Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 381

22/6/2021
Είναι τύχη να πέσεις πάνω σε τόμους παλιών περιοδικών, γιατί με μία κίνηση μαζεύεις το άπαν. Ο 12ος τόμος του περιοδικού «Συζήτησις» περιλαμβάνει, σκληρόδετα, και τα δώδεκα τεύχη τού 1971.
Η «Συζήτησις» ήταν ένα «σκεπτόμενο» χριστιανικό έντυπο, δηλαδή «σοβαρό», το οποίο καταπιανόταν και με θέματα που αφορούσαν στη νεολαία. Ναρκωτικά, σεξ, μουσική ροκ κ.λπ.
Στον συγκεκριμένο τόμο υπάρχουν πάμπολλες αναφορές στο ροκ, κινούμενες μέσα από συντηρητικά στερεότυπα φυσικά, και ποικίλα κείμενα του στυλ «Η νέα επανάστασις της αμερικανικής νεολαίας», στα οποία περιγράφονται εμμέσως οι συνθήκες που γέννησαν το xian-rock (χριστιανικό ροκ) στην Αμερική, με αναφορές σε Beatles, George Harrison, The Jesus Revolution, The Jesus People (που «προέρχονται κατ’ ευθείαν από τους χίππυς», όπως διαβάζουμε) και άλλα διάφορα.
Αν τα περιοδικά κυκλοφορούσαν τότε με premium CD σίγουρα η «Συζήτησις» θα πρότεινε κομμάτια των Poll («Ψάχνω να βρω τον φίλο μου»), των Blue Birds («Ο ξύλινος σταυρός»), του Σωτήρη Κοματσιούλη («Επιδρομή από τον Άρη») κ.λπ. (γέλιο).

20/6/2021
Από τα κάπως υποτιμημένα αριστουργήματα του Canterbury sound. Hugh Hopper…
https://www.youtube.com/watch?v=vDJ66qtRYUY

19/6/2021
Κολλητά σε μιαν έκδοση της Virgin από το 1983, το “Rock Bottom / Ruth is Stranger than Richard” πρέπει να είναι το πρώτο 2LP που αγόρασα ποτέ. Σίγουρα το αγόρασα πριν το “Freak Out!”, πριν το “The Allman Brothers Band at Fillmore East”, πριν τo “Third”, πριν «Το Άξιον Εστί»...
Εκπληκτικό τραγούδι αυτό, όπως και όλα τα υπόλοιπα, εξάλλου, εκείνων των δύο δίσκων. Robert Wyatt…
https://www.youtube.com/watch?v=VKM0LTdxkzw

18/6/2021
Άλλη εκτέλεση. Άλλο πράμα εκτέλεση. Αλέκα Κανελλίδου...
https://www.youtube.com/watch?v=n-CCgw4ybHU

18/6/2021
>>Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Οι δύο ώρες της φρίκης - Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μπάμπης είχε πάρει την απόφαση να σκοτώσει την Καρολάιν<<
Γράφουν τα θρασίμια... ο «Μπάμπης», λες και είναι ο κολλητός τους, που πήγαινε ξέρω ’γω να ζητήσει το κορίτσι του σε γάμο και όχι ένας υπάνθρωπος, που πήγαινε να δολοφονήσει τη γυναίκα του.
Σου περνάνε ύπουλα και υποδόρια μιαν αίσθηση ότι... κοίταξε να δεις, κατά βάθος ο «Μπάμπης» είναι καλό παιδί, πιλότος, που βρέθηκε σε μια κακιά στιγμή, εκεί όπου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας κ.λπ.

18/6/2021
Με την λέξη «επίδειξη» γενικώς έχω ένα θέμα, επειδή αναγκαζόμουν να συμμετέχω, ως μαθητής, σε «γυμναστικές επιδείξεις» και άλλες, άλλου τύπου... εθνικοπατριωτικού να πούμε, υπό τα όμματα των «επισήμων», χωρίς να το επιθυμώ και κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τα σχολεία.
Βλέπω όλες μα όλες τις «επιδείξεις» με καχυποψία – μια καχυποψία, που έχει αγγίξει ακόμη και αθλητικά γεγονότα με... πανανθρώπινη, υποτίθεται, σημασία.
Σωτήριον «μεταξικόν» έτος 1938...

18/6/2021
Πολύ λίγα πράγματα μπορούν να συμβούν (και έχουν συμβεί) στο Καλλιμάρμαρο, χωρίς να σέρνουν πίσω τους την «κατάρα» μετατροπής του χώρου σε τέμενος χουντοαισθητικής.

18/6/2021
Εντάξει, εγώ δεν ασχολούμαι με το αστυνομικό δελτίο εις βάθος, απ’ έξω-απ’ έξω κοιτάω κάποια λίγα πράγματα, αλλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως... όλοι είχαν καταλάβει πως ο πιλότος ήταν ένοχος, φθάνοντας μάλιστα κάποιοι να πουν πως οι αστυνομικοί τον κάλυπταν κιόλας! Αν είναι δυνατόν!
Εγώ δεν είχα καταλάβει τίποτα. Πίστευα, δε, αυτά που έλεγε ο πιλότος, καθότι δεν θα μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο –μιας και δεν είμαι αστυνόμος Μπέκας, για να διεξάγω έρευνα, ούτε βεβαίως... Κλουζώ–, παρότι έχω διαβάσει Γιάννη Μαρή και κυρίως τις νουβέλες του «Ακριβώς στις 12 και 15’» και «Η μελωδία του θανάτου», που καταπιάνονται με τα «τέλεια» συζυγικά εγκλήματα (ο σύζυγος να σκοτώνει την σύζυγο).
Συγχαρητήρια λοιπόν στην αστυνομία, και στους αληθινούς επιθεωρητές της, που δεν πίστεψαν στο θέατρο τού εγκληματία (περί... αλλοδαπών δολοφόνων), διαλευκάνοντας αυτό το φρικτό φονικό και βάζοντας όλα τα επιμέρους πράγματα στην θέση τους.

18/6/2021
Περικλής Περάκης «Απονιά»...
https://www.youtube.com/watch?v=XSdSidY5Ujg

17/6/2021
Όποιοι το έχουν διαβάσει ή δει... ξέρουν. Γιάννης Μαρής «Ακριβώς στις 12 και 15'»...

10 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Όποιοι το έχουν διαβάσει ή δει... ξέρουν."

    Bill Blues
    Νομίζω πως είχε γυριστεί και ελληνική ταινία βασισμένη στο βιβλίο αυτό !!!!
    Νομίζω με κάθε επιφύλαξη.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πιθανώς, αν και δεν το θυμάμαι. Τηλεταινία με Ιεροκλή Μιχαηλίδη και με αλλαγμένο κάπως τίτλο.

    Bill Blues
    Σου μιλάω για
    δεκαετία '50 - '60 !!!!
    Δεν θυμάμαι τον τίτλο !!!!
    Η ιστορία είναι με τον συζυγο που κανονίζει ένα ταξίδι με τραίνο για άλλοθι !!!
    Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει!!!
    Δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο της ταινίας ....
    Πρωταγωνιστής ένας ψηλός μελαχρινός ηθοποιός όνομα την δεκαετία του '50 !!!
    Δε....
    Μπλακ άουτ....

    Λοιπόν γράψε λάθος!!!!
    Το έψαξα τώρα.
    Μιλάω για την ταινία
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ του 1958
    με ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ και ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ

    Αυτό που λες για τον Ιεροκλη Μιχαηλίδη ήταν μια σειρά στον ΑΛΦΑ αν θυμάμαι αυτοτελή επεισόδια με τίτλο
    ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΠΕΚΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. …και τι υπέροχο εξώφυλλο, σ' αυτό το σπάνιο, παλιό βιβλίο που μας παρουσιάζεις!
      Σε αιχμαλωτίζει όταν το κοιτάζεις, απόλυτα ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, όπως και η ίδια η ιστορία.

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Περικλή Περάκη...

    Costas Papaoikonomou
    Στο δίσκο βινυλίου που περιέχει αυτο το τραγούδι, υπάρχει ένα τραγούδι με τίτλο Φεύγουμε Φεύγουμε, το οποίο ειναι πραγματικά εξαιρετικό και σιγουρα ξεχωρίζει απο το όλο κλίμα του δίσκου, ο οποίος επίσης δεν ειναι άσχημος. Δυστυχώς δεν υπάρχει στο YouTube .

    George Floudas
    70’s Ο χρυσούς αιών του Περικλέους!!

    Νικος ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
    Αμ εκείνο το ''ποιος θα το πίστευε''??

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολλά. Του Περάκη.

    Νικος ΜΑΡΓΑΡΩΝΗΣ
    Συμφωνώ , όπως επίσης και η Ξανθή πριν πει τις παπαριές που όμως την έκαναν γνωστή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Εντάξει, εγώ δεν ασχολούμαι με το αστυνομικό δελτίο εις βάθος"...

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Η Σήμανση, το Ανθρωποκτονιών κ.ά. είναι και γνώστες και επαγγελματίες. Δεν είναι ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και κολοκύθια με τη ρίγανη!

    Vassilis Serafimakis
    Kαλά τα πήγε η Αστυνομία. Είναι προφανές ότι έχομε τζιμάνια στο Εγκληματολογικό. Και μιά τέτοια υπόθεση, όμοια με όλες τις περιπτώσεις γυναικοκτονίας (38% τών γυναικοκτονιών στην Ευρώπη διαπράττεται από τούς συντρόφους τών γυναικών ή από μέλη τής οικογενείας τους) χρειάζεται σαφώς χρόνο ελλείψει φυσικών στοιχείων πχ DNA κτλ. Αμα τους αφήνουνε ήσυχους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις να κάνουν τη δουλειά τους τα καταφέρνουνε καλά.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Υπάρχει μια "ψευτοπροοδευτική" αντίληψη που θέλει την αστυνομία κάτι κακό, καταπιεστικό κ.λπ. - που σε ένα βαθμό σαφώς είναι αφού υπηρετεί την εξουσία, το κράτος, την άρχουσα τάξη κ.λπ. Οι επιμέρους δομές της όμως διαθέτουν ειδικούς επιστήμονες που και έρευνα κάνουν και έργο παράγουν. Τα διάφορα "Criminal Minds" και "CSI" διαθέτουν στοιχεία πραγματικότητας που δεν ισχύουν μόνο για τις ΗΠΑ αλλά διαχέονται σε όλο τον μέχρι σήμερα γνωστό κόσμο! Το να θεωρεί κανείς Έλληνες αστυνομικούς μόνο τους μπουρτζόβλαχουςκαι τα κωλοπαίδια των ΜΑΤ είναι λάθος!

    Vassilis Serafimakis
    o Ηλίας Πετρόπουλος θεωρούσε την Αστυνομία ως το πιό οργανωμένο κομμάτι τού κράτους μας και το πιό αποτελεσματικό, έχοντας και μιλήσει με πολλά άτομα τής "φάρας" και ιδία πείρα.

    Kostas Taf
    συγγνώμη που επεμβαίνω, απλά ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιου είδους εγκλήματα αποκαλύπτονται πιο εύκολα τώρα με την βοήθεια της τεχνολογίας και των «έξυπνων» οικιακών συσκευών, ρολογιών, μετρητών βημάτων, συστημάτων ασφαλείας και καμερών που ειναι πλέον μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων. Το ίδιο το έγκλημα και ακόμα περισσότερο το η διαδικασία που ακολουθήθηκε απο το εγκληματολογικό θυμίζουν την περίπτωση του Chris Watts στις ΗΠΑ δυο χρονια πριν.

    Vassilis Serafimakis
    εδώ δεν υπήρξε, εξ όσων γνωρίζομε, βοήθεια από την τεχνολογία. Οπως και στην περίπτωση Chris Watts έτσι κι εδώ η Αστυνομία, προφανώς εφαρμόζοντας ψυχολογικές τακτικές πίεσης, έφερε τον δράστη στο σημείο να ομολογήσει και έτσι να κάνει πολύ ευκολώτερο το έργο τής εισαγγελίας.

    George Avgeris
    Εγώ απέφυγα να δω σχετικά ρεπορτάζ από πάγια αποστροφή στην "συναισθηματική πανούκλα". Έτσι κι αλλιώς θα ήταν απίθανο να γλυτώσει ο τύπος αργά ή γρήγορα, αλλά αυτό δεν κατέληξε άσχημα. Έδωσε χρόνο να ακουστεί πάλι ο γνωστός ξενοφοβικός οχετός και το νεοελληνικό χόμπυ του αποδιοπομπαίου αλλοδαπού, κάτι που κάνει πιο παταγώδες το φιάσκο του τώρα. Αν, όπως είπαν μερικοί, το κανόνισε έτσι ο Χρυσοχοϊδης για σασπένς και σκηνοθεσία επιτυχίας να πέσει πάνω στο εργασιακό την πάτησε

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ανάποδα, στο τέλος θα αμφισβητήσουμε και τη μάνα που μας γέννησε. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπήρξε μεθόδευση στην υπόθεση, από την πλευρά της αστυνομίας. Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια... Επίσης δεν ξέρω αν υπήρξε κωλυσιεργία ή καθυστέρηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, και γι’ αυτό δεν γίνεται να αποφαινόμαστε ελαφρά τη καρδία. Οφείλουμε να πιστεύουμε κάποια πράγματα, εκτός αν έχουμε σοβαρά στοιχεία για το αντίθετο. Με εικασίες δεν γίνονται κουβέντες.

    George Avgeris
    Η πονηρία της σκέψης είναι τέχνη Αν το πάρεις μονόπαντα την έβαψες. Οι Βελόπουλοι εξαιρούνται, το κάνουν για τα φράγκα, τους οπαδούς τους κλαίω

    Panos Papadopoulos
    δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο να εξιχνιαστεί. είναι γραμμένο στα αστυνομικά εγχειρίδια ότι, όταν σε εισβολή για ληστεία δολοφονείται το αδύναμο μέλος (πχ γυναίκα, παιδί), μάλλον δεν έχει γίνει εισβολή.

    Celeste Felicidad
    Κρά έκανε από την αρχή. Τι να κάνουμε τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όχι, εντάξει, τίποτα να μην κάνουμε. Αν κάποιοι το παρακολουθούσαν στενά το θέμα, πιθανώς να το πήγαιναν αλλού από την αρχή... Εγώ που δεν ασχολιέμαι μ’ αυτά σχεδόν καθόλου, και που έμενα μόνο στους τίτλους, είχα την εικόνα που έδιναν οι αρχές.

      Celeste Felicidad
      ουτε εγώ προσωπικά άνοιξα να δω τι παίχτηκε τοτε. Τις φάτσες από χθες τις είδα πρώτη φορά. Αλλά αυτό να μπουν μέσα σε σπίτι για ληστεία κ να σκοτώσουν τη γυναίκα κ να δέσουν τον κύρη του σπιτιού ΔΕΝ έστεκε από πουθενά.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει τώρα. Όλα μπορούν να συμβούν και όλα στέκουν. Και τα πιο απίθανα και τα πιο πιθανά. Δεν είναι δουλειά μας να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αρμόδιοι, που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους.

      Μιχάλης Βαβούλας
      Πάντως απ' ό,τι βγαίνει σιγά-σιγά δεν ήταν και τόσο δύσκολη υπόθεση, απλά πήρε κάποιο χρόνο και διογκώθηκε λόγω του ενδιαφέροντος που προκάλεσε.

      Διαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Με την λέξη «επίδειξη» γενικώς έχω ένα θέμα"...

    Konstantin Mixos
    Αν μου επιτρέπεις να προσθέσω μερικά, μιας και σου αρέσει η ιστορία.
    Την συγκεκριμένη χορογραφία την είχε χορογραφήσει η Κούλα Πράτσικα, πρωτοχορεύτρια στις Δελφικές εορτές του Σικελιανού 10 χρόνια πριν και κατόπιν ιδρύτρια της μοναδικής Κρατικής σχολής χορού που έχουμε. Η επιλογή σου είναι ενδιαφέρουσα σύμπτωση διότι και την χτεσινή επίδειξη την χορογράφησε απόφοιτος της Κρατικής.
    Στις αρχές του αιώνα οι ομαδικές χορογραφίες με καθημερινούς ανθρώπους/ εργάτες γινόντουσαν από προοδευτικούς χορογράφους που ονειρεύονταν ότι έτσι κινούν τις λαϊκές μάζες, η Ισαδώρα Ντάνκαν το είχε κάνει στην Σοβιετική Ένωση και πολλές αριστερές χορογράφοι το έκαναν μετα το κραχ του 29 στις ΗΠΑ. Στην συνέχεια την ιδέα την πήραν και οι ναζιστές αλλά και οι Σοβιετικοί (όχι δεν υπονοώ ότι είναι το ίδιο, μην πεταχτεί κανένας από κάτω).

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ξέρω από πού είναι η φωτογραφία όπως και όλο το μπακγράουντ της, γιατί τη σκάναρα από βιβλίο. Δεν την βρήκα στο νετ. Δεν την έβαλα τυχαία. Επίσης δεν μου αρέσει πάντα να αποκαλύπτω τις πηγές μου. Κρατάμε και κάποια πράγματα κρυφά, επειδή υπάρχει λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ >>Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Οι δύο ώρες της φρίκης - Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μπάμπης είχε πάρει την απόφαση να σκοτώσει την Καρολάιν<<

    Κώστας Οικονόμου
    Και ειδήσεις τύπου θέλω να τιμωρηθώ γι αυτό που έκανα

    Kostas Plastiras
    Αυτο το παραμυθακι το εχουν κανει γραμμη σημερα οι ξεφτιλες. Απιστευτοι αλητες.

    Βασίλης Βασιλειάδης
    Ο Εισαγγελάτος τον αποκαλεί έτσι.

    Makis Kafetzidakis
    Κακιά στιγμή στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί κάθε Έλληνας πιλότος. Οπωσδήποτε όχι Αλβανός πιλότος ή Έλληνας εργάτης.

    Vana Kavvadia
    Δε ξερεις τι να πρωτοσκεφτεις για τους σκοπους και τα κινητρα καποιων υποπτων "ρεπορταζ" που σκανε μυτη, οπως αυτου εδω του τερατος διαλογης αποπασματων απο το ημερολογιο της οπου αναφερονται τσακωμοι και....ξυλοφορτωματα του θυματος στο δολοφονο(αυτη η διπλη αναφορα δε μου φαινεται αθωα) και πουθενα δε καταγραφονται ξεσπασματα βιας του φονια, παρα μονο δικες της εκρηξεις https://www.enikos.gr/.../glyka-nera-sygklonizoun-oi...
    Γλυκά Νερά: Συγκλονίζουν οι περιγραφές της Καρολάιν στο ημερολόγιό της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Αλέκα Κανελλίδου...

    Christos Demekas
    Όταν υπήρχε μουσική

    Alegakis Vaggelis
    Απίστευτη !

    Patritsopoulos Nikos
    Τι ενορχήστρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Robert Wyatt...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.discogs.com/Robert-Wyatt-Rock.../release/1339447
    Robert Wyatt – Rock Bottom / Ruth Is Stranger Than Richard (1983, Gatefold, Vinyl)

    Vassilis Serafimakis
    Πωω πω - συμπάσχων! Ετσι κι αλλοιώς βέβαια μέγας φίλος τού συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

    Kwstas Agas
    Σε αυτό παίζει ηλεκτρική κιθάρα ο Mike Oldfield !!! Εγώ το έμαθα από μια συλλογή με τίτλο Robert Wyatt - His greatest misses !! Σίγουρα μια πολύ καλή απάντηση σε όλες τις greatest hits συλλογές!! Ο,τι και να πεις γι' αυτόν τον καλλιτέχνη είναι λίγο, πολύ λίγο

    Akis Perdikis
    Cover art by Alfreda Benge (Wyatt's wife).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Hugh Hopper...

    δημήτρης θεοδωρόπουλος
    Σίγουρα αριστούργημα με μια υπέροχη εκδοχη επίσης του lonely woman μιας συνταρακτικής σύνθεσης του Ornette Coleman...

    Vassilis Serafimakis
    Τρομερός τύπος κι αυτός, κι όλη βέβαια η σκηνή τού Καντέρμπουρυ. Και τι μπάσο ήταν αυτό στο Moon in June.

    Stathis Nikokavouras
    Canterbury ..εκει που ζει η θυγατερα...

    Alexis Giannoukos
    Δισκάρα Όλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή