Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

THOMAS LARCHER, HEINZ HOLLIGER / ANTON KERNJAK, JOHN HOLLOWAY ENSEMBLE νέα άλμπουμ από τις ECM New Series

THOMAS LARCHER: The Living Mountain [ECM New Series, 2023]
Αυστριακός πιανίστας και συνθέτης της «σύγχρονης μουσικής», με παρελθόν στην ECM, καθώς εμφανίστηκε εκεί για πρώτη φορά το 1997, ο Thomas Larcher (γενν. 1963) έχει νέο CD, στις «Νέες Σειρές», που αποκαλείται “The Living Mountain”. Σ’ αυτό το άλμπουμ ακούγονται τρία έργα του T. Larcher.
Κατ’ αρχάς το “
The Living Mountain” (2019-20), για σοπράνο και ensemble (1-6 tracks), που είναι στηριγμένο σε κείμενα της σκωτσέζας συγγραφέως και ποιήτριας Nan Shepherd (1893-1981), δανεισμένα από το βιβλίο της “The Living Mountain”, που θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της φυσιογνωστικής λογοτεχνίας. Στο έργο αυτό ακούγονται η σοπράνο Sarah Aristidou, ο πιανίστας Aaron Pilsan, ο ακορντεονίστας Luka Juhart και η Münchener Kammerorchester υπό τον Clemens Schuldt.
Δεύτερο έργο είναι το “Ouroboros” (2015) για βιολοντσέλο και ορχήστρα δωματίου (7-9 tracks), με την Alisa Weilerstein βιολοντσέλο, τον Aaron Pilsan πιάνο και την Münchener Kammerorchester υπό τον Clemens Schuldt, ενώ τρίτο έργο είναι το “Unerzählt” (2019-20) για βαρύτονο και πιάνο (10-22 tracks), που είναι στηριγμένο σε κείμενα του W.G. Sebald (1944-2001), γερμανού συγγραφέα και ακαδημαϊκού. Εδώ ακούγονται ο Andrè Schuen βαρύτονος και ο Daniel Heide πιάνο.
Και τα τρία έργα είναι ενδεικτικά ενός κλίματος της κεντροευρωπαϊκής «σύγχρονης μουσικής», που επιχειρεί να συνδυάσει αναφορές στο χθες και σύγχρονα ηχητικά οράματα, μ’ έναν τρόπο «βαρύ» και λελογισμένα λυρικό, βουτηγμένο μέσα σ’ ένα κάπως στοιχειωτικό περιβάλλον.
HEINZ HOLLIGER / ANTON KERNJAK: Éventail [ECM New Series, 2023]
Ο ελβετός συνθέτης, ομποΐστας και διευθυντής ορχήστρας Heinz Holliger είναι γεννημένος το 1939, άρα είναι 84 ετών, έχοντας μπει στη δισκογραφία πριν από τα μέσα του ’60 – με την παρουσία του στην ECM να ξεκινά είκοσι χρόνια αργότερα, στα μέσα του ’80, έχοντας εκεί πληθώρα εργασιών. Για μερικά από τα άλμπουμ τού Heinz Holliger, στην γερμανική εταιρεία, έχουμε γράψει και στο blog, όπως για το “Lunea” (2022) με τον βαρύτονο Christian Gerhaher ή το “Zwiegespräche” (2019), στο οποίο αποδίδονταν έργα δικά του, μα και του György Kurtág.
Στην πιο νέα δισκογραφική απόπειρά του στις ECM New Series ο Heinz Holliger ασχολείται με το γαλλικό ρεπερτόριο, καθώς επιλέγει να αποδώσει έργα για όμποε (και πιάνο) των Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, André Jolivet, Olivier Messiaen, Darius Milhaud, Claude Debussy, Charles Koechlin και Robert Casadesus.
Στην προσπάθειά του αυτή έχει δίπλα του τον πιανίστα Anton Kernjak και σε μία περίπτωση (στο 12λεπτο έργο τού André Jolivet “Controversia”) την αρπίστρια Alice Belugou.
Το όμποε, ένα από πιο γλυκόλαλα όργανα, σε κερδίζει αμέσως, ως ακροατή, με τον Heinz Holliger, και σε αυτήν ακόμη την ηλικία, να αποδεικνύει το γιατί θεωρείται master στο συγκεκριμένο (όργανο).
Ηχογράφηση από το Radiostudio της Ζυρίχης, τον Οκτώβριο του 2021 και μία ακόμη έξτρα περιποιημένη έκδοση από τις ECM New Series, που περιέχει και πολυσέλιδο τρίγλωσσο (γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά) ένθετο.
JOHN HOLLOWAY ENSEMBLE: Henry Purcell Fantazias [ECM New Series, 2023]
Ο Βρετανός John Holloway (γενν.1948) είναι βιολιστής και διευθυντής συνόλων, ειδικευόμενος στο μπαρόκ ρεπερτόριο – και κάπως έτσι, στο πιο πρόσφατο άλμπουμ του για τις ECM New Series θα διασκευάσει, για κουαρτέτο εγχόρδων, τις “Fantazias” του άγγλου συνθέτη (του μπαρόκ) Henry Purcell (1659-1695).
Προς τούτο θα συγκροτήσει ένα team αποτελούμενο από τον ίδιο στο βιολί, την Monika Baer βιόλα, την Renate Steinmann βιόλα και τον Martin Zeller βιολοντσέλο, προκειμένου να ηχογραφηθούν οι δώδεκα “Fantazias” του Purcell στο Radiostudio DRS της Ζυρίχης, τον Μάρτιο του 2015.
Σε παραγωγή του Manfred Eicher τυπώνεται τώρα αυτό το άλμπουμ του John Holloway Ensemble, το οποίον αποτελεί οπωσδήποτε μια σημαντική συνεισφορά στην παρουσίαση του εν λόγω έργου. Οι “Fantazias” του Henry Purcell θεωρούνται έργο «τομή» του μπαρόκ, εξαιτίας των ειδικών επεξεργασιών του και σε θέματα αντίστιξης και σε θέματα πολυφωνικής διατύπωσης, με την απόδοση του ensemble να αγγίζει το τέλειο.

Το label ECM New Series εισάγεται από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου