Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ποια ήταν η μαύρη τρανσέξουαλ ηθοποιός AJITA WILSON, που πρωταγωνιστούσε σε ελληνικές soft και hard core ταινίες στις δεκαετίες του ’70 και του ’80; – μία εξωτική καλλονή, που έπαιζε με τραγική τόλμη και που θα έφευγε γρήγορα και ξαφνικά από τη ζωή στα 37 χρόνια της

Από τότε που είδα την Ajita Wilson στο σινεμά, στο τέλος της δεκαετίας του '70 και στην αρχή της δεκαετίας του '80, η φιγούρα της καρφώθηκε βαθιά στη μνήμη μου. Και θα μείνει εκεί, καρφωμένη, για πάντα. Αργότερα μπορεί να την ξαναείδα στο βίντεο και πιο μετά σε DVD, αλλά εκείνες οι εικόνες της... να περπατάει αγέρωχα στα καντούνια της Κέρκυρας, στην «Ερωτική Έκσταση» του Ηλία Μυλωνάκου, με κάνουν να χτυπάω τιλτ.
Πανύψηλη, με αλαβάστρινο σώμα και με πρόσωπο εξωτικής καλλονής, έπαιζε απλά αλλά ρεαλιστικά, έχοντας όμως, κάποιες φορές, και μίαν αδιόρατη θλίψη στο βλέμμα – κάτι που σ’ οδηγούσε να σκεφτείς πως, εκείνο το κορίτσι, δεν θα πρέπει να ήταν πάντα υπερήφανο για τις κινηματογραφικές επιλογές του.
Ίσως να ήταν το όνειρό του –να αφεθεί στα χέρια κάποιου μεγάλου σκηνοθέτη, έξω από το κύκλωμα των φτηνών core (soft ή hard)– που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, ίσως κάτι άλλο πιο μύχιο και πιο βαθύ, η ουσία πάντως είναι πως η Ajita Wilson πέρασε σαν σίφουνας από τον ελληνικό κινηματογράφο, αφήνοντας άσβηστο στίγμα.
Το ελληνικό core, ο ελληνικός «ρεαλιστικός κινηματογράφος, όπως τον έλεγαν τότε, ήταν αρκετά μπροστά – ιδίως στην δεκαετία του ’70 και στην soft εκδοχή του. Βασικά σε επίπεδο προθέσεων, αλλά και αυτό δεν ήταν λίγο, για το συγκεκριμένο είδος.
Παρά το γεγονός πως το φυσικό κάλλος της χώρας (και βασικά των νησιών) λειτουργούσε ως μοναδικός και αναντικατάστατος πρωταγωνιστής για την πλειονότητα των ταινιών, κάτι που δεν μπορούσε εύκολα να ανταγωνιστούν οι ξένες παραγωγές, οι επαγγελματίες μας δεν επαναπαύτηκαν σ’ αυτό, επιχειρώντας να προτείνουν και στο επίπεδο των θεμάτων (προβάλλοντας ιδιαιτερότητες), μα και των ηθοποιών.
Και κάπως έτσι η Ajita Wilson, που είχε ξεκινήσει την επίσημη κινηματογραφική διαδρομή της από την Ιταλία, που ήταν μαύρη, και άρα θα μπορούσε να εξιτάρει το αδηφάγο «ενήλικο κοινό», δίνοντας κάτι διαφορετικό, θα βρισκόταν πολύ σύντομα κάτω από ελληνικά σκηνοθετικά χέρια.
Σ’ ένα σύντομο βιογραφικό της που υπάρχει στο σάιτ IMDb, διαβάζουμε πως η Ajita Wilson είχε γεννηθεί ως άντρας, στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, το 1950, και πως κάποια στιγμή, πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70, είχε κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου, λίγο πριν ξεκινήσει την κινηματογραφική πορεία της.
Η άποψη αυτή, πως η Ajita Wilson ήταν τρανσέξουαλ δηλαδή, είναι κυρίαρχη – παρότι είναι διατυπωμένη και η άλλη εκδοχή, πως ήταν γεννημένη γυναίκα. Η ίδια δεν φαίνεται να είχε μιλήσει ποτέ γι’ αυτά τα θέματα, στις ούτως ή άλλως ελάχιστες συνεντεύξεις της, αλλά υπάρχουν οι απόψεις των συνεργατών της, που είναι και αυτές κατά μίαν έννοια συγκεχυμένες – ενώ σε σχέση με αυτά που γράφονται στο δίκτυο, από fans κ.λπ., πραγματικά χάνεται η μπάλα.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/ajita-wilson-i-mayri-trans-ithopoios-ton-ellinikon-erotikon-tainion-ton-70s-kai-80s

3 σχόλια:

  1. Από το fb...

    Alexis Nikolaou
    Εξαιρετικό άρθρο! Μιας και αναφέρατε και τον Μπάρκουλη, μήπως υπάρχουν πληροφορίες για μια άλλη μαύρη κοπέλα (μοντέλο της εποχής, υποθέτω) με την οποία εμφανίζεται να διασκεδάζει στο "Η θεία μου η χίπισσα";
    https://www.youtube.com/watch?v=t2YBn2iuXWQ
    Το κερί μας έσβησε - Ρένα Κουμιώτη (Τραγούδια Κινηματογράφου)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δυστυχώς δεν ξέρω κάτι.

    Takis Patramanis
    Μαυρη Αφροδιτη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. FRONT COVER στο "I'll Go Where Your Music Takes Me" πισω το 1976,του Jimmy James.Φανκοντισκο,soul της καλης εποχης.https://www.discogs.com/Jimmy-James-And-The-Vagabonds-Ill-Go-Where-Your-Music-Takes-Me/release/250327


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή πληροφορία αυτή. Έχω Jimmy James and The Vagabonds, αλλά από τα σίξτις.

      Διαγραφή