Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ δέκα χρόνια από το θάνατο τού μεγάλου τουμπίστα

Δεν χρειάζεται να πούμε ποιος ήταν ο τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης (1938-2006) και ποια ήταν τα κατορθώματά του. Αν όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε μερικά μόνον απ’ αυτά ας ανατρέξουμε σ’ ένα βιογραφικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Ο Ήχος της Σάλπιγγος» [Καστανιώτης, Αθήνα 1999]:
Μουσικός με διεθνή αναγνώριση, ο τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε το 1938 στον Κοκκινόβραχο του Πειραιά.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και έλαβε πτυχίο με άριστα και χρηματικό βραβείο (τάξη Β. Σωζόπουλου, 1962) και εν συνεχεία με κρατική υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε Δίπλωμα «Βαθείας Σάλπιγγος» (τούμπα) με άριστα παμψηφεί και το Α βραβείο παμψηφεί (τάξη Αναστ. Κυπραίου 1967). Η μουσική του σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται από τους επαΐοντες εκπληκτική, καθώς σε όλες τις εμφανίσεις του –στην Ελλάδα και στο εξωτερικό– οι κριτικές αναγνώρισαν ένα φαινόμενο ερμηνευτικής δεινότητας.
Το όνομά του ταυτίστηκε με την τούμπα, «είναι ο μουσικός ο οποίος μας αποκάλυψε τις τεχνικές και εκφραστικές της δυνατότητες, ανέσυρε από τις ορειχάλκινες σωλήνες της έναν πρωτόγνωρο ηχητικό πλούτο και την κατέστησε όργανο σολιστικό, από όργανο συνοδείας που ήταν μέχρι τότε στη χώρα μας».
Σημαντικοί Έλληνες συνθέτες, οι Σόλων Μιχαηλίδης, Ζώρας, Κυδωνιάτης, Δέλιος, Αντωνίου, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Χαλιάσας, Σισιλιάνος, Δραγατάκης, Σφέτσας, Αδάμης, Καλογερόπουλος, Νικήτας, Τερζάκης, Τενίδης, Πονηρίδης κ.ά. έγραψαν –ειδικά για τον Γιάννη Ζουγανέλη– περισσότερα από τριάντα πέντε έργα (solo τούμπα, duo, trio, έργα για τούμπα και quintet, έργα μουσικής δωματίου, καθώς και οκτώ κοντσέρτα για τούμπα κα ορχήστρα), τα οποία ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Καναδά, Κύπρο, ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία.
Ως σολίστ έπαιξε με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (πρώτη ελληνική εκτέλεση του κοντσέρτου για τούμπα και ορχήστρα του R. Von Williams - θέατρο «Rex» 1967). Έπαιξε ακόμα με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Philarmonia Hungarica και τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Βελιγραδίου, της Λουμπλιάνας και της Βουλγαρίας.
Το 1989 ηχογράφησε σε δίσκο (με τη Ναταλία Μιχαηλίδου στο πιάνο) πρωτότυπα έργα για τούμπα, καθώς και διασκευές-μεταγραφές του σε κλασικά έργα. Είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
Η διεθνής κριτική τον έχει κατατάξει στους κορυφαίους τουμπίστες της εποχής μας.

Η συνέχεια εδώ…

6 σχόλια:

  1. Φώντα μπορεί να ισχύει; Μέσα 80s σε υπόγεια αίθουσα Τέχνης (;) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αυτοσχεδιαζόμενη μουσική: Φλώρος Φλωρίδης και Γιάννης Ζουγανέλης. Τον Φλώρο τον θυμάμαι ο τουμπίστας πρέπει να ήταν ο Ζουγανέλης. Δεν είχα σχέση με αυτοσχεδιαζόμενη τότε και φυσικά έπαθα σοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον.
      Θα πρέπει να ρωτήσω τον Φλώρο...

      Διαγραφή
    2. Να μην αποκλείσουμε πως μπορεί να ήταν και ο Γερμανός Bernd Moschner, που παίζει τούμπα στο LP «Άδωνις 21.10.1983» [J.n.d. Records, 1984].

      Διαγραφή
  2. Μπράβο ρε Φώντα. Υπέροχη η συνέντευξη του Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή