Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

JAKOB BRO / JOE LOVANO ένα tribute στον Paul Motian

Ένα tribute άλμπουμ στον μέγα ντράμερ της jazz Paul Motian (1931-2011) από δύο συνεργάτες του, τον Joe Lovano (τενόρο σαξόφωνο, tarogato) και τον Jakob Bro (κιθάρες), νομίζουμε πως χρειαζόταν, για να μην πούμε πως επιβαλλόταν.
Paul Motian και Joe Lovano ήταν στενοί συνεργάτες, μέσα-έξω από την ECM (στην ECM πρέπει να συνεργάζονται για πρώτη φορά το 1982, στο άλμπουμ “Psalm” της Paul Motian Band, ενώ μνημειώδεις είναι και οι συνεργασίες τους εκεί, ως trio, μαζί και με τον Bill Frisell). Περαιτέρω και ο Jakob Bro ντεμπουτάρησε στην ECM στο άλμπουμ της Paul Motian BandGarden of Eden” το 2006 – οπότε έχουμε να κάνουμε με δύο σολίστες, που έχουν κάθε δικαίωμα, ακόμη και το τυπικό, να τιμήσουν έναν άνθρωπο, που καθόρισε τη μουσική ζωή τους. Και το πράττουν.
Όλως περιέργως το Once Around the Room / A Tribute to Paul Motian [ECM Records / AN Music, 2022], που αποτελείται από έξι συνθέσεις, έχει μόλις μία που ανήκει στον Paul Motian (“Drum music”), ενώ οι υπόλοιπες πέντε ανήκουν στα μέλη του σχήματος – που δεν είναι ντούο, καθώς τούτο επεκτείνεται μέσω των Larry Grenadier κοντραμπάσο, Thomas Morgan κοντραμπάσο, Anders Christensen bass guitar, Joey Baron ντραμς και Jorge Rossy ντραμς.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι παίζουν μαζί, έτσι, εδώ, ακούγονται τρία μπάσα(!) και δύο ντραμς(!), μαζί με τενόρο και κιθάρα – ένας συνδυασμός σίγουρα μοναδικός, που γίνεται εκρηκτικός πρώτα-πρώτα στο “Drum music” (ένα κομμάτι από το άλμπουμ “Jack of Clubs” του Paul Motian Quintet, στην Soul Jazz, το 1985).
Κι ενώ ως επακόλουθο αυτού του αληθινά καταιγιστικού track έχουμε το ήσυχο closingPause” (του Bro), τα τέσσερα κομμάτια που ξεκινούν το άλμπουμ προσθέτουν κι άλλες διαστάσεις στο tribute – καθώς η contemporary jazz είναι αυτή, που κυριαρχεί, άλλοτε πιο κοντά στο blues και στην υπερ-ατλαντική παράδοση (“For the love of Paul” του Lovano), και άλλοτε πιο «ατμοσφαιρική», ρομαντική και λυρική (“Song to an old friend” του Bro), πιο κοντά, δηλαδή, στο βορειοευρωπαϊκό πνεύμα.
Έξοχο, άλμπουμ, δεν το συζητάμε αυτό, από μεγάλους μουσικούς, νεότερους και παλαιότερους, που διαπρέπουν άπαντες (σ’ αυτό το session από την Κοπενχάγη, τον Νοέμβριο του ’21). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου