Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων

Το συγκρότημα Βαρέα & Ανθυγιεινά, από την Καβάλα, το γνωρίσαμε το 2015, όταν το τραγούδι τους «Μετριότητα» συμπεριλήφθηκε στο τελευταίο 7ιντσο των «Γεροντοπεισμάτων» του Δημήτρη Καρρά. Λίγο πιο μετά, πάντα μέσα στο ’15, γράψαμε και για το πρώτο φερώνυμο CD τού σχήματος, που είχε τυπωθεί από την B-otherSide. Τώρα, έχουμε και ακούμε το δεύτερο άλμπουμ των Βαρέων & Ανθυγιεινών, που έχει τίτλο «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων» [Κάπα Εκδοτική], παραγωγής 2017. Το άλμπουμ περιλαμβάνει έξι τραγούδια και δύο ορχηστρικά, που ανήκουν (μουσικές-στίχοι) στους Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη (με την εξαίρεση μιας μελοποίησης ποιήματος του Μανώλη Αναγνωστάκη).
Τα τραγούδια των Βαρέων & Ανθυγιεινών δεν έχουν όλα ένα ύφος. Ούτε από μουσικής, ούτε από στιχουργικής, ούτε από ενορχηστρωτικής πλευράς. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κακό –ίσως είναι–, ξέρω πάντως πως δυσχεραίνεται η οικοδόμηση ενός άλμπουμ με γερά στοιχεία σύνδεσης και συνάφειας. Επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, της ενότητας, δεν βοηθούν ούτε οι φωνές του Θανάση Γκαϊφύλλια και του Αργύρη Μπακιρτζή, που αποδίδουν δύο από τα έξι τραγούδια του CD. Όσον αφορά στον Μπακιρτζή (που λέει ένα τραγούδι για τον Τζούλιο Καΐμη), με το τόσο ιδιότυπο φωνητικό ηχόχρωμα, η γνώμη μου είναι πως δεν κολλάει πουθενά αλλού να τραγουδάει πέραν των Χειμερινών Κολυμβητών, ενώ και ο Γκαϊφύλλιας, που έχει βεβαίως ακόμη πολύ καλή φωνή, δεν ταιριάζει και τόσο στο «Κάθε πρωί». Θέλω να πω τούτο – και το λέω ευθαρσώς. Όταν για τα τραγούδια, που αποφασίζεται να τα πει άντρας, υπάρχει ο πολύ καλός Βασίλης Ευφροσυνίδης (για τα «γυναικεία» υπάρχει η επίσης πολύ καλή Μαρία Ευλαβή) προς τι ο λόγος να αναζητούνται έτερες φωνές; Εντάξει, οι «συμμετοχές» θεωρητικώς αβαντάρουν ένα άλμπουμ βοηθώντας σε πωλήσεις (τούτο παλαιότερα, γιατί τώρα οι πωλήσεις είναι ελάχιστες), σε αναγνωρισιμότητα, ακόμη και σε air-plays (αφού οι ραδιοπαραγωγοί είναι πιο πιθανόν να επιλέξουν ένα τραγούδι με φημισμένο ερμηνευτή), ενώ αποτελούν κι έναν τρόπο αναγνώρισης των λιγότερο γνωστών δημιουργών (που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν «συμμετοχές» για τους δίσκους τους). Ωραία όλα αυτά, αλλά με την ουσία τι γίνεται; Αυτό θα είναι, πάντα, το ζήτημα.
Λοιπόν εδώ… για να μην γενικολογούμε. Όλα τα τραγούδια των Βαρέων & Ανθυγιεινών έχουν ενδιαφέρον – είναι αυτό που λέμε «καλά τραγούδια» ή και πολύ καλά κάποια εξ αυτών («Τα άφταστα», «Εμείς» σε ποίηση Αναγνωστάκη). Έχουν επίσης μελετημένες ενορχηστρώσεις, αν και «διαφορετικές» από τραγούδι σε τραγούδι. Άλλα κομμάτια είναι πιο κοντά στο παλιό ύφος (παραδοσιακά, με σμυρνέικες, λαϊκές κ.λπ. αναφορές), άλλα είναι μπαλάντες (όχι λαϊκές), κάποια έχουν πιο πολλά folk στοιχεία της αλλοδαπής (το οργανικό «Ένας μποέμ πλανήτης» π.χ.) και λοιπά. Από ’κει και πέρα είναι η ενότητα ύφους, για την οποία τα είπαμε, και η οποία αναζητείτε.
Αν, τώρα, ορισμένοι αναγνώστες-ακροατές δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτήν ακριβώς την «ενότητα» (που θα πρέπει, πάντα, να χαρακτηρίζει ένα άλμπουμ) να ξέρουν πως εδώ στα «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων» θα βρουν μόνο καλά τραγούδια.
Επαφή: www.kapaekdotiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου