Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

JAZZ & TZAZ 238

Στο Jazz & Τζαζ που κυκλοφορεί ο Βαγγέλης Αραγιάννης γράφει για μία ιστορική συναυλία του Paul Winter Sextet στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας J.F. Kennedy (1962), με αφορμή την –μετά από 50 χρόνια– πρόσφατη έκδοσή της. Ο Θανάσης Μήνας επικεντρώνεται στην σημαντικότατη περίπτωση του αιθίοπα σαξοφωνίστα Getatchew Mekuria και τη συνεργασία του με τους Ολλανδούς The Ex, ο Δημήτρης Κατσουρίνης συζητά με τον πιανίστα και βασικό συνθέτη των [re:jazz] Matthias Vogt, με αφορμή το νέο CD του γερμανικού γκρουπ, που έχει τίτλο “Kaleidoscope”, ο Γιάννης Μουγγολιάς γράφει για τις περιπτώσεις των πνευστών Rudresh Mahanthappa και Louis Sclavis, παίρνοντας ως βάση τις τρέχουσες δουλειές τους στις ACT Music + Vision και ECM αντιστοίχως, ενώ εγώ μεγεθύνω στις πρόσφατες progressive κυκλοφορίες της αμερικανικής MoonJune Records.
Το κεντρικό θέμα του περιοδικού αφορά σ’ έναν top έλληνα τζαζίστα, τον οργανίστα (και πιανίστα) Γιώργο Κοντραφούρη (στη φωτογραφία του εξωφύλλου). Συζητούμε με τον Κοντραφούρη, ενώ καταγράφεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και με πλήρη αναλυτικά στοιχεία η ήδη υπάρχουσα δισκογραφία του (προσωπική και συμμετοχές), που ξεπερνά τα 70 άλμπουμ! Ξεκινάμε από την εποχή της συλλογής «Συνταγή Αντιθανάτου» (1986) και φθάνουμε μέχρι το άλμπουμ τού Φινλανδού Timo LassyIn with Lassy” [Schema, 2012]. Ο Γιώργος Κοντραφούρης είναι ένα κεφάλαιο του χώρου και το περιοδικό το έχει αναγνωρίσει και το αναγνωρίζει.
Η υπόλοιπη ύλη είναι πάντα σταθερή και παρούσα. Jazz Eye (Dave Brubeck, Nalyssa Green, Ravi Coltrane, Jason Robinson, Intravenus & Elektronik Meditation, Morrico(r)ne(r), Ravi Shankar, Charles Mingus…), Live, Jazz & Λογοτεχνία (Eric Hobsbawm, Γιάννης Λειβαδάς), Δισκοκριτικές, Auditorium, Δισκορυχείον, Πράξεις Λόγιας Μουσικής, All That Art, The Jazz Cat
Στο CD Concerts ο Γιώργος Χαρωνίτης επιλέγει εγγραφές τού Dave Brubeck Quartet (Paul Desmond, Bob Bates ή Ron Crotty, Joe Dodge ή Lloyd Davis, Dave Brubeck) από την περίοδο 1953-54.

3 σχόλια:

  1. Ειναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ τουλαχιστον.Δεν ξερω αν οι τελευταιεs γκρινιεs επαιξαν ρολο ,γιατι το τευχοs ειναι ανανεωμενο και ακρωs ενδιαφερον [λεs και μαζευατε τα καλυτερα αρθρα να τα βαλετε ολα μαζι].Μπραβο σαs και ειδικα στο Χαρονιτη που επανηλθε δριμύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Salaok. Και οι γκρίνιες και τα καλά λόγια μάς βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή