Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

BOKOИTEΡ όλα είναι πολιτική

Περιποιημένο CD-R παρέλαβα εσχάτως από την Καλαμάτα και την… one-man band Βοκοиτερ. Τίτλος: «Όλα Είναι Πολιτική». Το άλμπουμ, που αποτελείται από 13 tracks και διαρκεί περί την μία ώρα, περιγράφεται όπως πρέπει από τον κατασκευαστή του: «Χρησιμοποιώ κατά κόρον Vocoder...» μας λέει ο ίδιος «...και speech synthesizer, γιατί μου θυμίζουν την εφηβεία μου με τους home computers, το Star Trek, τον Απαγορευμένο Πλανήτη, το Metropolis, το διάστημα 1999. Ήθελα να γίνω αστροναύτης σαν το Γιούρι Γκαγκάριν…». Για να συνεχίσει ο Βοκοиτερ:
«Το “όλα είναι πολιτική” ηχογραφήθηκε από το 2014 έως το καλοκαίρι του 2015. Είναι στιγμές από τη ζωή γύρω μου, που έχουν να κάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την πολιτική. Μάλλον δεν έχουν ενιαίο στυλ. Και πολλές φορές έχουν samples μαζεμένα από δω κι από κει. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γραμμένα το βράδυ, μεταξύ 12 και 4 τα ξημερώματα, όταν επικρατεί ησυχία. Είναι φτιαγμένα σε δυο παλιά λάπτοπ».
Καλά τα λέει ο φίλος μας. Τα κομμάτια του στο «Όλα Είναι Πολιτική» δεν έχουν ενιαίο στυλ, υπό την έννοια πως το concept υλοποιείται κάπως βεβιασμένα. Θέλω να πω πως δεν είναι μόνο το στυλ, που μπορεί να διαφοροποιείται από κομμάτι σε κομμάτι (μέσα πάντως στο ίδιο electro πλάνο), όσο το γεγονός πως η φαιδρή, αισχρή και συχνά επικίνδυνη νεοελληνική πολιτική πραγματικότητα δεν προσφέρεται ούτε για περίπαιγμα. Εννοώ πως τα γεγονότα και οι καταστάσεις, πολλές φορές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γέλωτες, όσο κι αν το γέλιο… μακραίνει όπως λένε τη ζωή.
Ο Βοκοиτερ κόβει και ράβει το λοιπόν δηλώσεις πολιτικών τις οποίες συλλέγει από το YouTube βασικά, και πάνω σ’ αυτά τα… βρωμόνερα σπρώχνει το καραβάκι του, που είναι γεμάτο από πριμιτίβ ηλεκτρονικά και αλλοιωμένες φωνές μέσα απ’ το vocoder. Στις πιο ενδιαφέρουσες απόπειρες, όπως στο 11λεπτο «ΑΤΜ (ανάληψη)» (κομμάτι… εμπνευσμένο από τα capital controls και τις λοιπές διαλυτικές εικόνες που τα ακολούθησαν), ο Βοκοиτερ κατορθώνει να δημιουργήσει την έκπληξη, προτείνοντας παραγωγικά electro-πλαίσια, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα κόψε-ράψε του φέρνουν στο νου κάτι από την Λένα Πλάτωνος των mid-80s (με την ισορροπημένη χρήση τού vocoder και των υπόλοιπων συνθετικών ήχων της εποχής).
Η δική μου γνώμη είναι, πάντως, πως ο Βοκοиτερ καλό θα ήταν να στρέψει τα ενδιαφέροντά του και προς άλλες (λαϊκές) κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις (έχει τη διάθεση), καθότι οι δηλώσεις των… Παγκάλων, Σημίτιδων, Σαμαράδων, Κεφαλογιάννηδων κ.λπ. δεν προσφέρονται για απολύτως καμμία καλλιτεχνική εκμετάλλευση. Αξία τους δίνουμε…

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις πάνω στο υλικό. Καλή συνέχεια στο blog που διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον.
    ВОКОИТЕР

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κάτι φίλους φτιάξαμε ένα κομμάτι. Λέγεται "πρόσφυγας" και μπορείτε να το δείτε εδώ:
    https://www.youtube.com/watch?v=DLoSWvCrqio

    ΑπάντησηΔιαγραφή