Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

JENTSCH GROUP QUARTET ένα κάπως ασύνηθες τζαζ πακέτο

Ωραίο, ενδιαφέρον και κάπως ασύνηθες πακέτο αυτό το CD/DVDFractured Pop [Fleur se Son, 2017] του κιθαρίστα και συνθέτη Chris Jentsch. Γιατί; Γιατί, κατ’ αρχάς, περιλαμβάνει εγγραφές του 2009. Έπειτα, το πρώτο μέρος του άλμπουμ, το audio, είναι γραμμένο σε κάποιο στούντιο του Brooklyn τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, ενώ το δεύτερο, το οπτικό, σε κάποιο άλλο στούντιο του Brooklyn (πρόκειται για live στο στούντιο δηλαδή) τον Ιούνιο του ’09. Γιατί περαιτέρω… ασύνηθες; Γιατί σ’ ένα πακέτο κανα-δυο δεκάδων κομματιών όλα ανήκουν στον Jentsch, ενώ, τέλος, μη συνηθισμένη (μέσα στα τζαζ πλαίσια) είναι και η μουσική του κουαρτέτου, που δεν μπορεί έτσι απλά να περιγραφεί.
Ας δώσουμε, για αρχή, τα ονόματα των μελών του γκρουπ –Chris Jentsch κιθάρες, Matt Renzi τενόρο, κλαρινέτο, άλτο φλάουτο, Jim Whitney κοντραμπάσο, John Mettam ντραμς– και ας πούμε στη συνέχεια πως οι συνθέσεις και οι ενορχηστρώσεις τού Jentsch έχουν ένα περίεργο contemporary ύφος. Δεν πρόκειται φυσικά, για το κάπως προκατασκευασμένο σκηνικό τύπου Grover Washington Jr., αλλά για μια ιδιότυπη μετεξέλιξη του ύφους του Gato Barbieri. Ανιχνεύονται δηλαδή οι λατινικοί υπαινιγμοί, το πολύ ανεβασμένο και πάντα «στρογγυλό» ρυθμικό τμήμα και βεβαίως η… κοσμική επέκταση στα πνευστά, κυρίως, και δευτερευόντως στην κιθάρα (που τζαζίζει ροκάροντας και τούμπαλιν).
Γενικώς, το άκουσμα είναι πολύ ευχάριστο, χωρίς να υπολείπεται σε ζωντάνια και πρωτοτυπία, όπως ακούμε π.χ. στο 10λεπτο “Outside line”, που μας παραπέμπει κατ’ ευθείαν στα mid-70s μέσα από μια… νοσταλγική προσέγγιση. Για να μη μιλήσω για tracks όπως το 8λεπτο “Old folks postlude”, που μας μεταφέρει σ ένα κάπως exotica περιβάλλον, με την πλήρη αναπαράσταση ενός φυσικού τοπίου (βάλτος με τριζόνια, βατράχια κ.λπ.) και για το οποίο ο ίδιος ο συνθέτης αναφέρει ως επιρροή του όχι τον Martin Denny, αλλά το ambient του Brian Eno!
Ακόμη και οι ακουστικές πενιές (και όχι μόνον οι ηλεκτρικές) συμβάλλουν, και αυτές από τη μεριά τους, σ’ ένα άψογα οριοθετημένο easy κλίμα, που είναι, σε κάθε περίπτωση, απολύτως ελκυστικό.
Το DVD δεν αλλάζει, φυσικά, ρότα, ενώ περιλαμβάνει, πέραν του βασικού οπτικού υλικού κι ένα κάρο extras (εναλλακτικά takes, σλάιντ σώου, mash-ups, αρχείο FLAC και διάφορα PDFs).
Επαφή: www.chrisjentsch.com

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,

    Για όποιους θέλουν να ακούσουν https://soundcloud.com/bk-music-pr/fractured-pop-jentsch-group-quartet

    ΑπάντησηΔιαγραφή