Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ σύγχρονα λαϊκά με άποψη

Λαϊκό συγκρότημα από την Καβάλα είναι τα Βαρέα & Ανθυγιεινά, που αποτελείται (βασικά) από τους Βασίλη Ευφροσυνίδη φωνή και Δημήτρη Ευφροσυνίδη κιθάρες, μπουζούκι, μπαγλαμά κ.λπ. Το συγκρότημα το γνωρίσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε μέσα από το τραγούδι του «Μετριότητα», που συμπεριλήφθηκε στο τελευταίο μέρος των 7ιντσων «Γεροντοπεισμάτων» του Δημήτρη Καρρά. Όπως είχα γράψει και τότε: «Το Β1 έχει τίτλο “Μετριότητα”, τραγουδούν ο Δημήτρης Καρράς και οι Βαρέα Ανθυγιεινά πάνω σε μουσική των Βασίλη & Δημήτρη Ευφροσυνίδη και στίχους του Σεραφείμ Σίγμα. Το τραγούδι είναι σκωπτικό (με κάτι από Χειμερινούς Κολυμβητές) με την… αρχοντορεμπέτικη ενορχήστρωσή του να προσθέτει vibes (και όχι ν’ αφαιρεί)».
Εκείνο λοιπόν το… «με κάτι από Χειμερινούς Κολυμβητές» ισχύει 100% και όχι μόνον επειδή στην ηχογράφηση του παρόντος ολοκληρωμένου CD του γκρουπ [B-otherSide/ MLK/ studio pazl, 2015] συμμετέχει και ο Αργύρης Μπακιρτζής, όπως ισχύει εν μέρει και το «αρχοντορεμπέτικο»… καθότι ισχύουν και άλλα πολλά (το λαϊκό, το ροκ, η μπαλάντα, η τζαζ, τα δημοτικά…).
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το «Βαρέα & Ανθυγιεινά» είναι ένα «έντεχνο» άλμπουμ, με τις όποιες επιμέρους ιδιαιτερότητές του. Περιέχει, εννοώ, αβίαστα και συνεπώς καλά τραγούδια (τραγούδια, δηλαδή, που μπορεί άνετα να τραγουδηθούν… και όχι τράβα-τράβα όλο και κάτι θα βγει), μελωδίες που στέκονται και μένουν και ακόμη ωραίους, απλούς, καθαρούς και λαϊκούς στίχους. Οικοδομείται, εν ολίγοις, ένα κλίμα που θα μπορούσε να αφορά στην τομή των Ξυδάκη-Ρασούλη και των ρεμπετοκομπανιών του ’80, με τις Μικρές Περιπλανήσεις και τους Χειμερινούς Κολυμβητές. Υπάρχει και κάτι ακόμη, που μπορεί να κάνει διακριτά τα κομμάτια των Βαρέων & Ανθυγιεινών – και αυτό το μετράω επίσης στα θετικά. Εμπεριέχεται, σ’ αυτά, το πνεύμα της αγνής και σχετικώς αμόλυντης επαρχίας. Υπάρχει ακόμη τέτοια; – θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Φυσικά, αν κρίνω από κάποια κομμάτια σαν το «Ήταν που προδόθηκες» ή τον «Καλαματιανό». Στα highlights του CD «Οι νέες των επαρχιών ΙΙ» σε ποίηση Κώστα Ουράνη, καθώς και «Ο κύκλος» με τα εύστροφα δίστιχα… «Τον κύκλο σου που δε με θέλει και με κρατάει απ’ έξω/ εγώ θα τον τετραγωνίσω και ίσως το πρόβλημά σου λύσω… Στο ακριβό σου το φουστάνι θα στείλω αεράκι/ να ξεσηκώσω το κορμί σου κι ίσως αλλάξει η άποψή σου».
Επαφή: www.b-otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου