Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

JAVON JACKSON ο Javon και η Nikki πάνε σινεμά

Ο Javon Jackson είναι ένας σαξοφωνίστας (τενορίστας) της jazz με σημαντική πορεία στη σκηνή ήδη από τα χρόνια του ’90. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο Jackson έχει συνεργαστεί με διαφόρους, αλλά τον τελευταίο καιρό εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι οι δίσκοι του με την Nikki Giovanni (γενν. 1943) μια θρυλική φιγούρα του αφροαμερικανικού κινήματος, ποιήτρια συγγραφέα, εκπαιδευτικό και ακτιβίστρια, γνωστή και από την δισκογραφία, από τις αρχές των seventies ήδη, που εξακολουθεί να υπερασπίζει ανθρώπινα δικαιώματα, μειονότητες και άλλα τινά. Μια πρώτη συνεργασία ανάμεσα στους Jackson και Giovanni καταγράφηκε στο άλμπουμ “The Gospel According To Nikki Giovanni” [Solid Jackson Records, 2021] (υπάρχει review στο blog), ενώ τώρα ένα δεύτερο CD, το “Javon & Nikki Go To the Movies” [Solid Jackson Records, 2024] έρχεται να στεριώσει αυτή την ιδιαίτερη επαφή.
Σ’ αυτό το άλμπουμ ο Jackson και η Giovanni (που απαγγέλλει τρία ποιήματά της) δεν είναι μόνοι τους, καθώς δίπλα τους παρατάσσονται η τραγουδίστρια Nicole Zuraitis, ο πιανίστας Jeremy Manasia και το rhythm section των David Williams μπάσο-McClenty Hunter ντραμς. Όλοι αυτοί συνεργάζονται για την απόδοση ενός υλικού, που στο μεγαλύτερο μέρος του συνδέεται με τον κινηματογράφο (έτσι αιτιολογείται και ο τίτλος του δίσκου).
Βασικά, με στάνταρντ του great American songbook έχουμε να κάνουμε εδώ – τραγούδια, τέλος πάντων, που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες και που διασκευάζονται όχι απαραιτήτως μ’ έναν... στάνταρντ τρόπο. Το λέω, γιατί το “Speak low” (Kurt Weill / Ogden Nash), που μπορεί να προέρχεται από μιούζικαλ του Broadway, από το 1943 και που θα γινόταν ευρύτερα γνωστό μέσω της ταινίας “One Touch of Venus” (1948) των William A. Seiter & Gregory La Cava, με τον Robert Walker και την Ava Gardner, μετατρέπεται, εδώ, σε μια ωραία bossa nova.
Τέτοιου τύπου εκπλήξεις, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, συναντάς και σε άλλα κομμάτια του CD, ανάμεσα στα οποία φέγγουν τα “How about you?” (Burton Lane & Ralph Freed) από την ταινία των Busby Berkeley & Vincente Minnelli “Babes on Broadway” (1941), “I belong to you” (Alex North & Jack Brooks) από την ταινία “The Racers” (1955) του Henry Hathaway, “The nearness of you” (Hoagy Carmichael & Ned Washington) από μια ταινία της Paramount, την “Romance in the Rough”, που δεν θα γυριζόταν ποτέ τελικά και “The folks who live on the hill” (Jerome Kern & Oscar Hammerstein) από την ταινία “High, Wide and Handsome” (1937) του Rouben Mamoulian. Τώρα, σε κάποια απ’ αυτά τα κομμάτια, όπως το “Speak low”, το “Love is a many splendored thing”, μα και το “Have you heard”, που είναι ένα πρωτότυπο funky track, ακούς την Giovanni να απαγγέλλει, ενώ σε κάποια άλλα είναι η Zuraitis εκείνη, που θα αναλάβει να τα ερμηνεύσει.
Και βεβαίως υπάρχουν και instros tracks στο “Javon & Nikki Go To the Movies”, όπως το θαυμάσιο “Valse hot” του Sonny Rollins ή το καταπληκτικό (θλιμμένο) bluesTheme for Nikki”, που είναι σύνθεση του Javon Jackson (αφιερωμένη, προφανώς, στην Nikki Giovanni).
Ένας απλός, φαινομενικά, αλλά πολύ επεξεργασμένος και εν τέλει απολαυστικός τζαζ δίσκος.
Επαφή: www.javonjackson.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου