Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

BATACLAN η ροκ ιστορία τού ναού της μουσικής, που δέχθηκε τη χθεσινή επίθεση

Το Bataclan, στο Παρίσι, αυτό το «κινέζικο» κτήριο με την 150χρονη ιστορία, είναι γνωστό στους μουσικόφιλους και κυρίως στους απανταχού ροκάδες λόγω των ηχογραφημένων live, που έχουν καταγραφεί εκεί από τα late sixties μέχρι σήμερα. Φυσικά, τα «ζωντανά» στο Bataclan είναι άπειρα, αλλά ουκ ολίγα είναι και τα LP/CD, που έφθασαν στ’ αυτιά μας απ’ αυτόν τον ωραίο συναυλιακό χώρο, που γίνεται, σήμερα, το κέντρο του ενδιαφέροντος, αλλά, δυστυχώς, για μη καλλιτεχνικούς λόγους.
Ίσως το πιο παλιό ηχογραφημένο ροκάδικο live στο Bataclan να είναι εκείνο των Soft Machine από την 25/6/1969, αποσπάσματα του οποίου υπάρχουν σε διάφορα bootlegs (δυστυχώς όχι με καλή ηχητική απόδοση).
Στην ιστορία περνά επίσης το live των Lou Reed, John Cale και Nico της 29/1/1972, όταν λίγο μετά την διάλυση των Velvet Underground τραγούδησαν εκεί “Waiting for the man”, “Berlin”, “Heroin”, “Pale blue eyes” κ.λπ. Υπάρχουν διάφορα bootlegs με καλό ήχο.
Ένα από τα πιο γνωστά live που ηχογραφήθηκαν στο Bataclan ήταν το “Live Au Bataclan 1973” των Gong (Daevid Allen, Steve Hillage κ.ά.) από τον Μάιο του ’73, που αποτελεί ένα space-rock μνημείο.

4 σχόλια:

 1. και, επιτελους, σε ''ειδαμε'' ρε Φωντα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να καμνεις facebook...περναμε θαυμασια κει μεσα (σοβαρα τωρα...)

   Διαγραφή
  2. Δεν θέλω να υποβαθμίσω το «δισκορυχείον» εξαιτίας του facebook. Κι επειδή δεν έχω το χρόνο να ανταποκριθώ όπως πρέπει και στα δύο μένω, μέχρι νεωτέρας, με το «δισκορυχείον»…

   Διαγραφή