Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

DIEUF-DIEUL de THIÈS ο δεύτερος τόμος

Οι Σενεγαλάζοι Dieuf-Dieul de Thiès είναι ένα από τα proudly presents της Teranga Beat – της ελληνοσενεγαλέζικης εταιρείας του Αδαμάντιου Καφετζή. Δυόμισι χρόνια μετά το “Vol.1” που είχε κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2013, και για το οποίον μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://diskoryxeion.blogspot.gr/2013/04/dieuf-dieul-de-thies-teranga-beat.html, έρχεται ένας δεύτερος τόμος για να επιβεβαιώσει την αξία αυτού του βραχύβιου γκρουπ που έδρασε στην τοπική σκηνή στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.
Το άλμπουμ “Aw Sa Yone Vol.2”, που κυκλοφορεί σε CD και που σύντομα θα τυπωθεί και σε 2LP, ξεκινά από ’κει που τελείωσε το προηγούμενο, καθώς τα τέσσερα από τα επτά κομμάτια του είναι ηχογραφημένα από τον Moussa Diallo, τον θεματοφύλακα του senegambian ήχου της εποχής, στο Sangomar Night Club, που λειτουργούσε και ως στούντιο, στην πόλη Thiès της Σενεγάλης την 19/1/1982 – με τα υπόλοιπα τρία να είναι λίγο παλαιότερα και να προέρχονται από τον ίδιο χώρο, αλλά από ένα session της 26/2/1981.
Τα τραγούδια είναι πολύ πρώτα και καθώς απλώνονται στο χρόνο (ξεκινούν από πεντέμισι λεπτά και φθάνουν στα δώδεκα) ξεδιπλώνουν όλες εκείνες τις γνωστές (από τον πρώτο τόμο) χάρες και αρετές τους. Τις αρετές των μουσικών εννοώ, που είναι καμμιά δεκαριά, και οι οποίοι δημιουργούν φοβερές afro/ cuban/ jazz καταστάσεις.
Κορυφαία tracks υπάρχουν εδώ όπως το… δραματικό “Rumba para parejas”, από το ρεπερτόριο της Celia Cruz και των Sonora Matancera (το κομμάτι ξεφεύγει από το κουβανικό και κινείται στο στυλ της Orchestra Baobab) και ακόμη τα πρωτότυπα “Nianky” και “Raki” που σε αποτελειώνουν…
Περισσότερα για το “Aw Sa Yone Vol.2” των Dieuf-Dieul de Thiès, όταν κυκλοφορήσει και το βινύλιο… 
Επαφή: www.terangabeat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου