Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 600

20/9/2024
Τον Nick Gravenites τον είχα δει και στο Ρόδον, και στο Blues Hall, και στο House of Art, και στην Τεχνόπολη, ίσως και αλλού – όλα αυτά μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2000.
Στην μετά Cipollina εποχή (και μετά το μέσο των 90s) συνήθως τον συνόδευαν οι Nick & the Backbone από τη Θεσσαλονίκη, με τους οποίους είχε μπει και στο στούντιο κι είχε ηχογραφήσει. Μάλλον ο πρώτος που διασκεύασε Gravenites στην Ελλάδα ήταν ο Θοδωρής Μανίκας στο άλμπουμ του «Απόψε Φύγαμε» το 1984. Εκεί υπάρχει το “Heartache people” και μάλιστα με ελληνικά λόγια. Είχα διαβάσει παλιά πως ο Εξαδάκτυλος έπαιζε τραγούδια του Gravenites live, στην αρχή της δεκαετίας του ’70 (το είχε πει ο Πουλικάκος), σε μιαν εποχή όπου ο κόσμος στην Ελλάδα ανακάλυπτε σιγά-σιγά και τo blues του Σικάγου, έστω τo «λευκό».
Η προσφορά του Gravenites στο ροκ είναι φυσικά μεγάλη, όχι μόνο γιατί υπήρξε συνεργάτης της Joplin, των Quicksilver Messenger Service, μέλος των Electric Flag, των Big Brother & The Holding Company κ.λπ., αλλά βασικά γιατί συνέγραψε το κομμάτι “East-west”, για την Paul Butterfield Blues Band, το 1966, ένα από τα πρώτα ηχογραφημένα αριστουργήματα του ψυχεδελικού ροκ (όλα τα ανατολίτικα στοιχεία του κομματιού λογικά είναι δικά του).
Η φωτογραφία του, που βλέπετε εδώ, είναι του φίλου Λευτέρη Αρβανίτη και πρέπει να είναι τραβηγμένη στο Blues Hall κάποια Πρωτοχρονιά (ίσως του ’98). Πολλές φορές ο Nick εμφανιζόταν τις πρώτες μέρες του χρόνου στην Ελλάδα – και ήταν αυτό κάτι σαν έθιμο. RIP.

18/9/2024
>>Η Όλγα Κεφαλογιάννη αγόρασε δύο περσικά χαλιά αξίας 17.980 € με δαπάνη του υπουργείου Τουρισμού<<
Με τέτοιο εμπάργκο που τρώει το Ιράν κάτι δεκαετίες τώρα σιγά μην βρήκε περσικά. Από τον Κορωπιώτη θα τ’ αγόρασε... και θα περίσσεψαν και κάτι ψιλά...

18/9/2024
Τον ποτίζουν τον μαΐστορα με... acid folk...

2 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>Η Όλγα Κεφαλογιάννη αγόρασε δύο περσικά χαλιά αξίας 17.980 € με δαπάνη του υπουργείου Τουρισμού<<"...

    Anastasia Rouchota
    (γέλιο)

    Stathis Nikokavouras
    Α γ@μησου ρε..με επιασε το στομαχι μου απο τα γελια..νασαι καλα ρε φωντα γελασαμε..στα πανω σου εισαι..

    Takis Akkos
    Δηλαδή αγόρασε μαϊμού χαλιά ...αλλά με τα δικά μας λεφτά...

    Labis Vasilatos
    Από τη Δέσποινα το πήρε...

    Κεφαλογιάννη υπουργός...τί τρώμε στην μάπα.

    Dimitris Pliakas
    το υπόλοιπο setάκι από που να το πήρε άραγε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τον Nick Gravenites τον είχα δει και στο Ρόδον, και στο Blues Hall, και στο House of Art, και στην Τεχνόπολη"...

    Φώντας Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=NvWvOwLCWGg
    East-West

    Labis Vasilatos
    Τεράστιος ο...δικός μας Nick.
    Πολυαγαπημένος σε ότι έχει κάνει κι έχει συμμετάσχει...

    Γιώργος Πήττας
    Μορφή μουσικής και συνέπειας. Μου τον δίδαξε ο Ferris κάπου στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 80. Αποτέλεσμα, να πάω κάποια στιγμή στο ΠΟΠ 11 (που αλλού). Ξετρύπωσα το "How Hard It Is" που μεταξύ άλλων περιέχει και το εμβληματικό "Buried Alive in the Blues" και το έλιωσα τόσο στο πικάπ του σπιτιού όσο και στα πικάπ του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

    Anastassios Anastassiou
    Και κλαμπ Άνω Κάτω στην παλαιά πόλη της Ξάνθης.

    Φώντας Τρούσας
    Ναι, είχε παίξει σε όλη την Ελλάδα. Κονβόι κανονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή