Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

«η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τ’ άλλα νησιά της Ελλάδας» που είπε ο Τσίπρας είναι απολύτως σωστό

Ένα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα από το να την πέφτεις σε κάποιον, επειδή τάχα κατακρεουργεί τη γλώσσα. Αυτό δείχνει, πρώτον απ όλα, την αμορφωσιά εκείνου που το πράττει. Το παίζουν γλωσσαμύντορες όλοι οι βλαμμένοι, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά «σωστά ελληνικά». Σωστά ελληνικά είναι εκείνα τα ταπεινά που μιλάει και γράφει ο καθένας από εμάς και με τα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Εγώ σέβομαι όσους ασχολούνται σοβαρά με τη γλώσσα, επειδή αυτό είναι η δουλειά τους ή το γούστο τους, αλλά σιχαίνομαι τους «πρακτικούς». Αυτούς που δεν κοιτάνε τα χάλια τους και κοροϊδεύουν τον έναν και τον άλλον, όταν είναι εξακριβωμένο πως οι ίδιοι είναι τρισχειρότεροι.

Δύο. Τι είπε σήμερα ο Τσίπρας, όταν επισκέφθηκε μ’ εκείνον τον Σουλτς, τη Λέσβο… τη Μυτιλήνη; Το εξής: «Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τ’ άλλα νησιά της Ελλάδας».
Έπεσαν όλοι οι… ψευτοφιλόλογοι του τάληρου, οι σκιτζήδες του λόγου να τον φάνε. Και τι δεν γράφτηκε στο δίκτυο! Μα να μην ξέρει κοτζάμ πρωθυπουργός πως η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα της Λέσβου; Μα να νομίζει πως είναι δύο διαφορετικά νησιά;  

Τι λέτε ρε αγράμματοι; Σοβαρά; Μια χαρά τα είπε ο Τσίπρας και πουθενά δεν υπάρχει λάθος (αλλού είναι τα λάθη...). Δηλαδή αν έλεγε, για παράδειγμα… «θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Πάτρα, η Αχαΐα και οι άλλοι νομοί της Πελοποννήσου»… θα το καταλαβαίνατε καλύτερα ή και πάλι θα γράφατε τις ίδιες μαλακίες στα social media
Είναι γεγονός πως η μπούρδα και η σιχαμάρα στο δίκτυο είναι πλέον καθεστώς και άιντε να ξεφύγεις...

Υ.Γ. Είχα να γράψω πολλά και γύρω από το καινούριο θέμα που προέκυψε με τον Φίλη, αλλά δεν θα το κάνω. Πλέον, όποιος κοινός θνητός ασχολείται μ’ αυτά τα ζητήματα κινδυνεύει να βρεθεί στη στενή, χωρίς καν να το καταλάβει. Εκεί φθάσαμε.

7 σχόλια:

 1. Πολλοί χρυσιμοποιούν το μυτιλήνη εννοώντας όλο το νησί. Ο τσίπρας είπε "η μυτιλήνη -η λέσβος- και τα άλλα νησιά".Το χρησιμοποιεί συχνά αυτό το είδος λόγου. Οπως λένε π.χ.κάποιοι άλλοι "οι εταίροι μας -οι δανειστές μας- θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιώργο, ξαναλέω πως η διατύπωση του Τσίπρα είναι απολύτως ορθή. Στον προφορικό λόγο του ανάμεσα στο «Μυτιλήνη» και το «Λέσβος» υπονοείται κόμμα.
   Θα ήταν λάθος αν έλεγε, ας πούμε, «η Μυτιλήνη ΚΑΙ η Λέσβος και τ’ άλλα νησιά». Τότε ναι. Αλλά τώρα με τίποτα. Είναι αδικαιολόγητος (και ηλίθιος) ο θόρυβος.

   Τώρα, αν κάποιοι λέγοντας «Μυτιλήνη» υπονοούν όλη τη Λέσβο είναι άλλο θέμα. Σε καμμία περίπτωση αυτές οι δύο λέξεις δεν ταυτίζονται.

   Διαγραφή
  2. Όταν χρησιμοποιούμε κόμμα με μια τέτοια σύνταξη, αυτό που περιμένει ο ακροατής μας είναι να συνδέσουμε ομοειδή πράγματα. Όχι πάντως «πόλη, νησί και άλλα νησία» ανάκατα.

   Και το παράδειγμα με την Πάτρα, την Αχαϊα και τους άλλους νομούς προβληματικό είναι, ακόμα και αν η σύνταξη είναι τυπικά σωστή.

   Ο θόρυβος πάντως είναι ηλίθιος γιατί ο Τσίπρας και η κυβέρνηση μας κάνουν πολύ χειρότερα, και είναι άρα βλακεία να ασχολούμαστε με τη γλώσσα τους όσο δεν αντιδρούμε πρώτα και κύρια σε αυτά.

   Διαγραφή
  3. Κατ’ αρχάς να μην μας διαφεύγει το γεγονός πως πρόκειται για προφορικό λόγο και όχι για γραπτό.
   Το νόημα για μένα είναι σαφές. Είναι η Μυτιλήνη, που αντιμετωπίζει τη «σκληρή εικόνα» (του προσφυγικού), η Λέσβος (καθότι τη «σκληρή εικόνα» την αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις-κωμοπόλεις του νησιού, πέραν της πρωτεύουσας) και βεβαίως τα άλλα νησιά (Κως κ.λπ.).

   Για το άλλο συμφωνούμε απολύτως. Όπως έγραψα κι εγώ… «αλλού είναι τα λάθη...».

   Διαγραφή
 2. Eννοείται ότι είναι εκ του μη όντος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φώντα, δεν θα μπω στην ουσία αυτών που γράφεις, αλλά στα γύρω απ' αυτά. Πρώτον, ο Τσίπρας λοιδορήθηκε ως αγεωγράφητος, κανένας δεν τον κορόιδεψε για γλωσσικό λάθος στην προκειμένη περίπτωση. Επομένως δεν έει νόημα η αναφορά σε γλωσσοαμύντορες ούτε η ανάλυση για το κόμμα ανάμεσα στη Μυτιλήνη και τη Λέσβο. Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω την τόση ευαισθησία μην γελάσουμε σε βάρος του Τσίπρα, όταν στο παρελθόν έχουν με ποικίλους τρόπους διακωμωδηθεί πλήθος πρωθυπουργών και υπουργών, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε τελείως αδικαιολόγητα με πιο κραυγαλέα περίπτωση τον Ράλλη όταν ζήτησε από τους οπαδούς του να μην γιουχάρουν τους αντιπάλους. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρώτο κομμάτι του post δεν σχετίζεται σώνει και καλά με το δεύτερο. Γι’ αυτό έγραψα «ένα» και «δύο».

   Από πουθενά δεν προκύπτει πως ο Τσίπρας είναι αγεωγράφητος.

   Δεν μ’ ενδιαφέρει να γελάω και να χαχανίζω με τους πολιτικούς. Οι άνθρωποι αυτοί διαχειρίζονται τις τύχες μας και συχνά «εγκληματούν» εις βάρος μας. Εκείνο που με νοιάζει λοιπόν είναι η σκληρή κριτική για τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

   Με το να ασχολούμαστε με αδιάφορα ζητήματα, είναι σαν να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Εμένα αυτό δεν μου αρέσει να το κάνω.

   Διαγραφή