Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

PATA POLARIS το νέο σχήμα του γερμανού σαξοφωνίστα Norbert Stein

Έχουμε γράψει πολλές φορές στο blog, για δίσκους του γερμανού τενόρο σαξοφωνίστα Norbert Stein, όλους τυπωμένους για την δική του εταιρεία Pata Music. Πιο συγκεκριμένα στο δισκορυχείον θα βρείτε κείμενα για τα άλμπουμ “We Are” (2017), “Friends & Dragons” (2016), “Play Rainer Maria Rilke / Das Karussell” (2015), Pata on the Cadillac” (2012) και “Silent Sitting Bulls” (2010). Στα περισσότερα απ’ αυτά τα CD, που κινούνταν στον χώρο της δημιουργικής jazz ή και improv-jazz, τον Norbert Stein συνόδευαν οι Pata Messengers, ενώ σε άλλα (CD) άλλοι σχηματισμοί.
Άλλος σχηματισμός υπάρχει και τώρα, όμως, στο πιο πρόσφατο άλμπουμ του γερμανού πνευστού. Είναι οι Pata Polaris, που θα έμπαιναν σ’ ένα στούντιο της Κολωνίας, τον Ιούνιο του 2022, για να ηχογραφήσουν το Heartland[Pata Music, 2022].
Pata
Polaris είναι τρεις μουσικοί, οι οποίοι χειρίζονται τρία και μόνον όργανα. Πρόκειται λοιπόν για τον Norbert Stein στο τενόρο σαξόφωνο, τον Nicolao Valienski στο ευφώνιο και τον Michael Heupel στο φλάουτο. Ένα όργανο, το ευφώνιο, που μπορεί να παίξει και τον ρόλο του μπάσου, όπου αυτό κρίνεται ως απαραίτητο και δυο ακόμη πνευστά, που, ας πούμε, ότι ανταποκρίνονται στους lead ρόλους.
Βασικά, στο “Heartlnad” ακούμε συγκεκριμένη και εντός ορίων μουσική –υπάρχουν και οι ιδιαιτερότητες– με το τενόρο να δημιουργεί τα βασικά μελωδικά μοτίβα και κατ’ επέκτασιν περιβάλλοντα, και με το φλάουτο και το ευφώνιο, σε ρόλο σχεδόν ισότιμο, να προσθέτουν σε συνομιλίες και βασικά σε ατασθαλίες.
Δηλαδή τα δύο αυτά όργανα, πότε το ένα και πότε το άλλο, δρουν συχνά... υποβολιμαία, υποσκάπτοντας την κανονική ροή, μέσα από μη-αναμενόμενες παρεμβάσεις και συχνά παράξενα timbre.
Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν συναρπαστικό στο μεγαλύτερο σε διάρκεια track του άλμπουμ, το σχεδόν 9λεπτο “Amber times”, με τις «εκπλήξεις» να καραδοκούν, σε αναπάντεχα σημεία, όταν τα τρία πνευστά εναλλάσσουν ρόλους, μέσα σ’ ένα περιβάλλον συνεχών μετασχηματισμών.
Πολλάκις ρέουσα και αυθόρμητη μουσική έχουμε εδώ, σίγουρα τοποθετημένη σε κάποιες βάσεις, αλλά στην πορεία εκρηκτική και απρόβλεπτη.
Επαφή: www.patamusic.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου