Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 78

11/2/2018
Συνωστισμός στο Κολωνάκι. Η Ρεπούση σχολιάζει το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Athens Voice…
>>Ταυτόχρονα, ξεμύτιζαν από τα σπίτια τους και οι άλλοι, οι αντιφρονούντες, οι μακεδονο-λογικοί, οι κυριακάτικοι. Για να πάρουν τις εφημερίδες τους, να πιούν το καφέ τους, να τα πουν με τους φίλους τους. Είδα την έξοδό τους για καφέ στο συνηθισμένο τους μέρος ακόμα κι αν αυτό βρισκόταν στην περίμετρο του Συντάγματος, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, την ώρα που η πλατεία βροντοφώναζε ότι ο Μίκης αλλάζει την ιστορία, ως πράξη αντίστασης.<<

11/2/2018
Δεν ξέρω τι θέλουν να παραστήσουν ορισμένοι, ξεκινώντας από τον σπουδαίο, αλλά ανόητο γέρο, ώρες-ώρες, Quincy Jones, μέχρι διάφορα μειράκια της μουσικογραφίας, που εξακολουθούν να τα βάζουν, 50 χρόνια μετά, με τους Beatles. Ότι… δεν ήταν σπουδαίοι παίκτες, ότι δεν είχαν ιδέες, ότι οι παραγωγοί τούς έφτιαξαν τον ήχο, ότι ο Ringo Starr ήταν μέτριος ντράμερ, ότι ο Lennon δεν μπορούσε να παίξει ένα σόλο της προκοπής στην κιθάρα του κ.λπ.
Όσοι λένε αυτές τις αηδίες κάνουν το εξής μεθοδολογικό λάθος. Επιμερίζουν το φαινόμενο Beatles, όταν πρέπει μόνο να το βλέπουν ως άθροισμα.  
Χεστήκαμε αν ο Ringo δεν ήταν μεγάλος ντράμερ. Και τι σημαίνει δηλαδή μεγάλος ντράμερ; Υπάρχουν πάμπολλοι μεγάλοι ντράμερ, που πέρασαν αλλά δεν κόλλησαν, ενώ ο άλλος έγραψε την ιστορία από την αρχή.  
Σημασία στους Beatles έχει ΤΟ ΟΛΟΝ, η σύνθεση, το ρολόι που σήμανε τη νεανική επανάσταση στα σίξτις, και όχι η ανάλυση, που ψάχνει να βρει την ουσία στα γρανάζια και στις βίδες.

10/2/2018
Οι Collectors ήταν το πιο σπουδαίο συγκρότημα, που έδωσε ο Καναδάς στα σίξτις. Νομίζω δηλαδή… Έβγαλαν δύο εξαιρετικά LP και κάτι 45άρια (1966-69), που τ’ άκουσα για πρώτη φορά μετά το 1987 όταν είχα αγοράσει (και) μια συλλογή τους στην Edsel (πέραν των κανονικών άλμπουμ τους).
Ο μακαρίτης ο Φώτης ο Χοντρός, που είχε το δισκάδικο στην Ανδρέα Μεταξά, στα Εξάρχεια, σκιζόταν για τους Collectors και πάντα τους πρότεινε (κάπως «τσιμπημένους» βέβαια) σε όσους πελάτες έβλεπε πως την ψάχνουν… Και όλοι τον μακάριζαν γι’ αυτό (αν και περισσότερο στα 90s, όταν οι τιμές για τα συγκεκριμένα LP είχαν κάπως εξομαλυνθεί).
Το “Old man” είναι από τα 45άρια τους και δεν υπάρχει στα κανονικά άλμπουμ – σε βινύλιο, δε, ακούγεται μόνο στη συλλογή της Edsel, που πιάνει πια το 20άρι στο discogs και με τα ταχυδρομικά ακόμη περισσότερο.
Μεγάλη μπάντα, με φοβερό στυλ…

10/2/2018
Αριστερός από κούνια (γέλια). Ετοιμαστείτε για άγριες ελαφρύνσεις... της τσέπης σας.
>>Όπως αποδεικνύουν τα πεπραγμένα του, ο Scholz μάλλον συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «σκληρών» στα ζητήματα της οικονομίας, ανεξαρτήτως εάν είναι σοσιαλδημοκράτης. Μάλιστα, αρκετοί κάνουν λόγο για ένα κυνικό άνθρωπο στην άσκηση πολιτικής, κάτι που έχει αποδείξει με την υπεράσπιση της εφαρμογής των αντιδημοφιλών διατάξεων της «Ατζέντας 2010» και του νομοσχεδίου «Hartz IV», αλλά και με την αντίθεσή του σε κάθε είδους συνεργασία με το κόμμα της Αριστεράς.<<

9/2/2018
Τα γ@μησε τα χρηματιστήρια ο Τραμπ, αλλά ξέρει τι κάνει. Με την αύξηση των επιτοκίων από την FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα) φιλοδοξεί να αυξήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με ταυτόχρονη επιστροφή των δολαρίων από το εξωτερικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει «πόλεμος» για το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και ζεστό χρήμα (για ανάπτυξη) όχι από φόρους και από το γενικότερο γδάρσιμο των πολιτών. Πάει να το κάνει και ο Άγγλος. Να δούμε και με τους κουραμπιέδες της ΕΕ (των... μεγάλων συνασπισμών) τι θ' απογίνει... 
http://bankingnews.gr/index.php?id=348731

8/2/2018
Επειδή λογομαχώ με κάποια άσχετη σε τοίχο φίλου… να εδώ μια διαφήμιση μαγαζιού που πουλάει ηλεκτρονικούς υπολογιστές (που δεν είναι PC φυσικά. με την έννοια του PC που γνωρίσαμε στα έιτις) στην Αθήνα του 1967. Τη σκάναρα τώρα, από... ηλεκτρονικό περιοδικό της εποχής, για να δώσω μιαν απάντηση, αλλά ας τη δείτε κι εδώ…

3 σχόλια:

 1. Σχόλια από το facebook για τους Η/Υ του '60...

  Τάσος Κλείσας
  Αυτοί οι συγκεκριμένοι της εικόνας είναι πάντως αναλογικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και όχι ψηφιακοί, άρα δεν προγραμματίζονταν σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά λειτουργούσαν όπως περίπου τα αναλογικά συνθεσάϊζερ της εποχής, δηλαδή οι είσοδοι και οι έξοδοί τους ήταν κάποιες τάσεις, που αντιστοιχούσαν στην είσοδο και την έξοδο της συνάρτησης που υπολόγιζαν.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Είναι και Μικτοί απ' ό,τι βλέπεις, υβριδικοί δηλαδή. Συνδυασμός digital και analog.

  Τάσος Κλείσας
  Αυτό συνήθως αναφερόταν στο ότι είχαν και αναλογικά και ψηφιακά εξαρτήματα. Π.χ. στη σελίδα 214 του βιβλίου αυτού
  https://books.google.gr/books?id=o6Vr_0sPbU4C&pg=PA206...
  O Ci 5000 χαρακτηρίζεται ως analogue computer στον αντίστοιχο πίνακα.
  Φυσικά η φωτογραφία αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μήπως έχεις και άλλες τέτοιες από κανένα άλλο περιοδικό;

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Εντάξει, δεν ξέρω το κάθε μοντέλο τώρα τι ήταν. Πάντως οι Μικτοί (digital και analog) προγραμματίζονταν.
  Κάτι πρέπει να έχω, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο. Πάντως ο COMCOR's Ci-5000 ήταν υβριδικός απ' όσο το έψαξα.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  http://journals.sagepub.com/.../10.1177/003754976500500113
  The philosophy and the result: Comcor's Ci-5000 hybrid…

  Τάσος Κλείσας
  Μήπως είναι από το περιοδικό Τεχνική Εκλογή;

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Όχι. Τα Ηλεκτρονικά Νέα, τεύχος 27, Απρίλιος 1967.

  Maro Papa
  Ηταν αυτοί με τις διάτρητες κάρτες ;

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Ναι.

  Γιώργος Γιαννόπουλος
  "Reditune was a division of Rediffusion in the UK, and produced background music systems for shops and workplaces."
  https://www.youtube.com/watch?v=vx3OQM55UJQ
  rediffusion reditune
  Το γραφείο του δοξιάδη είχε φέρει έναν univac από τη δεκαετία του 60. Κάνανε στατικά και για άλλα γραφεία.

  Rosita Spinassa
  Όχι ακριβώς εντός θέματος, αλλά κολλάει
  (διαφημιστική καταχώρηση της didacta για ιδιαιτέρες γραμματείς)
  Περιοδικό 'Επίκαιρα', 12/7/1978

  Nektarios Papadimitriou
  Τιμες δεν γραφουν .... χα χα χα

  Win Berry
  ουαου...ποιοι να ήταν οι πελάτες αναρωτιέμαι

  Παναγιωτης Πανταζιδης
  Τσέπης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σχόλια από το facebook περί Beatles...

  Constantinos Magos
  Διάβασα και γω την συνέντευξη του... Εκανε και πλακα, δεν ηταν και τοσο σοβαρος, αλλα για την απαξιωση των Beatles θα ελεγα παιζει πολυ ρολο το φυλετικό. Δηλαδή έκφραζε έμμεσα την άποψη που είχαν αρκετοί μαύροι μουσικοί της γενιάς του, οτι οι Beatles - όπως και ο Elvis και αλλοι - είχαν δυσανάλογη επιτυχία επειδή ήταν εμπορεύσιμοι και ευκολοχόνευτοι για το λευκό κοινό, ενώ παραμεληθηκαν αντίστοιχοι μαύροι μουσικοί με περισσότερη δεξιοτεχνία, δημιουργικότητα, αυθεντικότητα, ψυχή και ταλέντο. Καπως ετσι

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Μεγάλος μουσικός και παραγωγός ο Jones, αλλά ήταν πάντα ψωνισμένος.

  Antonis Kosmas
  Ο Zappa, λέει, προτιμούσε τους Monkees... Μάλλον είχε αηδιάσει με το hype, κομπλεξικό δεν τον έλεγες...

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  REVOLVER: το καλύτερο άλμπουμ του '66 για τον Zappa...
  >>8. What is your favorite record in 1966?
  "Revolver" -- Our first album (Freak Out) is a hoax, in case you haven't<<
  Επίσης μνημονεύει τον Brian Epstein στο μέσα μέρος του Freak Out! στις επιρροές του. Απλά, ντρεπόταν να γράψει για τους Beatles.

  Antonis Kosmas
  Ευχαριστώ! Αυτό με το revolver δεν το ήξερα! Νομιζω κ ο Ian Anderson πρεπει να τους απαξίωνε αλλά σ'αυτόν δεν αποκλείω να ζήλευε, χαχα!

  Lampros Papalexis
  Ουτε εγω μπορω και θέλω να παιξω solo, και λοιπόν;... άηντε με τον κάθε κατσίβλακα...

  Valadis Terzopoulos
  Αν και το εγραψα στον Γιαννη το ξανα γραφω και εδω. Καλημερες! Communism hypnotism and the beatles !

  Ανδρέας Ζησόπουλος
  Διάβασα κι εγώ τη συνέντευξη. Εκεί που λες "ουάου", σου πετάει κι ένα "ξέρω ποιος σκότωσε τον Κένεντυ" και σε στέλνει.

  Xaris Symvoulidis
  Έτσι ακριβώς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία που μας συμβαίνουν, φεύγουν γνωστοί και άγνωστοι και η ζωή προχωράει. Ένας εξαίρετος μουσικός έφυγε πριν λίγες ημέρες, ο Ισλανδός Johann Johannsson σε νεαρή ηλικία (έγινε συνήθεια πλέον). Ενώ τον περασμένο Αύγουστο έφυγε και η Ana-Maria Avram, μια επίσης εξαίρετη μουσικός. Άφησαν μουσική που θα συνεχίσει να μας συνοδεύει στο υπόλοιπο. R.I.P.

  ΑπάντησηΔιαγραφή