Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

PIO SCHURMANN / DIMOS VRYZAS / SAMUEL TSCHUDIN στην Πάτρα

Το Patras [Private Pressing, 2023], ηχογραφημένο στο χώρο των X-Saltibagos της Πάτρας, τον Οκτώβριο του 2022, είναι ένα free-improv CD, το οποίο φέρουν εις πέρας ο Ελβετός Pio Schürmann (wurlitzer, synthesizer, objects) γεννημένος στην Βασιλεία το 1988, ο Δήμος Βρύζας (βιολί, εφφέ) και ο Samuel Tschudin (κιθάρες, toys, ηλεκτρονικά), επίσης γεννημένος το 1988, που ζει και εργάζεται, και αυτός, στην Βασιλεία. Όλοι οι μουσικοί έχουν την ιστορία τους, ενώ για τον έλληνα αυτοσχεδιαστή, τον Δήμο Βρύζα, έχουμε ξαναγράψει στο blog με αφορμή τα άλμπουμ του “Blue Line Sequence” (2021) και “Really Short and Tonal” (2020).
Το “Patras” περιλαμβάνει ένα μόνο track, με τον ίδιο τίτλο, που διαρκεί σχεδόν 30 λεπτά.
Λέμε, λοιπόν, για την αποτύπωση μιας ζωντανής παράστασης, που σε πρώτο χρόνο μανιπουλάρεται και μεταμορφώνεται ηχητικά από τους τρεις αυτοσχεδιαστές σε φάση «επί τόπου». Έχουμε δηλαδή και μια επεξεργασία του ήχου σε πρώτο χρόνο, κάτι που προσδίδει στο άκουσμα (και) αυτά τα κάπως πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Στο “Patras” οι τρεις μουσικοί σίγουρα παίζουν και παράγουν έχοντας κάποιους «οδηγούς», αλλά στην πράξη το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο είναι εκείνο που κυριαρχεί. Τα ζωντανά ηλεκτρονικά είναι πανταχού παρόντα, καθώς τα χρησιμοποιούν με τον τρόπο τους και οι τρεις μουσικοί, με τον συνολικότερο ήχο και να ρέει, μα και να μεταμορφώνεται συνεχώς, καθώς το άκουσμα διαθέτει, πέραν των ηλεκτρονικών ατασθαλιών, πολλά noisy, ηλεκτροστατικά, experimental rock ή ακόμη και ambient στοιχεία.
Φυσικά όχι σε κάθε λεπτό, αλλά σε κάθε δευτερόλεπτο αυτού τού ιδιαίτερου CD καιροφυλαχτεί η έκπληξη και το αναπάντεχο, γενικώς «πράγματα» συμβατά με το free-improv, που εδώ παρέχει πολύ χώρο και στα ηλεκτρονικά – τα οποία, με τον έναν ή τον άλλο, τρόπο κυριαρχούν στο τελικό αποτέλεσμα.
Επαφή: https://www.facebook.com/dimos.vryzas/?locale=el_GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου