Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

AKI RISSANEN πιάνο-τρίο με αναφορές από Ligeti μέχρι Bill Evans και ακόμη παραπέρα

Φινλανδός πιανίστας με ήδη καταγραμμένη ιστορία, ο Aki Rissanen έχει καινούριο άλμπουμ στην Edition (AN Records) που τιτλοφορείται Another North (2017). Πρόκειται για ένα piano-trio LP/CD, στο οποίο ο Rissanen συνεργάζεται με τους Antti Lötjönen κοντραμπάσο και Teppo Mäkynen ντραμς.
Στο “Another North” περιλαμβάνονται επτά συνθέσεις, τέσσερις του Rissanen, μία του Jarmo Savolainen (επίσης φινλανδός πιανίστας με διακριτή καριέρα από τη δεκαετία του ’80), μία του György Ligeti και μία, που ανήκει σε όλα τα μέλη του trio. Οπωσδήποτε το όνομα του Ligeti λέει πολλά, όσον αφορά στις μη-τζαζ αναφορές-επιρροές του Rissanen –κάτι που δεν φαίνεται βεβαίως μόνο στη συγκεκριμένη διασκευή, που έχει έναν αέρα α λα Bill Evans, αλλά στις περισσότερες συνθέσεις, που διαθέτουν ένα συμπαγές contemporary feeling–, όπως πολλά λέει και η προσπάθεια, συγχρόνως του Φινλανδού, να δομήσει ένα CD, που, χωρίς να αποφεύγει ένα περφεξιονιστικό περιτύλιγμα, έχει τον τρόπο να σε παρασύρει με την πηγαία και δυναμική κατεύθυνσή του.
Έτσι, λοιπόν, είναι οι ταχύτητες βασικά, πάνω στις οποίες «πατάνε» οι τρεις οργανοπαίκτες, προκειμένου να παρουσιάσουν μια μουσική, συνθέσεις δηλαδή που να πατάνε γερά στα πόδια τους – δίνοντας έμφαση, ταυτοχρόνως, σε μιαν ιμπρεσιονιστική οπωσδήποτε αποτύπωση, που να μην φείδεται όμως και των περισσότερων λαϊκών καταγωγών. Και τούτο το τελευταίο έχει να κάνει με τις πολύ λεπτές και ορθά τοποθετημένες μη-δυτικές αναφορές, που είναι διάσπαρτες στα tracks του “Another North”. Ίσως, μάλιστα, να το μαρτυρά και ο τίτλος τού άλμπουμ αυτό το τελευταίο. Ένας «άλλος βορράς» δηλαδή, εκεί όπου το nordic κλίμα θα αποτελεί, οπωσδήποτε, μια σεβαστή παράμετρο, δίχως να αποκλείονται έτερα κομβικά σημεία.
Από τις πιο μεστές συνθέσεις του άλμπουμ η 8λεπτη “Nature of the beast” αποδεικνύει, κατά έναν τρόπο, όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου