Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΤΙΜΕΜΑΖΙΝΕ VOL.9 και 7ιντσο YESTERDAY’S THOUGHTS/ SOCIAL END PRODUCTS και CD TIMEMAZINE #9

Το TimeMazine είναι ένα ελληνικό fanzine που δεν μοιάζει με… ελληνικό. Είναι όλο έγχρωμο (το παρόν τεύχος 9), έχει εκτύπωση… ψυχεδελική (από τα πολλά χρώματα και τα ανακατέματα... ζαλίζεσαι), ενώ, ολάκερο, είναι γραμμένο στην αγγλική. H δουλειά που κάνουν οι 3 TimeLords (έχουν και οι τρεις ως έδρα την Τρίπολη;) είναι πρωτότυπη ή σχεδόν πρωτότυπη –το διαπιστώνει ο καθείς ακόμη και μ’ ένα απλό ξεφύλλισμα–, καθώς η αγάπη τους για τα sixties, τη μουσική των sixties που μπορεί ν’ απλώνεται μέχρι και σήμερα (garage, ψυχεδέλεια και γκαραζοψυχεδέλεια), πλημμυρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη και τις 100 σελίδες τού περιοδικού τους. 
Η κύρια ύλη τού TimeMazine είναι οι συνεντεύξεις και οι δισκοκριτικές. Συνεντεύξεις με ξεχασμένους και λιγότερο ξεχασμένους «ήρωες» του παρελθόντος κυρίως (αλλά και του παρόντος) και κριτικές garage και ψυχεδελικών άλμπουμ και 45αριών, απ’ όλο τον γλόμπο (και βεβαίως από την Ελλάδα).
Το περιοδικό ανοίγει με μια συζήτηση του TimeLord Michalis με τον Tony Taveira, μπασίστα των… ανατολικο-αμερικάνων Tangerine Zoo (γνωστοί στους παροικούντες από τα δύο LP τους στην Mainstream το 1968). Οι ερωτήσεις είναι γραμμικές και απλές, καθώς ξεκινούν από την αρχή (τα γκρουπ που προηγήθηκαν των Tangerine Zoo, όπως οι Ebb Tides ας πούμε, με το δυνατό punkadelicMy babys gone” το ’66), φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας.
Όμως και η δεύτερη συνέντευξη σχετίζεται μ’ ένα κλασικό, ας το πούμε έτσι, γκρουπ της Mainstream, τους Jelly Bean Bandits. Ο TimeLord Michalis συζητά με τον μπασίστα Fred Buck (φαίνεται πως οι μπασίστες είναι οι πιο διαθέσιμοι – και αυτό δεν είναι εντελώς ανεξήγητο), ο οποίος καταγράφει όλη την πορεία του γκρουπ, από τα sixties έως τώρα – καθώς οι Jelly Bean Bandits ηχογράφησαν πέντε CD στα 00s!
Η τρίτη συνέντευξη πιάνει 18 σελίδες(!) και αφορά σ’ ένα μεγάλο ψυχεδελικό γκρουπ της Δυτικής Ακτής (L.A.), τους Peanut Butter Conspiracy. Απαντά στις ερωτήσεις τού TimeLord Michalis ένας βασικός άνθρωπος πίσω από το σχήμα, ο μπασίστας (πάλι), συνθέτης και τραγουδιστής Alan Brackett. Η συνέντευξη, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει τα πάντα και απλώνεται όχι μόνο στην ιστορία του γκρουπ, των προηγηθέντων σχημάτων (Hillside Singers, Young Swingers, Ashes… περίοδος 1962-67) και των μεταγενέστερων (σόλο του Brackett από το 1971), αλλά και γενικότερα σε πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής.
Μια άλλη βασική συνέντευξη (πάλι ο TimeLord Michalis) αφορά στον Twink. Μεταφερόμαστε, δηλαδή, στη Μεγάλη Βρετανία και διαβάζουμε τα τού ιστορικού ντράμερ τού british underground και βεβαίως όλων των συγκροτημάτων από τα οποία πέρασε – Fairies, Tomorrow, Pretty Things, Electric Banana, Pink Fairies και λοιπά… Και λοιπά, που φθάνουν μέχρι σήμερα, αφού ο Twink παραμένει ακόμη ενεργός.
Κι άλλη συνέντευξη. Αυτή τη φορά οι νεότεροι Chemistry Set (φτιάχτηκαν στα τέλη των 80s και διακονούν την psych music ως γνωστόν) μιλάνε στον (Κερκυραίο) Σπύρο Χυτήρη. Λέει διάφορα ενδιαφέροντα ο ντράμερ Dave McLean, αλλά το... καλύτερο είναι όταν μιλάει για το ηλιοβασίλεμα της Κέρκυρας, στα χωριά απέναντι από την Αλβανία (ήταν εκεί στα τέλη του ’80). Σίγουρα κάναμε διακοπές μαζί με τον McLean (κι ας μην γνωριζόμασταν) στη βόρεια Κέρκυρα στα late 80s και σίγουρα έχουμε δει και οι δύο το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα στην Αχαράβη, όταν ο ήλιος βουτάει στη θάλασσα, σπέρνοντας στον ουρανό όλες τις αποχρώσεις. Αληθινή ψυχεδέλεια…
Από ’κει και κάτω, από τη σελίδα 62 και κάτω, το βασικό μενού είναι οι κριτικές… διαφόρων μεγεθών. Διαβάζουμε για το “Day of Light” του Constantine, για άλμπουμ των Sendelica και των Vibravoid και για δεκάδες άλλα γνωστά και λιγότερο γνωστά ονόματα…
Ας περάσουμε, όμως, και στις ακροάσεις…
Το 45άρι, που μοιράζεται μαζί με το ένατο TimeMazine (συμπαραγωγή με την Anazitisi Records) περιλαμβάνει δύο ανέκδοτα tracks αντίστοιχων ελληνικών σχημάτων. Το “Let me tell you about love” των Yesterday’s Thoughts στη μια πλευρά και το “Goddess of the light” των Social End Products στην άλλη. Με έντονα vibes από Blues Magoos και Seeds, οι Yesterdays Thoughts δίνουν ένα τραγούδι που ακούγεται… εντελώς ’66. Farfisa, κιθάρες, μπάσο, ντραμς και τραχιά φωνητικά σ’ ένα κομμάτι, που δεν θα περιλαμβάνεται στο επερχόμενο LP της μπάντας. Το “Goddess…” των Social End Products είναι περισσότερο… ψυχεδελικό. Γρήγορο track, που φέρνει κάπως στη μνήμη τους περουβιανούς Laghonia.
Όμως και το CD έχει νόημα, καθότι και εδώ το υλικό είναι σε διάφορες περιπτώσεις ανέκδοτο. Υπάρχει π.χ. εξαιρετικό άγνωστο track των Peanut Butter Conspiracy, με τα πάντα φωνητικά-σφραγίδα τής πρόωρα χαμένης Barbara Robison, ένα από τα ωραιότερα (και ανέκδοτα) τραγούδια των Social End Products (το “Talking backwards”), το (πάντα ανέκδοτο) σκληρό στις πενιές, αλλά αρμονικότατο στα φωνητικά “Dreamer” των Tangerine Zoo από το 1971, το πολύ καλό (ανέκδοτο) φισκαρισμένο στα trippy εφφέ “Breakaway” του Alan Brackett (ex-Peanut Butter…) από το 1970, το ανέκδοτο των Nirvana (UK) από το 1974, που κλείνει το CD... Ενδιαμέσως tracks βγαλμένα από διάφορες εκδόσεις των συγκροτημάτων και των καλλιτεχνών για τα οποία και τους οποίους διαβάζουμε στο fanzine (Constantine, Jack Ellister, The Chemistry Set, Fogbound, Sendelica με Twink, οι Έλληνες Zenerik κ.λπ.).
Πολύ πράμα ρε παιδί μου… όλο το πακέτο.

20 σχόλια:

  1. Πωλούνται τα 7ιντσα ξεχωριστά; πως μπορεί να τα βρει κανείς όλα μαζι.
    ευχαριστώ τον ΦΤ και τους time lords
    Isaac Poly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισαακ,

    Τηλεφωνάκι η Φατσομυνηματάκι στο Μιχάλη, λίγο κυριελέησον να σε λυπηθεί, και ευχέλαιο μπας και του περισσεύει κανένα, μπρε.

    Σοβαρέψου, που τσιγκουνεύεσαι ν' αγοράσεις ένα εξαιρετικό fanzine και το παίζεις και συλλέκτης τρομάρα σου. Στα δισκάδικα που ΔΕ πας, υπάρχουν και παλιότερα τεύχη.

    Sorry Φώντα αλλά είναι να αγανακτείς μ' αυτά που διαβάζεις.

    -
    Τρολλερμπούκης ο Μαζινίζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρόλερ, πτωχό, τω πνεύματι, τω χιούμορ μα περισσότερο τη καρδία.
      Αναρωτιέμαι πως γνωρίζεις τα δισκάδικα που επισκέπτομαι, τα site που αγοράζω, τις εταιρείες που είμαι μέλος στα shop τους. Τι λέω ε; Ψιλά γράμματα για ένα τρολερ που περνά το χρόνο του κράζοντας.
      Πστ που 'σαι;
      Το "βάθος" της τσέπης μου είναι τόσο όσο αυτό που μου επιτρέπει όχι μόνο να στηρίζω τα παιδιά με τα έντυπα τους, αλλά αγοράζοντας διπλά να τα αποστέλλω και δώρα στο εξωτερικό. Θα μπορούσες να δεις στοιχεία μου στην anazitisis αλλά ΦΥΣΙΚΑ δεν υπάρχει χρόνος στο μικρόνοο βασίλειο της μιζέριας που ζεις.
      Issac The Poly, the one & only

      Διαγραφή
    2. παιξε ισαακ παιξε δυνατα ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ ! Troler αλιώς modernistas με το ζιν να πεζει στα 40 ευροπουλα!
      να πω οτι δεν είχα καλυτερο πελατη ακα "Πολυδώρου".

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσίαση, Φώντα. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου, Ναι και οι 3 κατοικοεδρεύουμε στην Τρίπολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φώντα καλησπέρα
    Παραλία Λογγά,Περουλάδες,με θέα τους γκρεμούς από άργιλο και τα διαπόντια νησιά.Το πιό ΒΔ άκρο της Ελλάδας,το πιό μαγικό ηλιοβασίλεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σπύρο.
      Το έχω δει. Πολύ καλό.
      Σε τρώμε όμως από την Αχαράβη! (γέλια)

      Διαγραφή
  5. Δημοκρατικα ο ΦΤ δεν τολμησε να περασει σχολθα που θιγουν γλυφτες του... Ε ρε Τσιπρας και Παππας που σας χρειαζεται ακομα. Κατακαθια του ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυδώρου για ποια σχόλια μιλάς; Πας καλά;
      Πρόσεξε, γιατί θα σε στείλω για τα καλά στο διάολο και δεν θα ξαναγυρίσεις. Άιντε… γιατί λες μαλακίες.
      Δεν ήξερα να είμαι ολημερίς και ολονυχτίς πάνω από το κομπιούτερ, για να σου δημοσιεύω τα κωλοσχόλιά σου.

      (στα σχόλια «26 Οκτωβρίου 2016 - 7:28 μ.μ.» και «26 Οκτωβρίου 2016 - 7:29 μ.μ.» αναφέρομαι)

      Διαγραφή
    2. Isaac Poly = a.k.a. gr.tea0 = a.k.a. gigiko22.
      Απόψε κάνεις μπααααμ

      Διαγραφή
  6. Πολυδώρου, ποια σχόλια δεν τόλμησα να περάσω, για να μη θίξω «γλύφτες» μου;
    Απλώς εκείνο που συνέβη είναι πως τα δύο δικά σου, και όσα άλλα, τα ανέβασα αργά τη νύχτα, επειδή δεν είχα σύνδεση εκεί όπου ήμουν.
    Ζήτα συγγνώμη, λοιπόν, για το ανώνυμο σχόλιο «26 Οκτωβρίου 2016 - 10:41 μ.μ.» που άφησες και μην παριστάνεις το βλάκα… αλλιώς ξεκουμπίσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχει πλακα παντως που σε καθε ευκαιρια καποιοι ψαχνουν να βγαλουν τη χολη τους σε οτιδηποτε κινειται σ αυτην τη μιζερη χωρα...προφανως προκειται για ατομα που δεν εχουν κανει το παραμικρο και πυροβολουν απ' το πληκτρολογιο τα παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό περιοδικό, πολύ καλό υλικό, μπράβο στα παιδιά και εις ανώτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή