Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

EVGUENI GALPERINE, PIER PAOLO PASOLINI / CHRISTIAN REINER, DUO GAZZANA νέα άλμπουμ των ECM New Series

EVGUENI GALPERINE: Theory of Becoming [ECM New Series, 2022]
Ρώσος συνθέτης, γεννημένος το 1974, αλλά εγκατεστημένος από το 1990 στην Γαλλία, ο Evgueni Galperine κάνει τώρα το ντεμπούτο του στις ECM New Series, μ’ ένα κάπως εντυπωσιακό άλμπουμ.
Εντάξει, στην συγκεκριμένη ετικέτα ο Manfred Eicher «σπρώχνει» το πιο classic, modern classic, avant-garde και experimental υλικό, αλλά το “Theory of Beginning” δεν μπορείς να το κατατάξεις σε κάτι πολύ συγκεκριμένο – απλώς δεν πρόκειται για jazz. Και επειδή δεν πρόκειται για jazz η παρουσία του στις ECM New Series είναι θα λέγαμε επιβεβλημένη.
Το έργο είναι σύνθετο, complex, ενώ περαιώνεται αυτό από τέσσερις μουσικούς, τους Evgueni Galperine ηλεκτρονικά, sampling, Sergei Nakariakov τρομπέτα, Sébastien Hurtaud βιολοντσέλο και Maria Vasyukova φωνή. Βασικά, όμως, εδώ, όλη την δουλειά την κάνει ο Galperine – καθώς οι υπόλοιποι ακούγονται περιστασιακώς (ο τρομπετίστας σε τρία tracks από τα δέκα συνολικώς, ο βιολοντσελίστας σε ένα και η τραγουδίστρια σε ένα).
Το “Theory of Beginning”, όπως είπαμε, δεν μπορείς να το κατατάξεις κάπου εύκολα – και αυτό γιατί διαθέτει και πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, με πολυποίκιλες στουντιακές επεξεργασίες, και άφθονο sampling και συμβατικά όργανα, και βεβαίως ουκ ολίγες modern classical και avant αναφορές.
Πρόκειται για ένα έργο «σκληρό», συμπαγές», υποβλητικό, δυναμικό, έντονων συναισθηματικών φορτίων, που είναι ικανό να σε παρασύρει σ’ αυτήν την κάπως ιδιότροπη και ιδιαίτερη γοητεία του. Και tracks όπως τα “Oumuamua, space wanderings” και “The wheel has come full circle” (που είναι και τα μεγαλύτερα σε διάρκεια – επτάλεπτο και εξάλεπτο αντιστοίχως) είναι από εκείνα, που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μια πρόταση κάπως «ειδική», αλλά σίγουρα άκρως ενδιαφέρουσα.
PIER PAOLO PASOLINI / CHRISTIAN REINER: Land der Arbeit [ECM New Series, 2022]
Το άλμπουμ αυτό κυκλοφορεί με αφορμή την 100ετία από την γέννηση του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη, ποιητή και δοκιμιογράφου Pier Paolo Pasolini (1922-1975) και αφορά αυστηρώς και μόνον σε γερμανόφωνους ακροατές. Δεν περιέχει δε μουσική, παρά μόνο κείμενα του P.P. Pasolini, στην γερμανική, τα οποία διαβάζει ο (γερμανός) ηθοποιός Christian Reiner.
Τα κείμενα είναι επιλεγμένα από διάφορα βιβλία του σχετίζονται με τον P.P. Pasolini, και που έχουν κυκλοφορήσει (στην γερμανική γλώσσα) μετά τον θάνατό του.
Για παράδειγμα το εισαγωγικό “Land der Arbeit” (Χώρα εργασίας) είναι γραμμένο το 1959 και προέρχεται από το βιβλίο “Pier Paolo PasoliniGramscis Asche” (Πιέρ Πάολο Παζολίνι – Οι Στάχτες του Γκράμσι) του 1986 (το βιβλίο υπάρχει και στην ελληνική γλώσσα).
Ανάμεσα στα οκτώ spoken-word tracks υπάρχει κι ένα με «ήχο». Είναι το #5, που έχει τίτλο “Große Vögel, kleine Vögel” και που αφορά σε ηχητικό από την ταινία του Pier Paolo PasoliniUccellacci e Uccellini” (1966).
Τα κείμενα είναι προφανές πως αφορούν τις ποικίλες όψεις της σκέψης του μεγάλου Ιταλού, προσδίδοντας μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συγγραφικού και θεωρητικού έργου του.
DUO GAZZANA: Tõnu Kõrvits
/ Robert Schumann / Edvard Grieg [ECM New Series, 2022]
Το Duo Gazzana το αποτελούν οι αδελφές Natascia Gazzana βιολί και Raffaella Gazzana πιάνο. Στο παρόν CD, των ECM New Series, οι ιταλίδες αδελφές μάς παρουσιάζουν σύγχρονο και παλαιότερο «σοβαρό» ρεπερτόριο, ξεκινώντας από το έργο “Stalker Suite” for violin and piano (2017) Homage to Andrei Tarkovsky του εσθονού συνθέτη Tõnu Kõrvits (γενν. 1969), περνώντας από την “Sonata No. 1 in A Minor, op. 105” for violin and piano (1851) του Robert Schumann (1810-1856), επιστρέφοντας στον Tõnu Kõrvits με τις “notturni” for violin and piano (2014) και καταλήγοντας με την “Sonata No. 3 in C minor, op.45” for violin and piano (1887) του Edvard Grieg (1843-1907).
Το «ταξίδι» έχει βαθμιαίο ενδιαφέρον για τους πάντες. Για τους ρέκτες της «κλασικής» και «σύγχρονης κλασικής» μεγάλο και για άλλους τους υπολοίπους αναλόγως των παράπλευρων ενδιαφερόντων τους.

Οι ECM New Series εισάγονται στην Ελλάδα από την ΑΝ Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου