Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

RUSS LOSSING έκλειψη

Αμερικανός πιανίστας και αυτοσχεδιαστής, ο 55χρονος Russ Lossing δεν είναι άγνωστος στο χώρο αν κρίνουμε από το γεγονός πως έχει ηχογραφήσει για την Hat Hut Records, την Clean Feed κι άλλες εταιρείες της σύγχρονης jazz. Όπως διαβάζω στο βιογραφικό του έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 400 συνθέσεις, έχει ηχογραφήσει 12 CD ως leader, ενώ υπάρχουν και καμμιά 30ριά ακόμη στα οποία τον συναντάμε ως sideman. Οι συνεργασίες του, δε, είναι πολλές και διάφορες, ανάμεσα στις οποίες θα ξεχώριζαν εκείνες με τους Paul Motian, Dave Liebman, John Abercrombie,  Mat Maneri και Mark Dresser. Εσχάτως ο Russ Lossing κυκλοφόρησε ένα ακόμη άλμπουμ, ένα σόλο πιάνο άλμπουμ αυτή τη φορά, ηχογραφημένο στην Νέα Υόρκη τον Μάιο του ’12. Το CD που έχει τίτλο Eclipse[Aqua Piazza, 2015] περιλαμβάνει 11 tracks, στα οποία εμφαίνεται, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, η improv άνεση και πληρότητα τού παίκτη.
Ο Lossing συνδυάζει στον αυτοσχεδιαστικό λόγο του, όλα εκείνα τα στοιχεία ενός σημερινού πιανίστα που… το ψάχνει. Κατ’ αρχάς είναι φανερό το ενδιαφέρον του για την λεγόμενη «σύγχρονη μουσική» και βεβαίως για την jazz και την blues παράδοση. Ως Αμερικανός, δηλαδή, είναι βαθειά προσκολλημένος στην jazz και τις ρίζες της, αλλά και στην επικοινωνία τής jazz με την «κλασική», όταν μέσω του συγκεκριμένου τρόπου αλληλεπίδρασης δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα, που άπλωσαν το λεξιλόγιο τής μαύρης μουσικής εφοδιάζοντάς το με άλλου τύπου «εργαλεία» (βλέπε-άκου «τρίτο ρεύμα» κ.λπ.). Έτσι, οι αυτοσχεδιασμοί του Lossing εκκινούν πότε από το «ένα» και πότε από το «άλλο», αφήνοντας στη διαδρομή όλην εκείνη τη γνώση και την πρακτική ενός πιανίστα και συνθέτη, που διατηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγγραφής, τον πλήρη έλεγχο τής κατάστασης.
Βαθύ, ουσιαστικό και αναλυτικό CD, το “Eclipse” έρχεται να προστεθεί στην δισκογραφία ενός αναγνωρισμένου μουσικού με εξ ίσου αναγνωρισμένο έργο.
Επαφή: www.russlossing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου