Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

ROBERT WILLIAMS ένας από τους πιο ευαίσθητους ποπ τραγουδοποιούς δεν είναι πια μαζί μας – η πορεία του με τους Poll, η προσωπική διαδρομή του και οι συνεργασίες του

Η απώλεια του Robert Williams, στα 73 χρόνια του (γράφουμε το όνομά του με λατινικά στοιχεία, γιατί έτσι υπέγραφε τους δίσκους του), δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τους φίλους της ελληνικής ποπ και του ελληνικού ροκ.
Ο Robert Williams είχε συνθέσει, είχε γράψει στίχους και είχε τραγουδήσει πολλά καλά τραγούδια, κυρίως στην δεκαετία του ’70, τραγούδια που έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες, βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ κ.λπ., ενώ υπήρξε και βασικό στέλεχος των Poll, μιας μπάντας από τις πιο αγαπημένες, διαχρονικά, του ελληνικού κοινού.
Ας δούμε τα πιο καίρια σημεία αυτής της υπερ-πεντηκονταετούς διαδρομής του...
Ο Robert Williams με τους Poll
Οι Poll άρχισε να παίρνουν μπροστά προς τα τέλη του 1970 και λίγο αργότερα (στους πρώτους μήνες του ’71) μία πρώτη, ουσιαστική σύνθεσή τους ήταν η ακόλουθη: Κώστας Τουρνάς κιθάρα, φωνή, Robert Williams κιθάρα, φωνή, Σπύρος Μαυρογιάννης σιτάρ, φυσαρμόνικα, Στιού Λόγκαρ μπάσο, κρουστά (επρόκειτο για τον Σταύρο Λογαρίδη φυσικά), Νάσια Σανδή φωνητικά και Μαίρη Γκλας επίσης φωνητικά.
Κώστας Τουρνάς και Robert Williams γνωρίζονταν από την εποχή των Teenagers (1966), ένα γκρουπ, που είχε αφήσει ένα 45άρι στην Pan-Vox (δεν συμμετείχε ο R. Williams στην εγγραφή), ενώ οι δυο τους θα βρίσκονταν μαζί και σ’ ένα επόμενο βραχύβιο σχήμα, τους Dino and X-Rays.
Μετά από διάφορες ανακατατάξεις και την προσθήκη ενός «κανονικού» ντράμερ, του Κώστα Παπαϊωάννου (πριν στους Cinquetti και αλλού), οι Poll ήταν έτοιμοι, στις αρχές Απριλίου του ’71 να τυπώσουν το πρώτο τους δισκάκι, το «Άνθρωπε αγάπα / Έλα ήλιε μου» [Polydor].
Τα τραγούδια θα αποδειχθούν φλέβα χρυσού, οι Poll θα εμφανισθούν στην τηλεόραση, το 45άρι θα πουλήσει αρκετά, με το γκρουπ να γνωρίζει μία ανέλπιστη επιτυχία.
Τη σεζόν 1971-72 αποτελούν βασική ατραξιόν στο club Ελατήριον (Χέυδεν και Αριστοτέλους), σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο είχε επιμεληθεί ο Γεράσιμος Λαβράνος (είναι ο «Γεράσιμος Ντο Ρε Μι» στο κόμικ, που συνόδευε το δεύτερο LP τους). Συμμετείχαν ακόμη ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου, η Δέσποινα Γλέζου και τα Ανάκαρα.
Η μεγάλη επιτυχία στο Ελατήριον (το αντίπαλο δέος των κλαμπ Κύτταρο και Rodeo εκείνη την εποχή) τους οδηγεί ουσιαστικά στην ηχογράφηση του πρώτου μεγάλου δίσκου τους, που είχε τίτλο «Άνθρωπε...» [Polydor] και ο οποίος θα κυκλοφορούσε προς το τέλος του 1971.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/rompert-oyiliams-enas-apo-toys-pio-eyaisthitoys-pop-tragoydopoioys-den-einai-pia

2 σχόλια:

  1. Είσαι ο μόνος που γράφει ουσιαστικά πράγματα.Το κείμενο σου είναι πολύ καλό θα έπρεπε να το διαβάζουν στις σχολές. Και καταφέρνεις να αφήσεις τα κομματικά του εκτός των δικών σου προσωπικών απόψεων.Θα το διαβάζουν τα παιδιά του και θα είναι υπερήφανα. Η απορία μου είναι πόσο καιρό σου πήρε το κείμενο(μαζί με την έρευνα). Δυστυχώς πάντως τον Ρ.Ο τον απαξίωσαν οι "δικοί" του γιατί σε όλα τα σχόλια στον τύπο αναφέρονται στην συνεισφορά του στην Ν.Δ.Να χεις γράψει 5 καλά τραγούδια να είσαι εκπρόσωπος της "ευπρεπούς" ποπ και να σε θυμούνται για τον ύμνο της Ν.Δ Ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το fb...

    Manolis Papadourakis
    Συγχαρητήρια. Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχει τέτοια τεκμηρίωση για κάποιον που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδεολογικός απέναντι. Αυτό είναι τιμιότητα και ιστορική γραφή.

    Γεώργιος Σπυρόπουλος
    εισαι πολύ μα πολύ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ...έγραψες.......

    Kwstas Agas
    Πολύ κατατοπιστικό αφιέρωμα. Σε ευχαριστούμε πολύ Φώντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή