Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

τους ενοχλεί το ξενύχτι...

Τους ενοχλεί το ξενύχτι. Για τη νύχτα πιστεύουν πως είναι το κατ’ εξοχήν πλαίσιο ανάπτυξης της εγκληματικότητας, και για όσους κινούνται τη νύχτα έχουν τη γνώμη πως είναι άτομα του υποκόσμου. Κατά βάση δεν θέλουν να πίνεις, να καπνίζεις, να χορεύεις, να διασκεδάζεις, να συνευρίσκεσαι. Η ίωση τούς έδωσε το πρόσχημα να βρεθούν στο στοιχείο τους. Να επιστατούν σε μια κοινωνία τρομαγμένη και παραπληροφορημένη, και δυστυχώς ανίκανη, σε κάθε περίπτωση, να υπερασπίσει έστω και τις πιο στοιχειώδεις από τις κατακτήσεις της.
Αυθαιρετούν με νούμερα που ναι μεν είναι παντελώς ουρανοκατέβατα (μέσα από τις εννιά ή τις δέκα το βράδυ, όχι πάνω από εννιά άτομα μαζί κ.λπ.), αλλά ταυτίζονται απόλυτα μ’ εκείνα τα αλήστου μνήμης «να είσαι πίσω πριν τις δέκα», «έχε το νου σου μην σου ρίξουν τίποτα στο ποτό», «πρόσεχε τις κακές παρέες» και τα λοιπά.
Χαίρονται που κατέβασαν τις μπάρες στον πολιτισμό. Βασικά δεν γουστάρουν ούτε το τραγούδι, ούτε το θέατρο, ούτε τον κινηματογράφο, ούτε τίποτα απ’ αυτά, γιατί είναι ευνουχισμένοι. Βλέπουν την Τέχνη ως αναγκαίο κακό. Τους κάθεται στο στομάχι, γιατί η Τέχνη είναι απελευθερωτική. Απελευθερώνει τα ένστικτα προς δημιουργική κατεύθυνση - δεν τα καταπιέζει. Αν δεν υπήρχε η Τέχνη θα τρώγαμε ο ένας τον άλλον στους δρόμους. Αυτό δεν το νοιώθουν. Δεν το αντιλαμβάνονται και δεν το κατανοούν. Δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Και η σκέψη και τα ένστικτά τους ήταν και παραμένουν πρωτόγονα.
Ηδονίζονται και φαντασιώνονται την εποχή όπου οι χωροφύλακες σε δέρνανε στους σινεμάδες, που έκλειναν θέατρα και εκθέσεις ζωγραφικής, που σε τραβολογούσαν σε τμήματα, δικαστήρια και φυλακές.
Και κάπως έτσι, όποτε τους δινόταν η ευκαιρία, και πριν τις καραντίνες, μπουκάρανε σε κινηματογράφους για να «προστατεύσουν» ανηλίκους, το ίδιο και σε καφενεία και λοιπούς χώρους για να πλακώσουν τον κόσμο – τι να πρωτοθυμηθείς…
Πολύ ευχαρίστως θα νομοθετούσαν ένα νέον «4000» και με πολύ μεγάλη όρεξη θα τον επέβαλλαν. Και βασικά στενοχωριούνται που θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να πάρουν πίσω τους περιορισμούς. Εξάλλου, ο εκτός ορίων ζήλος τους για καταστολή, που «αναδείχθηκε» πρώτος παγκοσμίως, δεν είναι γι’ αυτούς ντροπή, αλλά παράσημο. Με τέτοια παράσημα πορεύονται δεκαετίες τώρα. Γι’ αυτά (τα παράσημα) τούς τρέχουνε τα σάλια, και αυτά κληροδοτούν στους απογόνους τους.

2 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Ευαγγελια Αυγερινου
    Ας μην μένουμε στα λόγια, που ειναι ολόσωστα.. καλημερα, ο τι επιθυμείς!!

    Nikos Fotakis
    τη σεξουαλικότητα ξέχασες

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>είναι ευνουχισμένοι<<

    Anastassios Anastassiou
    Προτείνω για τάς εορτας την "Ιστορία της Σεξουαλικότητας" τού Μισέλ Φουκώ, στην πρώτη μετάφραση, τής Ελένης Βέλτσου.

    Christos Gialamas
    Εύγε!

    Costas Sweetsmoke
    Έτσι ακριβώς. Τα είπες όλα

    Stathis Nikokavouras
    εγραψες..................................................ιστορια.....μεσα σε ενα λεπτο ολα οσα ζησανε οι πατεραδες μας και τα ζουνε τωρα τα παιδια μας.......

    Miltiadis Kordas
    Ολοσωστος

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Η δεξιά εν Ελλάδι (μεγάλο μέρος της τεσπα) σε ένα ποστ.
    Όταν είχαν έρθει οι ρολινγκ στοουνς στην Αθήνα,η Ντόρα μπακογιαννη δήλωσε πριν τη συναυλία πως είναι πολύ χαρούμενη που θα τους δει μιας και όταν ήταν φοιτήτρια στις ευρωπες δεν τους είδε λόγω φοιτητικών υποχρεώσεων.Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το πόσο στην κοσμάρα τους ήταν μεγάλο μέρος της ελληνικής"αριστοκρατίας" εν μέσω τόσο σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων που συνέβαιναν στα 60'ς και στα 70'ς.Να έχεις "στα πόδια" σου τόσα γεγονότα και εσύ να είσαι απών γιατί ποιός να τρέχει τώρα στους μαλλιαδες ή τι διαλο σκεφτόταν.Και δεκαετίες μετά να τρέχεις για τη λεζάντα σε συναυλίες.Εσωστρέφεια σε ένα πολιτιστικό κενό η ιστορία τους.

    Vasilis Kordatos
    Μπράβο

    Panos Marinopoulos
    Δε μπορείς να φανταστείς, λέμε τώρα, την ταραχή που νιώθεις όταν βλέπεις ανθρώπους, κάτι φορές και οικείους σου, που συμμερίζονται απόλυτα τέτοια σκεπτικό χωρίς να σου αφήνουν περιθώρια αντιδρασης - πλην καυγά που δεν το θέλω. Είναι δυστυχως πολλοί ίσως και οι περισσοτεροι που υιοθετούν ή ταυτίζονται με τέτοιες απόψεις για χάρη της ασφάλειας και του "κοινού καλου" στηρίζοντας τους "άριστους".

    Giorgos Papagelis
    Ακριβέστερη περιγραφή της δεξιάς μέσα σε μιάμιση σελίδα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει! Χρόνια πολλά!!!

    άρης φίλιππας
    Δεξιά, η

    Takis Psaltis
    το δράμα είναι ότι η φεουδαρχία θα βρει τον τρόπο της ν αντιδράσει στη βραδινή απαγόρευση .....

    Thalia Istikopoulou
    Προσθέτω: δεν έχουν περπατήσει ποτέ στους δρόμους, δεν έχουν μπει ποτέ σε λεωφορείο κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Theodoros Karellas
      Με μια παρατήρηση, ότι ακριβώς επειδή ισως αναγνωρίζουν για την δύναμη της τέχνης, ακριβώς επειδή ξέρουν πολυ καλα....

      Yiota Kaffe
      Μπράβο Φώντα, συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις σου . Θα μου επιτρέψεις να το προωθήσω. Καλές γιορτές σου εύχομαι.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Επίσης Γιώτα, να'σαι καλά κι εσύ.

      Αντώνης Κόντος
      Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι...

      Βιβή Βουτσελά
      Έτσι ακριβώς.Μια τραγική πραγματικότητα.

      Κώστας Οικονόμου
      Και δυστυχώς επανέφεραν την τρισάθλια μικροαστική ηθικολογία του ‘αξέχαστου’ ελληνικού κινηματογράφου 60/- 70s
      με τον βομβαρδισμό των ίδιων και των ίδιων ταινιών τα τελευταία τριάντα χρόνια, που όσο και γέλιο να βγάζανε αυτές ακριβώς τις αξίες αποθέωναν..

      Chrisovalantis Stravalexis
      Μπορώ να κοινοποιήσω - μοιραστώ αυτή την ανάρτηση ;

      Stathis Androutsakis
      Όποιος τις νύχτες περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί....το ξέχασες αυτό το μικροαστικό τσιτάτο Φώντα..!

      Petros Kozakos
      Μένουμε σπίτι ... Παραμένουμε αφελείς!

      Χρήστος Ανδρέου
      Σωστός φίλε μου!

      Giorgos Stamatelos
      Το σημείωμα τούτο, υπογεγραμμένο από έναν έγκριτο μουσικό συντάκτη και όχι μόνο, όχι μόνο τυγχάνει ευρείας αποδοχής (σχόλια, κοινοποιήσεις)... Εν πάση περιπτώσει, συνιστά τεκμήριον της Ιδεολογικής Ηγεμονίας της Αριστεράς! (Χρόνια Καλά)

      Μαίρη Δαλάκου
      Τα ' πες όλα Φώντα! Τους βολεύει να κουρνιάζουμε φοβισμένοι, άβουλοι και με το στόμα ραμμένο!
      Καλές γιορτές να ' χουμε, να κρατάμε γερά, κι' αν σκοντάφτουμε για λίγο, να σηκωνόμαστε πάλι, να τραγουδάμε, να μένουμε ενωμένοι κι' ενεργοί, αυτοί θα κουραστούν πρώτοι!

      Διαγραφή