Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

APOLLO80 / DIMARTIS ένα split άλμπουμ, μ’ ένα ροκ γκρουπ από την Αυστραλία κι ένα από την Παταγονία

Την περίπτωση ενός split άλμπουμ θα εξετάσουμε εδώ, ενός δίσκου βινυλίου στον οποίον καταγράφονται δύο συγκροτήματα από το νότιο ημισφαίριο. Οι Αυστραλοί Apollo80 από το Περθ και οι Dimartis από την πόλη Rawson της Παταγονίας (Αργεντινή). Ας ξεκινήσουμε από τους πρώτους...
Στο άλμπουμ Reverberations Vol.1: Tales of Dust and Wings[Sound Effect Records, 2023] είναι ηχογραφημένο ένα μόνον κομμάτι των Apollo80, που διαρκεί 20 λεπτά και αποκαλείται “Null arbor”. Το κομμάτι αυτό είναι DIY, ηχογραφημένο ζωντανά στο στούντιο από τους Con κιθάρες, Dan κιθάρες, Brano μπάσο και Shane ντραμς, δίχως ιδιαίτερη στουντιακή επεξεργασία και δίχως overdubs.
Η μπάντα αυτή δεν είναι εντελώς καινούρια, υπάρχει από το 2017, έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ένα LP το 2021 κι ένα 12ιντσο EP το 2018 (αμφότερα τυπωμένα από την Sound Effect).
Τo στυλ των Αυστραλών δανείζεται στοιχεία τόσο από το σύγχρονο stoner, όσο και από τον κλασικό cosmic rock ήχο συγκροτημάτων όπως οι Gila και οι Ash Ra Tempel ας πούμε.
Με τα κιθαριστικά distortions να κυριαρχούν, και με τη σύνθεση να αναπτύσσεται αργά και χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, οι Apollo80 κατορθώνουν με το instrumental Null arbor” να δημιουργήσουν εκείνο που έχουν κατά νου και που τους ενδιαφέρει. Μια μακρόπνοη ρευστή ρυθμική πλατφόρμα επί της οποίας δύο κιθαρίστες έρχονται για να «τοποθετήσουν» τις πενιές τους, καλύπτοντας τόσο ρυθμικούς, όσο και lead ρόλους.
Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι πως το κομμάτι, παρ’ όλη την τεράστια διάρκειά του, δεν χάνει ποτέ τον προσανατολισμό του, δείχνοντας πως οι Αυστραλοί τον έχουν τον τρόπο να σε κρατούν δέσμιο, δίχως να ενδιαφέρεσαι πώς θα ολοκληρώσουν. Ξέρουν εκείνοι...
Οι Dimartis τώρα (Nazareno Ferro κιθάρες, drones, Luciano Pucheta μπάσο, Chino Velásquez νταμς) δεν είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από τους Apollo80. Έχουν κι αυτοί διάφορες κυκλοφορίες, που ξεκινούν από το 2015 –βασικά ψηφιακές–, με τα τρία κομμάτια τους που καταγράφονται εδώ και που τιτλοφορούνται “Los altares”, “Circulos” και “Humo”, να ηχούν «πάνω» στα stoner / prog / cosmic πρότυπα.
Υπάρχει λοιπόν το «χάσιμο» και στους Αργεντινούς, με τις πενιές του κιθαρίστα να ακούγονται πότε με εφφέ και πότε «καθαρές», προσφέροντας (οι Dimartis) με αυτά τα τρία κομμάτια τους, μια καλή βάση για να πάνε παρακάτω. Σένα ενδεχόμενο long play τους εννοούμε.
Επαφή: https://www.soundeffect-records.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου