Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

MÁRIO LAGINHA ο νέος δίσκος μιας σημαντικής προσωπικότητας της jazz, από την Πορτογαλία

Δεν έχουμε γράψει πολλές φορές στο blog για τον πιανίστα και συνθέτη Mário Laginha, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της jazz στην Πορτογαλία. Με διαδρομή που αγγίζει τα 40 χρόνια, ο Laginha είναι επίσης γνωστός ως ο βασικός συνεργάτης τής Maria João (της σημαντικότερης τζαζ τραγουδίστριας της Πορτογαλίας) και πως αμφότεροι (Laginha και João) έχουν εμφανισθεί τουλάχιστον δύο φορές για live την Αθήνα (όπως έχουμε σημειώσει και παλαιότερα).
Στο πιο πρόσφατο Jangada (που σημαίνει «σχεδία») [Edition Records / AN Music, 2022], ο Mário Laginha, πάντα στο πιάνο, συνεργάζεται με τους Bernardo Moreira κοντραμπάσο και Alexandre Frazão ντραμς σε μια σειρά συνθέσεων, που διακρίνονται για τον λυρικό, όσο και υπαινικτικό «λόγο» τους.
Βασική επιρροή για τον Laginha, πέρα από την jazz, την ευρωπαϊκή jazz και κυρίως την jazz της νότιας Ευρώπης, θα λέγαμε πως αποτελεί η αφρικανική μουσική. Τέλος πάντων η αφρικανική ρυθμολογία – όσο ασαφές και γενικόλογο κι αν ακούγεται αυτό. 
Τούτο το διαπιστώνεις σε διάφορα tracks του “Jangada” και βασικά στο τεράστιο σε διάρκεια “The stone raft (A jangada de pedra): Lowlands, raft, crossroads, south”, που ξεπερνά τα 17 λεπτά και που αποτελεί το magnus track του CD. Τόσο από ρυθμικής πλευράς, όσο και από αρμονικής-μελωδικής το κομμάτι αυτό είναι τελείως... Αφρική, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει μία μοναδική ατμόσφαιρα, ικανή να σε παρασύρει σ’ ένα ταξίδι... με σχεδία.
Δεν ξέρω ποιο ακριβώς νόημα περικλείεται στον τίτλο του δίσκου, αλλά είναι ολοφάνερο πως το «ταξίδι» στο “The stone raft...”, χτίζεται κομμάτι-κομμάτι, όπως συνδέονται ένα-ένα τα ξύλα, πριν να γίνουν σχεδία, αφήνοντάς σε εκτεθειμένο σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον.
Μόνο και μόνον απ’ αυτή την υποβλητική σύνθεση η αξία του “Jangada” ανεβαίνει κατά πολύ – πόσω μάλλον όταν υπάρχουν, εδώ, και άλλα πανάξια tracks, τα οποία φανερώνουν πως μετά από τέσσερις δεκαετίες η δημιουργική διάθεση δεν έχει εγκαταλείψει τον Laginha, που εξακολουθεί να παραμένει ένας συνθετικώς απρόβλεπτος μουσικός.
Ένα μεγαλοπρεπές άλμπουμ από τον Mário Laginha και τους συνεργάτες του, είναι το “Jangada”, και βεβαίως γοητευτικό στο έπακρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου