Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

τρία γκρουπ ελληνικής (ή περίπου) τζαζ

Για τον σαξοφωνίστα (τενόρο, άλτο) Δημήτρη Παντελιά έχω γράψει και παλαιότερα με αφορμή το CD του “The Room Upstairs”, που είχε ηχογραφηθεί στην Κολωνία τον Ιούνιο του 2006. Τώρα, έχω και ακούω ένα νεότερο ολλανδικής παραγωγής CD υπό τον τίτλο The Weaver [Cantina] που είναι γραμμένο σ’ ένα στούντιο της Ρίγα της Λετονίας τον Σεπτέμβριο του 2012. Σ’ αυτό ο Παντελιάς μάς παρουσιάζει τις πιο καινούριες συνθέσεις του μέσω του Spiral Vortex Trio, το οποίο συναποτελούν ο κοντραμπασίστας Marcel Kroemker και ο ντράμερ (traps drums) Artis Orubs.
Τα κομμάτια, που είναι όλα πρωτότυπα (συνθέσεις του έλληνα σαξοφωνίστα) είναι γραμμένα… για τον ίδιον (με την καλή έννοια το λέω αυτό). Όχι πως υποτιμώ το rhythm section που κάνει όντως ωραία δουλειά –τόσο ο μπασίστας που κρατάει με αποτελεσματικότητα το ρόλο του (και στο παίξιμο με δοξάρι), όσο και ο ντράμερ που αναδεικνύει το συγκεκριμένο kit σ’ έναν δεύτερο πρωταγωνιστή–, αλλά είναι ο Παντελιάς βασικά (και οι συνθέσεις του) που έχουν τον πρώτο λόγο. Συνθέσεις που κινούνται συχνά είτε σ’ ένα μετα-bop περιβάλλον, είτε σε πιο contemporary πλαίσια και που προβάλλουν άλλοτε τη δύναμη και τη διαύγειά τους (τo up-tempoQ” φερ’ ειπείν είναι από τα tracks που κερδίζουν με άνεση τις εντυπώσεις) και άλλοτε τον μπαλαντικό λυρισμό τους (π.χ. το “Afternoon”, ίσως το ωραιότερο κομμάτι του “The Weaver”). Πλήρες 55λεπτο άλμπουμ, που απευθύνεται σε ακραιφνείς τζαζόφιλους.
Οι O3 είναι ένα καινούριο ελληνικό jazz trio, το οποίον οσονούπω θα έχει έτοιμη και την πρώτη δισκογραφική δουλειά του. Αποτελούμενοι από τους Γιώργο “The Goat” Σταυρουλάκη κιθάρα, Μιχάλη Ευδαίμων μπάσο και Δημήτρη Κλώνη ντραμς, οι O3 είναι ένα σχήμα που κινείται σε όλη την ηλεκτρική γκάμα της σύγχρονης jazz, με αναφορές στους Scott Henderson, Allan Holdsworth, John Scofield, Kurt Rosenwinkel κ.ά., κιθαρίστες δηλαδή που έχουν επηρεάσει τον Σταυρουλάκη και κατ’ επέκταση ολάκερο το σχήμα. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και στο μέλλον περισσότερα για τη δουλειά τους (όταν θα φθάσει στα χέρια μου), αλλά, για την ώρα, εκείνο που προέχει να σημειωθεί είναι η παρουσία και η βράβευση του Σταυρουλάκη στο jazz festival Master Jam 2013, που οργανώθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας, στο διάστημα 5-8 Ιουνίου. Ο έλληνας μουσικός διέπρεψε στην κατηγορία «κιθάρα», εκεί όπου μοιράστηκε το πρώτο βραβείο με τον Ισραηλινό Meir Ben Michael.
Για περισσότερες πληροφορίες… www.o3jazzband.com
Όπως διαβάζω στο cover του CD-R: «Το Strovili Quintet ξεκίνησε από τον κιθαρίστα Γιάννη Χούλη το 2010. Τα μέλη, φίλοι από το παρελθόν αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι καινούριο βασιζόμενοι στην ισχυρή μουσική επικοινωνία τους. Με αφορμή τις απαιτητικές συνθέσεις που προέκυψαν, όλοι οι μουσικοί από κοινού διαμόρφωσαν έναν ήχο που έχει επιρροές από την jazz, folk, rock, ethnic, τους ελληνικούς ήχους και ρυθμούς και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Η πρώτη μεγάλη τους συναυλία ήταν στο Φεστιβάλ της Κυπαρισσίας το καλοκαίρι του 2010, ενώ από το 2011 δραστηριοποιούνται σε συναυλιακούς χώρους της Αθήνας όπου συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους. Παράλληλα είναι σε διαδικασία ηχογράφησης της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς». Τo καλογραμμένο demo των Strovili περιέχει δύο συνθέσεις τους, διάρκειας 7:43 και 5:03 αντιστοίχως. Και οι δύο, δε, είναι πολύ καλές, με στοιχεία απ’ όλα αυτά που περιγράφουν οι ίδιοι παραπάνω. Μάλιστα το «Ναξιώτικο» του Γιάννη Κινινή (χειρίζεται ο ίδιος φλάουτο) θα μπορούσε να είναι «οδηγός» για μία πιο ολοκληρωμένη δουλειά… Θα δούμε… Strovili στο παρόν CD-R είναι οι: Γιάννης Χούλης κιθάρες, τζουράς, Γιάννης Κινηνής σαξόφωνο, φλάουτο, Δημήτρης Χιώτης κρητική λύρα, στάμνα, Χρυσόστομος Μπουκάλης κοντραμπάσο, Γιάννης Ηλιάκης ντραμς, κρουστά, synth και Αθηνά Χιώτη φωνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου