00), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αποβλακώνεται με… βλαχοεκπομπές που ανακυκλώνουν την ί-δι-α σαθρότητα, πορτοπαράθυρα, ξεδοντιασμένα σώου και εισαγόμενα κουρελοσίριαλ.
Η νύχτα είχε κι αυτή τα φόρτε της με τον Τσιτσάνη και την Μπέλλου στο Χάραμα να σέρνουν το χορό, τους Κώστα Καφάση και Πίτσα Παπαδοπούλου στην Αδυναμία (Συγγρού), τον Μανώλη Αγγελόπουλο στο Γύρνα (Κυψέλη), τους Βοσκόπουλο, Διονυσίου, Πασχάλη, Αργυράκη, Ρένα Παγκράτη, Πολυχρονιάδη, Ελπίδα στα Δειλινά (Γλυφάδα), τον Κοινούση στο Elysee (Σύνταγμα), τους Πάριο, Μπιθικώτση, Διαμάντη, Κοντολάζο στην Νεράιδα (Καλαμάκι), τον Θέμη Ανδρεάδη στο Βαριετέ (Πλάκα), την Μαρινέλλα με τους Αθηναίους στο Zoom (Πλάκα), τις Μοσχολιού, Γαλάνη στο Ζυγό (Πλάκα), τους Τουρνά, Λήδα, Τζελσομίνα, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Φραγκίσκο Μανέλλη(!) στο Κύτταρο (Ηπείρου και Αχαρνών), τον αντάρτη Πάνο Τζαβέλλα στο Λημέρι (Πλάκα), τους Γιώργο Μαρίνο, Μαρίνα και Μπονάτσο στη Μέδουσα (Μακρυγιάννη), τους Ξυλούρη, Δημητριάδη, Μάνου και  Ζουγανέλη στο Στούντιο Λήδρα στην Πλάκα…
Αν εξαιρέσεις πως σ’ εκείνο το ντέρμπυ η ΑΕΚ είχε ηττηθεί από τον Ολυμπιακό με 2-0 (το πρώτο γκολ από πέτσινο πέναλτι που είχε κερδίσει ο Γαλάκος και χτύπησε ο Καραβίτης…) όλα τ’ άλλα μού φαίνονται οκέι…

11 σχόλια:

  1. Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, όπως λέει και το γνωστόν ασμάτιον. Προς ώρας, πάντως, σέρνεται στο χώμα… Για να δούμε… Όχι πως παρακολουθώ από κοντά τα του σημερινού ποδοσφαίρου, αλλά μια… κιτρινίλα θα την έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την ώρα που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό κυρίαρχες ομάδες ήταν και είναι αυτές που έχουν λεφτάδες προέδρους. Μακάρι να γυρνούσαμε σε πιο παλιές εποχές που οι "αντίπαλοι" φίλαθλοι ήταν αγκαλιά και έβλεπαν τα ματς παρέα. Εγώ παρότι Ολυμπιακός εύχομαι να δυναμώσει η ΑΕΚ και άλλες ιστορικές ομάδες για να μπορούμε να βλέπουμε θέαμα ποιότητος στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε σας φταίει κανείς που διαλέξατε λάθος δικέφαλο αετό...

    ar.haf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα συμπαθούσα τον ΠΑΟΚ. Περισσότερο από τον Άρη και τον Ηρακλή, αλλά και από κάθε άλλη ομάδα του Νότου.

      Διαγραφή
  4. Και πριν τον επαγγελματισμό υπήρχαν λεφτάδες πρόεδροι (Γουλανδρής, Μπάρλος κ.ά.). Το ότι οι αντίπαλοι φίλαθλοι ήταν αγκαλιά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν (τότε) χοντρά επεισόδια στα γήπεδα (κυρίως στα ματς Κόκκινων και Πράσινων). Τι δεν υπήρχε τότε; Δεν υπήρχαν επεισόδια έξω από τα γήπεδα. Τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι… καταδρομικές επιθέσεις των μεν εναντίον των δε σε χώρους ασχέτους των γηπέδων, σκοτωμούς, πλιάτσικα, καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, και γενικώς… φασιστο-συμπεριφορές. Αυτά όλα εμφανίστηκαν μετά τον επαγγελματισμό, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα η ΑΕΚ μας ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των καλλιτεχνών ,των διανοούμενων και γενικά των ασυμβίβαστων της χώρας.Ενδεικτικά :Στελάρας Καζαντζίδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Σωτηρία Μπέλλου, Λάμπρος Κωνσταντάρας,Κώστας Βουτσάς(δηλώνει και παόκι),"Στάθης",Λευτέρης Παπαδόπουλος,Δήμος Μούτσης ,Παντελής Θαλλασινός,Μίλτος Πασχαλίδης,Μιχάλης Κακέπης, Κίτρινα Ποδήλατα,Νίκος Ζούδιαρης, Γρηγόρης Ψαριανός, Αντώνης Καφετζόπουλος και πολλοί άλλοι.ΑΕΚ ξερό ψωμί και μπύρα που έλεγαν και οι πιο παλιοί οπαδοί μας.Λευτέρης Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα που με κατατάσσεις; Στους καλλιτέχνες, στους διανοούμενους ή στους ασυμβίβαστους; Πλάκα κάνω.

    Όλοι αυτοί ΑΕΚτζήδες ήταν-είναι; Και ο Κωνσταντάρας;

    ΑΕΚΑΡΑ και… πικρό ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι και ο Κωνσταντάρας τον οποίο είχε κάποτε το επίσημο περιοδικό της ΑΕΚ , το aek empire σε φωτογραφία με κασκόλ μετα από ευρωπαϊκή πρόκριση μάλλον τη σεζόν 76-77,σε αφίερωμά του για τις ευρω-πορείες μας.Τώρα αν μας πουλήσαν παραμύθι τι να πω. Εμπίπτεις και στις 3 κατηγορίες Φώντα και δεν κάνω πλάκα.Δυστυχώς δε σε γνώρισα ως συγγραφέα(θα ψάξω για το βιβλίο σου) ή δημοσιογράφο(δεν έχει τύχει να πέσει στα χέρια μου κάποιο τευχος jazz & jazz αν και πλέον θα το βάλω στη μακροσκελή λίστα αναγκών κάθε μήνα)αλλά τον τελευταίο καιρό που ανακάλυψα το σπουδαίο σου μπλογκ κατετάγης αυτομάτως στην κατηγορία των ανθρώπων που όπως μ'αρέσει να λέω με κάνουν να νιώθω περήφανος που 'μαι 'Ελληνας.Μόλις διάβασα και το σχόλιο για το συγκεκριμένο ματς και κατάλαβα οτι είσαι ΑΕΚΑΡΑ μπήκε το κερασάκι στην τούρτα.

      Διαγραφή
  7. Λευτέρη χαίρομαι επειδή σου αρέσει το Δισκορυχείον. Μη με φορτώνεις όμως με πολλά, γιατί ακόμη και αν δεν απαντήσω θα υπάρξουν κάποιοι, οι «εχθροί» μου να πούμε, που θα με αποκαλέσουν ψώνιο.

    Για την ΑΕΚ, ή με αφορμή την ΑΕΚ, έχουν γραφεί ακόμη και (σοβαρά) ποιήματα. Να ανεβάσω κανα-δύο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή