Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

TRAUM γερμανική dreamy neo-psych

Οι Traum είναι ένα καινούριο γερμανικό ροκ συγκρότημα, που το αποτελούν οι Helen Lichter τραγούδι, κιθάρα, παραγωγή, Thereyoughost μπάσο και Christoph Guschlbauer ντραμς, κρουστά, τραγούδι. Έχοντας ηχογραφήσει ήδη ένα δισκάκι, στην αρχή της χρονιάς, με τα κομμάτια “Hold the line / Sunshine song”, στην αμερικάνικη Hypnotic Bridge Records, οι Traum δεν βιάζονται καθόλου, ως φαίνεται, για να κυκλοφορήσουν κάποιο long-play, πηγαίνοντας σιγά-σιγά προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, εκείνο που μας παρουσιάζουν τώρα (2024) είναι ένα 12ιντσο 4-tracks EP στη (γερμανική) Tonzonen Records, που έρχεται να διασαφηνίσει ακόμη περισσότερο το στυλ τους.
Οι Traum είναι ένα γκρουπ που κινείται «πάνω» στον ποπ-ψυχεδελικό ήχο των late 60s – και βασικά σ’ εκείνον της βρετανικής σκηνής (και της ανάλογης της ηπειρωτικής Ευρώπης).
Το εισαγωγικό κομμάτι τους “Shoeshine” φέρνει στη μνήμη τους End (το θρυλικό άλμπουμ τους “Introspection” από το 1969), με τις φωνές κα τα φωνητικά να δουλεύουν πολύ καλά, μέσα σ’ αυτό το dreamy περιβάλλον, που δημιουργούν οι Γερμανοί, με τις περιπετειώδεις, λόγω εφφέ, κιθάρες τους (που είναι και το μόνο σολιστικό όργανο το γκρουπ – πέραν της φωνής) να είναι αρκούντως «φευγάτες».
Στο “Tuesdays lover”, τώρα, εκείνο που πρώτα ανακαλείς είναι τους Ολλανδούς Shocking Blue, και είναι αλήθεια πως οι Traum ξέρουν να φτιάχνουν απλά τραγούδια, στηριγμένα σε λίγα ακόρντα, τα οποία εμπλουτίζουν πάντα με τις φωνές τους (που λειτουργούν καθοριστικά, εντός αυτού του pop-psych πλαισίου).
Το “Electric blue” τώρα, που ανοίγει την Side 2, διαθέτει σαν τραγούδι τα ίδια pop vibes, με τις ακουστικές κιθάρες να συμβαδίζουν με τις ηλεκτρικές και με τις φωνές να πατούν γερά πάνω στην ωραία μελωδική γραμμή. Γενικώς, το τραγούδι έχει μια ανάπτυξη που σε κερδίζει με άνεση, παρασύροντάς σε το ίδιο εύκολα.
Το EP θα ολοκληρωθεί με το “Illusion”, που είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια track του δίσκου, διαθέτοντας και αυτό την ίδια ταξιδιάρικη, dreamy αφήγηση, με τα «κοψίματα», τα soli και τις διπλο-περασμένες φωνές να λειτουργούν πάντα όπως πρέπει.
Πρέπει να περιμένουμε το άλμπουμ των Traum, για να πούμε ακόμη πιο πολλά.
Επαφή: https://traumtraum.bandcamp.com/album/traum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου