Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 597

9/9/2024
Αυτό που συνέβη το Σάββατο, στην παρουσίαση του «Ραντεβού στο Κύτταρο» [Όγδοο, 2024], όπως μου είπαν άνθρωποι που ξέρουν απ’ αυτά, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο, καθότι οι εκδηλώσεις αυτές, μέσα στο φεστιβάλ βιβλίου, μαζεύουν λίγο κόσμο. Όσοι έρχονται θέλουν να περιπλανηθούν στο χώρο, να κάνουν τις αγορές τους, να βολτάρουν. Δεν είναι προτεραιότητά τους να στρωθούν στις καρέκλες ή ακόμη περισσότερο να σταθούν όρθιοι για να ακούν κάποιους να μιλάνε. Λοιπόν στην παρουσίασή μας ήταν 120 με 150 άτομα – καθισμένοι καμιά 40ριά με 50 και όλοι οι υπόλοιποι όρθιοι.
Δεν παρουσιάσαμε κάποιο μπεστ-σέλερ μυθιστόρημα, αλλά ένα μουσικό βιβλίο, που ως φαίνεται άγγιξε και αγγίζει πολλούς. Το ότι η κουβέντα αντί για μία ώρα κράτησε δύο, και θα μπορούσε να βαστήξει και τρεις ή και παραπάνω είναι αποδεικτικό το ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη μουσική, για το ελληνικό ροκ, και κυρίως για το πώς πορεύτηκε αυτό μέσα στις δεκαετίες, παράλληλα με τα κοινωνικο-πολιτικά συμβάντα (χούντα, μεταπολίτευση, «αλλαγή» κ.λπ.).
Και οι εισηγήσεις των τεσσάρων μας (του Χάρη Συμβουλίδη, του Άρη Καραμπεάζη, του Δημήτρη Βασιλειάδη και η δική μου) ήταν αξιόλογες φυσικά, αλλά και η διάθεση του κόσμου να ρωτήσει, να πληροφορηθεί και να μάθει για τα πράγματα του ελληνικού ροκ από το ’60 μέχρι τις μέρες μας (ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια που πραγματεύεται το βιβλίο) ήταν συγκινητική.
Ειπώθηκαν πράγματα που δεν τα ακούς κάθε μέρα, και που, κυρίως, δεν τα διαβάζεις σε βιβλία, και αυτό, όπως και να το κάνουμε μας φορτώνει με κάποιες υποχρεώσεις (με την καλή έννοια το λέω) για το μέλλον. Τι άλλο να πω;
Ποτέ δεν πίστευα ότι όσα γράφω, γενικότερα μέσα στα χρόνια, αφορούν... τρεις και τον κούκο, ξέρω ότι ο κόσμος διψάει για σωστή και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση, γι’ αυτά που γουστάρει και που αγαπάει, που να ξεφεύγει όμως (η πληροφόρηση) από τα τετριμμένα, που να έχει αναγωγές παντού, ει δυνατόν σε κάθε χώρο του επιστητού, και αυτό το έχω αντιληφθεί από δεκαετίες πριν. Και πάνω εκεί «σκάβω» και θα συνεχίσω να «σκάβω».

8/8/2024
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Χάρη Συμβουλίδη, τον Άρη Καραμπεάζη και τον Δημήτρη Βασιλειάδη για όσα είπαν για το «Ραντεβού στο Κύτταρο» [Όγδοο, 2024] και για μένα, απόψε, στο Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Πεδίο του Άρεως. Τους είμαι, από καρδιάς, υπόχρεος. Ευχαριστώ και τον Βαγγέλη Κορωνάκη από το Όγδοο, εννοείται, για την προετοιμασία της εκδήλωσης και την γενικότερη υποστήριξη. Ακόμη ευχαριστώ όλους τους φίλους και τις φίλες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, και που με τις ερωτήσεις τους θα έστρεφαν την κουβέντα σε απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Το feedback που έχω είναι πως ο κόσμος ευχαριστήθηκε, και πως δεν ήταν ένα τυπικό event παρουσίασης βιβλίου αυτό που συνέβη απόψε στη Γιορτή. Χαρά και υγεία σε όλους.

7/8/2024
Όταν άρχισα ν’ ακούω ροκ, μετά τα 14-15 μου, ντρεπόμουνα να πω πως στα δώδεκά μου σκιρτούσα μ’ αυτή την διασκευάρα στα παιδικά πάρτυ. Ειδικά στο σημείο, μετά το 2 λεπτό, που σταματάει το τραγούδι και αρχίζει το ινστρο μέρος, σηκώνεσαι και τα σπας ακόμη κι αν έχεις δραματική δισκοπάθεια.
Είναι απίστευτο βέβαια πως ένα κατά βάση φωνητικό συγκρότημα, με τον... Μπελαρίκε απλά να χορεύει (ούτε λα λα λα δεν έβγαζε), που δεν έπαιζε όργανα, που δεν μπορούσε να συνθέσει ούτε ένα μουσικό μετράκι, θα έκανε τέτοια πορεία, και θα άφηνε τέτοιο στίγμα.
Δεν ξέρω αν ήταν πολύ μεγάλοι οι Boney M, είναι όμως πολύ μεγάλο αυτό που βλέπεις και ακούς.
Για σκληρούς dopeheads…
https://www.youtube.com/watch?v=hutlaauYa2c

6/8/2024
Και αφού γιορτάζει το βιβλίο, αυτές τις μέρες, ας ξαναθυμηθούμε κάτι από έναν θρύλο των εκδόσεων (Κείμενα) και της τυπογραφίας, τον Φίλιππο Βλάχο...
«Η χούντα μπορεί να ξεκίνησε με την περίφημη λίστα των απαγορευμένων, αλλά ελάχιστα βιβλία απαγόρεψε μετά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θέλοντας να δείξει μιαν επίφαση δημοκρατικότητας άφηνε να βγαίνουν τα πάντα: Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν, Μάο, Τρότσκυ, “Πού έκανε το λάθος ο Μαρξ” και δε συμμαζεύεται. Απαγόρευε μόνο ό,τι την ενοχλούσε. Απαγόρεψε το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου. Τους ενοχλούσαν τα βιβλία, που έθιγαν άμεσα το καθεστώς. Από τα δικά μας βιβλία μόνο τα ποιήματα του Άρη Αλεξάνδρου αποσύρθηκαν και είναι χαρακτηριστική η κουβέντα του Μάλλιου, όταν με κάλεσε στην Ασφάλεια.
– Αναφέρονται οι λέξεις ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ. Να αποσυρθεί αμέσως.
– Μα εδώ βλέπω δεκάδες μαρξιστικά βιβλία (και δείχνω μια βιβλιοθήκη με όλα τα βιβλία που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι τότε). Μια ποιητική συλλογή σας πείραξε;
– Τέτοια βγάζε όσα θέλεις.
Και μου έδειχνε βέβαια εκείνες τις κακορίζικες τρισάθλιες εκδόσεις “Νέοι Στόχοι”. Από τον αντίπαλο μαθαίνεις πολλά.(...)».

[περιοδικό «Ιχνευτής», 1985]

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για τους Boney M...

    Antonis Antonis
    Υπέροχο και κατά μεγαλη σύμπτωση, ακριβώς αυτό παρακολουθούσα χθες την συγκεκριμένη εμφάνιση από την Γερμανική τηλεόραση

    Evi Mvrn
    Ποσο χάλια μου φαινόταν τότε. Και τώρα επισης.
    Για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι.... περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
    Βέβαια, υπάρχουν μουσικές που αγγίζουν τις χορδές πολλών πολλών ανθρώπων, αλλά οι Boney M. είναι ανάμεσα σ'αυτούς; Δεν ξέρω...

    Apostolos Annis
    https://youtu.be/CfqHWwkg-F0?si=-Hix3zJpYoYjixvk
    Boney M: The Biggest Hoax In Music History

    Patritsopoulos Nikos
    πολυ μεγαλοι και πολυ σπουδαιες γερμανικες παραγωγες

    Aris Karampeazis
    Από όπου και να το πιάσεις δεν υπάρχει καλύτερη έκδοση μιας ούτως ή άλλως αλάνθαστης σύνθεσης.

    Λεωνίδας Μπακαπώζης
    Πολύ πρόσφατα έμαθα ότι ο ίδιος άνθρωπος που 'εφτιαξε' αυτό το σχήμα φαινόμενο ήταν υπεύθυνος και για τους Μίλι Βανίλι

    Evdokimos Tsolakidis
    ταυτιζομαι απολυτα με τις δυο πρωτες σειρες....

    Konstantinos Kottis
    Ναί σε όλα. Οι γυναικείες φωνές του συγκροτήματος ήταν κορυφές, από τις λίγες που θα έβαζα δίπλα στο δίδυμο των τραγουδιστριών των ΑΒΒΑ. Κουκλάρες, φωνάρες και ταιριαστές διφωνίες, με γλάστρο τον εν λόγω.

    Giorgos Ftakas
    , κουκλάρες και φωναρες και τα κορίτσια πίσω που κάνουν φωνητικά,με καλύτερη την αφροαγγλιδα Sylvia Tela!!

    Labis Vasilatos
    Γιατί ντρέπεσαι ρε Φώντας;Κι εγώ με disco ξεκίνησα...

    Φώντας Τρούσας
    Τώρα να ντραπώ; Τώρα δεν ντρέπομαι με τίποτα και για τίποτα φίλε μου. Εδώ και κάτι δεκαετίες εξάλλου δεν έχω guilty pleasures. Λέω για τα 15 μου.

    Labis Vasilatos
    ούτε τότε ούτε τώρα.Είναι κομμάτι του εαυτού μας όόοολα...Το κόλπο με το μαντήλι-μπαστούνι τό 'δες;Κάτι έκανε επί σκηνής ο Μπελαρίκε...

    Pantelis Tsalouchidis
    Πολύ σωστά όλα. Μου πήρε δεκαετίες να απενοχοποιηθώ και να τους ακούω χαλαρά και άνετα.

    Nicholas Hatziyiannis
    Ένα σχόλιο για τους στίχους: Belfast την εποχή των troubles. Για ποπ κομμάτι, κεντάνε

    Stelios Apostolopoulos
    Η μουσική είναι μία οπότε πρέπει να τ’ ακούσεις όλα να έχεις την εικόνα και μέσω της απόρριψης να καταλήγεις σε αυτό που σου αρέσει και σε αντιπροσωπεύει.

    Voltnoi Brege
    Εγώ πάντα καρέκλας ήμουν και αυτό οφείλεται πάλι στο μακρινό 1977 που στα αυτιά μου αυτό το κομμάτι ακούστηκε σαν το μέλλον να έρχεται από τη ζούγκλα
    https://youtu.be/9ZqqvrWCs3Q?si=9GmM-axBWO5INs2W
    DONNA SUMMER I feel love 1977 HD and HQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Giorgos Ftakas
      Ευφυές και το Ma Baker( "ma ma ma ma"),όπου ο Φάρελ όλα τα λεφτά!!

      Bill Mihalopoulos
      Εγώ πάντως τους ακούω πολύ ευχάριστα!!!!!!

      Stathis Nikokavouras
      Λογικο ρε φωντα...σκεψου τωρα το stomp απο brothers jhonson..και πες μου αν υπαρχει αλλο κοματι που να εχει απο βιολι και κιθαρα ,χαμοντ και σαξοφωνα μεχρι το μπασο το θεικο που μαζι με τον μπασιστα των earth wind and fire ηταν οι τοπ στην φανκυ μουσικη..εσενα σε τραβηξε η φοβερη ενορχηστρωση του κοματιου των boney m...και την ιδια ωρα που μιλαμε για μουσικη στο ρεθυμνο ριξανε στον γιδοβοσκο πεντε σφαιρες και του εκοψαν την γλωσσα επειδη μπηκαν οι γιδες και εφαγαν 800 ριζες απο το καλο που με τοσο κοπο ποτιζαν σε εποχες ξηρασιας..και ο πονος τους ηταν διπλος επειδη ειναι σεπτεβρης και ειχαν γινει δυο μετρα ετοιμα να κοπουν παραδοσιακα στις 25 του μηνα και να ακολουθησει η επεξεργασια..ρε που ζουμε...

      Patritsopoulos Nikos
      μα τι ηχος

      Nikos Argy
      Άφωνος αλλά χόρευε την καλύτερη καρέκλα

      Irodis Paparodopoulos
      πρέπει να ήμουν το πολύ 10 νομίζω και πηγαίναμε Κυκλάδες (γονείς, οικογένεια κλπ) όπου υπήρχε ένα juke box όπου μεταξύ άλλων έπαιζε το Sunny. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν απλά συνδεδεμένο με μια όμορφη ανάμνηση (χαλαροί τουρίστες ξένοι και έλληνες στην αρχή των διακοπών, χορός, ήλιος, θάλασσα, φλερτ κλπ.) αλλά εδώ και χρόνια το θεωρώ μίία από τις καλύτερες διασκευές που εγώ έχω ακούσει κι εκεί βάζω τραγούδια όπως π.χ. το Wishing on a star του Paul Weller. Κύριε Τρούσα ευχαριστώ για την καταχώρηση και έχετε αίτημα φιλίας.

      Anastasia Andreola
      Χαχα,, ναι, έπαιζε σε όλα τα παιδικά πάρτυ της εποχής μου, όπως και το Ρασπουτιν!

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Χάρη Συμβουλίδη, τον Άρη Καραμπεάζη και τον Δημήτρη Βασιλειάδη για όσα είπαν για το «Ραντεβού στο Κύτταρο»"...

    Christos Nastos
    Ηταν πολυ ενδιαφεροντα ολα οσα ανεφερες.
    Αποαυστικη παρουσιαση, διοτι ειχε λογο υπαρξης κ πολλα να ειωθουν.
    Κι αυτο το βιβλιο, το αξιζει.

    Σαραντης Κλωναρας
    Φώντα αδερφέ μου σε αξίζουμε χιλιαδες συγχαρητήρια άρχοντα μου σε περιμένω πόλη

    Vassilis Serafimakis
    Πέρασα υπέροχα. Ακούσαμε πολλά και ωραία!

    Costas Sweetsmoke
    Μια πολύ ωραία παρουσίαση. Ειπώθηκαν από όλους ενδιαφέροντα πράγματα για το βιβλίο αλλά και για το ελληνικό ποπ και ροκ της περιόδου που αυτό πραγματεύεται. Συγχαρητήρια για το βιβλίο το οποίο πιστεύω ότι αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη κάθε μουσικόφιλου.

    John D. Carnessiotis
    Ίσως, η ουσιαστικότερη εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, στην οποία έχω παρευρεθεί. Εισηγήσεις λιτές και στο θέμα, χωρίς ανώφελες και ρηχές κολακείες, τοποθέτηση διαφωτιστική από τον τιμώμενο και ερωτήσεις,που άναψαν εποικοδομητικά την συζήτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αυτό που συνέβη το Σάββατο, στην παρουσίαση του «Ραντεβού στο Κύτταρο» [Όγδοο, 2024], όπως μου είπαν άνθρωποι που ξέρουν απ’ αυτά, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο"...

    Nikos Athanassakis
    Πράγματι!!!!!!!

    Stam Ekmek
    Ήθελα να είμαι εκεί!

    Manolis Stavroulakis
    Κανονίστε αν μπορείτε και Θεσσαλονίκη…

    Ilias Papakonstantinou
    Ήταν, πραγματικα, μια εξαιρετικη παρουσιαση, οπως και το βιβλιο, φυσικα! Μαθαμε πολλα και ηταν απο τις ελαχιστες εκδηλωσεις που δεν θελεις να τελειωσει! Συγχαρητηρια!

    Christina Katsari
    ηταν εξαιρετικη η συζήτηση, χίλια μπράβο

    Stavroula Mousouli
    ήσουν εκεί; Δεν σε είδα

    Christina Katsari
    ήμουν ναι, έφυγα αναγκαστικά στις 9:30 ομως

    Stavroula Mousouli
    ήμουν εκεί αλλά κυνηγούσα κ τον μικρό… που θα πάει θα σε πετύχουμε

    Takis Akkos
    Άξιος ο συγγραφέας, άψογη η εκδήλωση.

    Vassilis Serafimakis
    και χτυπητές οι απουσίες τών κ.κ.
    Δηθενόπουλου
    Σοβαροφάνεως
    Αμηχανίδη και
    Παραδόπιστα.

    Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
    Εξαιρετική παρουσίαση! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές! Περιμένουμε το θησαυρό της επόμενης εξόρυξης, κύριε Φώντας Τρούσας

    Vassilis Serafimakis
    Είχα πολύ καλή παρέα και πέρασα πολύ ωραία.
    Και παρουσιαστές ακροατές παρέα.

    Stefanos Manousis
    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια! Επειδή δεν μπόρεσα να παρευρεθώ υπάρχει μήπως κάποιο βίντεο που πρόκειται να δημοσιευτεί από την εκδήλωση; Να είστε καλα.

    Nikos Sarros
    Φώντα συγχαρητήρια

    Aeipote Panta
    Εύγε!

    Vassilis Serafimakis
    Ερώτηση γιά το ΡΑΝΤΕΒΟΥ που δεν έκανα στη παρουσίαση: Υπάρχει προοοπτική ανάρτησης ενός καταλόγου ονομασιών; Το γνωστό index, λατινιστί. Νομίζω θα ήταν πολύ χρήσιμο.
    Και λέω "ανάρτησης" επειδή αν τυχόν προστεθεί σε επόμενη έκδοση στο βιβλίο, πιστεύω θα το βαρύνει πολύ σε αριθμό σελίδων, όγκο, κτλ. Μιά χαρά κάπου online.
    Φώντας Τρούσας
    Είναι επώδυνο αυτό. Αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητά του, αλλά πολύ δύσκολα θα το έκανα.

    Sotiris Debono
    Φώντα το ποσο επωδυνο και χρονοβόρο είναι το ξερω απο πρωτο χερι λόγω του πατερα μου που παντα το έκανε. Δεν διανοεισαι όμως ποσο χρήσιμο έως απαραίτητο είναι, ποση προσθετη αξία δίνει στο κόπο σου. Βάλε το στο πρόγραμμα και κανε το σιγα-σιγα. Κανεις ερευνα με αξια, που αποτελει μελλοντικη βιβλιογραφική αναφορα, την κάνει ακόμα περισσοτερο χρηστική. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να έλθω. Την επόμενη φορά...

    Φώντας Τρούσας
    Βασικά Σωτήρη, για να πω την αλήθεια, δεν θέλω το βιβλίο να λειτουργήσει έτσι, σαν πηγή για κάτι, αλλά μ' ενδιαφέρει να διαβαστεί συνολικά και να σημειώσει ο καθένας μόνος του εκείνα που τον ενδιαφέρουν.

    Sotiris Debono
    Είναι απόλυτα σεβαστό, καταλαβαίνω τι εννοείς, είναι σαφές όταν το διαβάζεις. Αλλά επειδη από την επιστημοσυνη σου δεν μπορείς να απαλλαχθεις, λειτουργεί τελικα και σαν πηγή ασχετο αν δεν είχες τέτοια προθεση. Ξανασκέψου το λέω

    Vassilis Serafimakis
    : "δεν θέλω το βιβλίο να λειτουργήσει έτσι, σαν πηγή."
    Αυτή είναι η αιτία που δεν έκανα την ερώτηση το Σαββατο.
    Εδώ όμως λέω ότι η ύπαρξη index είναι απόλυτα θεμιτή στα έργα όπως το δικό σου, χωρίς να στενεύει το εύρος τους. (Πχ τώρα ξαναδιαβάζω γιά Phil Spector κάτι.)

    Irene Evripidou
    Superb !!! ευχαριστούμε!

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΤΑ ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΦΩΝΤΑ ΜΟΥ!!!.....

    Εύα Αθανασοπούλου
    Πολλά συγχαρητήρια!!!! Η γενέτειρα σε περιμένει!!!

    Costas Sweetsmoke
    Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά Φώντα.

    Stavros Kouvaris
    Την αξίζετε αυτήν την ανταπόκριση του κόσμου. Δικαιώθηκε το βιβλίο σας και στις πωλήσεις. Και ναι, το έντυπο διαθέτει μια ξεχωριστή υπόσταση. Έχει μια γλύκα, μια γοητεία, μια ανθρωπιά που το Διαδίκτυο δεν την έχει.

    Stergios Kosteas
    ηθελα να ειμαι εκει!

    Spyros Mokiatos
    Συγχαρητήρια Φώντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή