Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

COSMIC SHADOWS το άλμπουμ της αθηναϊκής μπάντας

Οι Cosmic Shadows είναι μια ροκ μπάντα από την Αθήνα, που υφίσταται εδώ και λίγα χρόνια, έχοντας ηχογραφήσει διάφορα τινά, αλλά ποτέ έναν μεγάλο δίσκο. Ήρθε η ώρα όμως, όπως φαίνεται, και γι’ αυτούς, αφού προσφάτως (2023) η Sound Effect Records τύπωσε το παρθενικό LP τους (με τίτλο το όνομά τους), στο οποίο καταγράφονται εννέα κομμάτια – μια εισαγωγή και οκτώ «κανονικά». Βασικά εδώ έχουμε να κάνουμε με πρωτότυπο υλικό του γκρουπ, με την εξαίρεση της διασκευής τού “Bo Diddley was the 7th son” (των UFO Club).
Τι είδους rock παίζουν οι Cosmic Shadows; Βασικά θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις «αναβιωτικό» σε σχέση με τους ήχους του ’60 και βασικά του garage, του rhythm nblues, του blues, του ψυχεδελικού rock και της γκαραζοψυχεδέλειας. Όλα αυτά περασμένα μέσα από την κλασική, γιατί όχι, «αναβιωτική» οπτική των συγκροτημάτων του ’80.
Μέλη των Cosmic Shadows όπως τα διαβάζουμε στο bandcamp τους είναι, εν τω μεταξύ, οι Jon Mitropoulos ρυθμική κιθάρα, φωνή, στίχοι, Pavlos Patsonis lead κιθάρες, φωνητικά κρουστά, Vasilis Alexopoulos μπάσο, φωνητικά, πιάνο και Stathis Psychis ντραμς, κρουστά – τέσσερις άνθρωποι, που επιχειρούν να μεταφέρουν στο σήμερα τα καίρια vibes ενός αγαπημένου ήχου, που παραμένει, είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, «ζωντανός», σχεδόν 60 χρόνια τώρα.
Τα πάνε καλά οι Cosmic Shadows. Οι συνθέσεις τους, δηλαδή τα τραγούδια τους, είναι καλά, έχοντας να παρουσιάσουν –γράφουμε για την Side A– όλα εκείνα τα στοιχεία, που να τα κάνουν αποδεκτά από τον σύγχρονο ακροατή, αυτών των κλασικών ροκ μουσικών, εμμένοντας στις τρίλεπτες, βασικά, διάρκειες, που προεξοφλούν την οικονομία στα σόλι.
Στην Side B, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, γιατί ακούμε τους Cosmic Shadows σε κομμάτια μεγαλύτερης διάρκειας –6λεπτα και 7λεπτα– και αναφερόμαστε στα “Lopi”, “Try” και “I cant see”, που είναι κάπως διαφορετικά.
Φερ’ ειπείν το πρώτο, το “Lopi”, είναι blues, έχοντας ελληνικό στίχο – ενώ όλα τα υπόλοιπα κομμάτια τού LP έχουν αγγλικό. Παραξενεύει, βεβαίως, αυτό, παρότι πρόκειται για μια καλή προσπάθεια προσαρμογής της γλώσσας μας στις σχετικές κλίμακες.
Το “Try” πάλι είναι ένα μέσο προς αργό κομμάτι, σίγουρα επηρεασμένο από το blues και αυτό, ή το ψυχεδελικό blues αν θέλετε, που κυλάει πάντως δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις (και... κακό και καλό είναι αυτό).
Το πρώτο αυτό LP των Cosmic Shadows θα ολοκληρωθεί με το “I cant see”, που κινείται σε psych μονοπάτια, με λίγους στίχους και με πολύ περισσότερα οργανικά μέρη.
Μια καλή προσπάθεια, συνολικώς, από τους τέσσερις μουσικούς κι ένα ακόμη πιο καλό εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον Bill Delis (αν κι εγώ θα ήθελα κάπου «χωμένο» να υπάρχει και το όνομα του συγκροτήματος).
Επαφή: https://www.soundeffect-records.gr/

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Λεωνίδας Μπακαπώζης
    Αρκετά κοντά σε αυτό που κάνουν οι GOAT

    Ευθύμιος Ραγκούσης
    Λεωνίδας Μπακαπώζης οχι ρε πιο κοντα σε nigh beats κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή