Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

JOHAN TOBIAS BERGSTRØM νορβηγός κιθαρίστας σε gypsy jazz διαδρομές

O Johan Tobias Bergstrøm είναι ένας νορβηγός κιθαρίστας, που βασικά κινείται σε gypsy jazz διαδρομές, επηρεασμένος από τον Django Reinhardt και τα ανάλογα. Αυτό το ενδιαφέρον του, ο Bergstrøm, το έχει δείξει με το συγκρότημα Τouché Monet (του οποίου είναι μέλος), αλλά τώρα έχει τον τρόπο να πάει ακόμη παραπέρα τις εν λόγω αναφορές, μέσω του πρώτου προσωπικού άλμπουμ του, που αποκαλείται Nova [Losen Records, 2024]. 
Σαυτό το CD, που είναι ηχογραφημένο τον Ιανουάριο του 2024 στο Urban Sound Studios του Όσλο, συμμετέχουν, πέρα από τον ίδιο τον Bergstrøm στην ακουστική κιθάρα, και οι Jørgen Krøger Mathisen βιολί, Håkon Huldt-Nystrøm κοντραμπάσο και Thomas Antonio Debelian κρουστά.
Το 2020 ο Bergstrøm θα έπαιζε σε μια συναυλία, για τις βασιλικές οικογένειες της Νορβηγίας και την Ιορδανίας, στο Αμμάν, ανακαλύπτοντας εκεί την αραβική μουσική, με αποτέλεσμα, όταν θα επέστρεφε στην πατρίδα του, να αρχίσει να ασχολείται πιο σοβαρά με το θέμα (σπουδάζοντας βεβαίως). Έτσι, στο “Nova”, δεν υπάρχουν μόνον οι manouche επιρροές, μα και αραβικές μαζί με afro αναφορές, ενταγμένες όλες μέσα σ’ ένα ενιαίο πλαίσιο.
Το υποστηρίζει ωραία αυτό το πλαίσιο ο Bergstrøm κατορθώνοντας με τις πρωτότυπες συνθέσεις του, και βεβαίως με την αρωγή των πολύ καλών μουσικών που τον συνοδεύουν, να δημιουργήσει ένα άλμπουμ, που ρέει με άνεση (είναι εξάλλου βινυλιακής διάρκειας), αφήνοντας μια πολύ ωραία επίγευση.
Κι... έγινε η σπίθα πυρκαγιά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί για την περίπτωση τού νορβηγού κιθαρίστα και συνθέτη. Και είναι έτσι.
Επαφή: www.losenrecords.no

1 σχόλιο:

  1. Αργυρω Λιαουτση
    αυτή είναι από τις ομορφότερες φωτογραφίες της φύσης,που έχω δεί ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή