Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

οι TRIPES παίζουν κάτι-σαν-jazz

Οι Tripes είναι ένα jazz (ας το πούμε jazz) τρίο, το οποίο αποτελούν οι Jean Brice Godet κλαρινέτο, Julien Chamla ντραμς και Marco Quaresimin κοντραμπάσο. Το Suicide Jazz [Coax, Atypeek Music, Creative Eclipse PR, 2015], που κυκλοφορεί σε digital, CD και LP, είναι το πρώτο άλμπουμ τους και άρα εκείνο που θα κάνει σαφές (ή όσο πιο σαφές γίνεται τέλος πάντων) το στίγμα αυτού του γαλλικού σχήματος με το τόσο παράξενο ή έστω απλώς παράξενο setting.
Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψει κανείς τη μουσική των Tripes, έτσι όπως καταγράφεται αυτή στα δύο 20λεπτα tracks του άλμπουμ τους. Και τούτο γιατί δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και σαφής κατεύθυνση. Δεν ξέρεις, ας πούμε, κατά πόσον αυτό που ακούγεται είναι «γραμμένο» ή αν πρόκειται για έναν αυτοσχεδιασμό, ενώ δεν αντιλαμβάνεσαι, περαιτέρω, αν η jazz είναι το πρόταγμα εδώ, ή σε μιαν άλλη περίπτωση μια μινιμαλιστική ανάλυση-προσέγγιση του klezmer. Θέλω να πω πως το κλαρίνο του Godet μελωδεί, συχνά, κατά τα παραδοσιακά εβραϊκά πρότυπα, και τούτο όταν δεν «κολλάει» με συνεχείς, μικρές και επαναλαμβανόμενες φράσεις. Έτσι, αν το ρυθμικό τμήμα φαίνεται κάπως εύπλαστο στον τρόπο άρθρωσης των patterns, στην πράξη το όλον άκουσμα είναι στέρεο και πυκνό, δημιουργώντας άλλοτε υπνωτικές και άλλοτε εκστατικές καταστάσεις. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τα φωνητικά, που ακούγονται σε μεγάλο μέρος της δεύτερης πλευράς, τότε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια… παράξενη τελετουργική εκτροπή, με πολλά freaky ψυχεδελικά στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση το “Suicide Jazz” είναι ένα ενδιαφέρον άλμπουμ, που αξίζει ενός ακόμη γύρου (μετά τους τρεις) προσεκτικής και επισταμένης ακρόασης. Θα τον κάνω... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου