Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ζώδια & πορνό

CD και δίσκος βινυλίου (200 αριθμημένα αντίτυπα) για το πιο τελευταίο άλμπουμ του Δημήτρη Καρρά, που έχει τίτλο «Ζώδια & Πορνό» [B-otherSide, όγδοο.gr, studio pazl, 2015].
 Όπως συμβαίνει συχνά, έτσι και σ’ αυτό το άλμπουμ ο Καρράς συνεργάζεται με πολλούς και διαφόρους ερμηενυτές, αλλά βασικά με την Λόλα Γιαννοπούλου, παίρνοντας αυτό το «κάτι» κάθε φορά, που κρίνεται ως απαραίτητο προκειμένου τα τραγούδια του να πάνε παραπέρα. Ως φωνές συμβάλλουν λοιπόν ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο ίδιος ο Καρράς, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Πέτρος Μάλαμας και η Ηλιάνα Πασπάλα – γνωστοί και λιγότερο γνωστοί τραγουδιστές (και τραγουδίστριες) θέλω να πω, που παίζουν άψογα τους ρόλους τους. Ιδίως αν αναφέρεται κανείς στον Μαζωνάκη και στο άσμα «Χαμένες υποθέσεις» που είναι εξαιρετικό.
Στίχους σε όλα σχεδόν τα τραγούδια τού δίσκου έχει γράψει ο Δημήτρης Καρράς, ενώ στις μουσικές έχουν βοηθήσει πολλοί και διάφοροι (από τον Νίκο Κουρκούλη μέχρι τους λιγότερο γνωστούς Τάκη Ψάρρη και Δρόσο Σκυλλά). Το καταγραμμένο αποτέλεσμα όλης αυτής της κουστωδίας δεν αφήνει περιθώρια για προσωπικές αιχμές. Όλα τα τραγούδια ακούγονται κοντά το ένα στο άλλο, βοηθούμενα από τις «σωστές» ενορχηστρώσεις και τα πολύ καλά λαϊκά και εντεχνολαϊκά παιξίματα (παρά την καθολική απουσία του μπουζουκιού – δεν το λέω τούτο ούτε για καλό, ούτε για κακό, απλώς το επισημαίνω), που κομίζουν μιαν αίσθηση παρέας.
Ο Καρράς έχει το ταλέντο να φτιάχνει τραγούδια, με ελληνικό στίχο, που ν’ ακούγονται. Που να είναι εύκολα στο αυτί, χωρίς να είναι απλοϊκά, και που ταυτοχρόνως να έχουν στιχάκια που να λένε. Να περιγράφουν, δηλαδή, σημερινές καταστάσεις (κοινωνικές, αισθηματικές κ.λπ.), συχνά και υπό τη μορφή διαλόγου – κάτι που τα κάνει ακόμη πιο συγκεκριμένα, γιατί όχι και πρωτότυπα. Βοηθούν, φυσικά, και οι ενορχηστρώσεις προς αυτή την κατεύθυνση (κιθάρες ακουστικές και κλασικές, πιάνο, βιολιά, τσέλο, κρουστά, μπάσο κ.λπ.) και βεβαίως οι φωνές που είναι πολύ «καθαρές», ενώ και όταν είναι πασίγνωστες προσαρμόζονται εύκολα στις απαιτήσεις του συνόλου (δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός πως ο Καρράς έχει υπογράψει ιδιαίτερα τραγούδια για τους Βασίλη Καρρά, Γιάννη Κότσιρα, Σταμάτη Γονίδη, Μανώλη Μητσιά κ.ά.).
Το «Ζώδια & Πορνό» (ο τίτλος γι’ αυτά, αλλά και γι’ άλλα διάφορα χάλια της οθόνης) είναι ένα άλμπουμ που μιλάει για καταστάσεις σημερινές, δίχως πειράματα και μεγαλοστομίες. Και το κάνει… προτείνοντας τραγούδια για να τα λέμε. Το έχουμε ξαναπεί αυτό για τον Δημήτρη Καρρά και το ξαναλέμε.
Επαφή: www.b-otherside.gr

2 σχόλια:

 1. γουστάρω μαζωνάκη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το «Χαμένες υποθέσεις» είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει πει ο Μαζωνάκης. Μου αρέσει όσο και το φοβερό «Ένα κενό» του Τάκη Μπουγά και του Πάνου Φαλάρα…

   https://www.youtube.com/watch?v=Ai6ECRxcNr8

   Διαγραφή