Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

RUNE GRAMMOFON δύο καινούρια διαμάντια για το τέλος της χρονιάς

Έχουμε γράψει και παλαιότερα για άλμπουμ της νορβηγικής εταιρείας Rune Grammofon [Recordisc], που πάντα θα πορεύεται από το καλό στο καλύτερο. Εδώ να δείτε!
JONO EL GRANDE: Melody of a Muddled Mason [RCD 2175, 2015]
Η φράση κλισέ «το πιο καλά κρυμμένο μυστικό»… της νέας νορβηγικής prog σκηνής εν προκειμένω, δεν ξέρω αν ισχύει για την περίπτωση τού κυρίου Jon Andreas Håtun ή αλλιώς Jono El Grande. Το λέω, γιατί ο Jono ηχογραφεί εδώ και καιρό (πάνω από 15 χρόνια) και όποιος έχει έστω και μια μικρή επαφή με τον κατάλογο της Rune Grammofon σίγουρα θα τον έχει πάρει χαμπάρι.
Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του νορβηγού συνθέτη, κιθαρίστα, οργανίστα και τραγουδιστή έχει τίτλο “Melody of a Muddled Mason” και είναι από ’κείνα που θα εντυπωθούν στη μνήμη σου αμέσως, με την πρώτη κιόλας ακρόαση. Ο Jono δημιουργεί ένα σύγχρονο fusion άλμπουμ (όρος, που χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική έννοιά του και όχι με την… seventies μουσική), ανακατεύοντας με τρόπο δημιουργικό και ευφυή –καθότι απαιτείται εξυπνάδα όταν σκαρώνεις κάτι, που μπορεί να θυμίζει «τα πάντα», αλλά να είναι ταυτοχρόνως και δικό σου– στοιχεία του Rock in Opposition (και βασικά των Henry Cow) με «ζαππισμούς» (από τα ορχηστρικά LP του «θείου» των early seventies), υπαινιγμούς από τον Ήχο του Canterbury (τους Hatfield & The North εννοώ και εν μέρει τους Gong) και βουτιές στο ασθμαίνον prog των Gentle Giant. Όλα αυτά στο blender… και το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό mix, ασυζητητί ένα από τα ωριμότερα άλμπουμ που άκουσα μέσα στο 2015. Κομμάτια όπως το φερώνυμο 9λεπτο, όπως και το έσχατο 8λεπτο “Smother eve II” (δεν υπάρχει “I”) ανήκουν στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου «δύσκολου» progressive.
Κυκλοφορεί και σε limited βινύλιο.
ELEPHANT9 with REINE FISKE: Silver Mountain [RCD 2174, 2015]
Κάτι περίεργο συμβαίνει με τους Νορβηγούς Elephant9 (Ståle Storløkken πάσης φύσεως πλήκτρα, Nikolai Hængsle Eilertsen μπάσο, ακουστικές κιθάρες, κρουστά, Torstein Lofthus ντραμς, κρουστά). Ενώ ξεκίνησαν σαν ένα κάπως ή εντελώς jazz-trio, στην πορεία απέκτησαν περισσότερα «χαμένα» χαρακτηριστικά! Space-psych-jazz να το πούμε αυτό που παρουσιάζουν πια οι Elephant9 στο “Silver Mountain”, άλμπουμ για το οποίο ζητούν και τη συμβολή του κιθαρίστα Reine Fiske (από τους Σουηδούς Dungen, The Amazing κ.λπ.); Να το πούμε… αν και τι σημασία έχουν οι ταμπέλες –ok, έχουν αυτή που έχουν– όταν η μουσική μιλάει από μόνη της;  
Πέντε μεγάλης διάρκειας tracks περιέχει το “Silver Mountain” (που κυκλοφορεί και σε 150 μόλις διπλά LP), με το μικρότερο απ’ αυτά να ξεπερνά τα 9 λεπτά και με το μεγαλύτερο τα 22! Κι ευτυχώς εδώ που τα λέμε, γιατί τέτοιοι δίσκοι είναι για να μην τελειώνουν.
Δεν έχω να πω περισσότερα… ακούστε και μόνοι σας… 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ! 

Περισσότερες ευκαιρίες σε όλους μας, και να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τους ψεύτες πολιτικούς (και τους αυλοκόλακές τους), όπου κι αν βρίσκονται, που έχουν διαλύσει την καθημερινότητά μας.

2 σχόλια: