Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

MENTA για το έξοχο “Polyend”

Το Polyend(τελευταίο private pressing και αυτό) άλμπουμ των Menta, που κυκλοφόρησε κανονικά χθες, θα πρέπει να το δούμε σαν συνέχεια του προηγούμενού τους “Téléphérique/ Une Album Instrumental par MENTA” από το 2015. Το συγκρότημα ξανακάνει ένα… σχεδόν instrumental άλμπουμ (πού και πού υπάρχουν φωνητικά, όχι τραγούδι), στηριγμένο και αυτή τη φορά στον vintage εξοπλισμό των eighties (σύνθια βασικά… Moog, Yamaha, Korg, Roland), παρουσιάζοντας κομμάτια, συνθέσεις δικές του, αληθινής-δημιουργικής έμπνευσης.
Δεν ξέρω αν ο ήχος ή μέρη τού ήχου τού “Random Access Memories” (2013) των Daft Punk ήταν εκείνα, που… έστριψαν τους Menta, από μια πιο pop τραγουδιστική μπάντα (που ήταν έως τότε) σε κάτι περισσότερο σοφιστικέ (και χωρίς τραγούδι), αλλά κι έτσι να ’ναι… δεν το λέμε για κακό. Απεναντίας! Εγώ δεν βλέπω, δηλαδή, ουσιαστικές αναλογίες με τους Daft Punk (επειδή ετέθη σε μια όχι-δικτυακή κουβέντα, το θέμα, το αναφέρω), καθώς αντιμετωπίζω τόσο το “Téléphérique”, όσο και το “Polyend”, που εδώ μας ενδιαφέρει, ως πιο κεντραρισμένα όσον αφορά στο vintage και το ίδιο προσγειωμένα, αναφορικώς μ’ εκείνη την τόσο ελκυστική electro-dance παράμετρο. Το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο καθένας μόνος του φυσικά, αλλά και εδώ οι Menta έχουν να προτείνουν κομματάρες, όπως είναι το τέταρτο (“Down”) και το έβδομο (“Poly”), δίχως, φυσικά, να υστερούν όλα τα υπόλοιπα θέματά τους. Και πώς να υστερήσουν tracks σαν το υπ’ αριθμόν 2 (“You”), που συνδυάζει μαεστρικά italo με british synth-pop (τύπου Human League) ή το πέμπτο (“To”), ένα ταξιδευτικό up-tempo με συνεχή breaks (από σύνθια φυσικά) και με ελαφρά «κλασική» μελωδία μαγική;
Ποιοι αποτελούν τους Menta σήμερα; Ορίστε: Κώστας Βλάχας κιθάρες, σύνθια, φωνητικά, Νίκος Παπαδημητρίου μπάσο, Δημήτρης Λαϊνάς σύνθια, Πάνος Γαλάνης ντραμς και Σέργιος Βούδρης, ως guest, φωνητικά σε δύο tracks. Αυτά είναι τα ονόματα των μουσικών, που παρήγαγαν ένα απολαυστικότατο (μεμψιμοιρίες εδώ δεν χωράνε), σε κάθε στιγμή του, άλμπουμ. Όσο, δε, το ακούω τόσο περισσότερο αψεγάδιαστο το βρίσκω!

1 σχόλιο: