Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

THIEFS street-jazz από τη Νέα Υόρκη

Από τη Νέα Υόρκη είναι οι Thiefs, οι οποίοι εμφανίστηκαν το 2013 μ’ ένα φερώνυμο CD τους εξερευνώντας, τότε, σχέσεις ανάμεσα στην improv-jazz και τα ηλεκτρονικά.
Μέλη, εκείνη την εποχή, των Thiefs ήταν οι: Guillermo E. Brown ντραμς, φωνή, ηλεκτρονικά, Christophe Panzani σαξόφωνα, ηλεκτρονικά και Keith Witty μπάσο, ηλεκτρονικά. Σήμερα, τέσσερα-πέντε χρόνια αργότερα, το γκρουπ έχει αλλάξει line-up, αφού τη θέση του Guillermo E. Brown (που είναι, πάντως, στην ομάδα των guests) έχει καταλάβει ο David Frazier Jr., ενώ αλλαγή υπάρχει και στην ηχητική κατεύθυνση του γκρουπ, αφού στο πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, το Graft [La greffe]” [The Drops Music / Jazz and People, 2017], εκείνο που κυριαρχεί είναι το ραπάρισμα και το spoken word.
Με δυνατή ομάδα φιλοξενούμενων (Aaron Parks πιάνο, πλήκτρα, Mike Ladd, Gaël Faye, Guillermo E. Brown, Grey Santiago και Edgar Sekloka φωνητικά) οι Thiefs φτιάχνουν ένα τυπικό στην απόδοσή του νεοϋορκέζικο street άλμπουμ, μια μουσικο-ποιητική πραγματεία γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας και της μετανάστευσης.
Πέραν του στιχουργικού δεδομένου, που είναι αυτό που είναι, υπάρχει και η μουσική… και αυτή από τη μεριά της είναι πολύ ενδιαφέρουσα, στην παράδοση των άλμπουμ του Guru Jazzmatazz κτλ., δίχως όμως τη δική του προσωδία. Υπάρχουν, μάλιστα, και κομμάτια που ξεχωρίζουν, όπως το “I live in fear”, που εμφανίζει μια ωραία πολυρυθμία, το “Fields”, που ροκάρει ακαταπαύστως, το “Pas dici”, που ακούγεται σε τρεις παραλλαγές, όλες ενδιαφέρουσες και με πολλά αυτοσχεδιαστικά στοιχεία στην εξέλιξή τους και ακόμη το “IWBAH”, ένα blues με ωραία πνευστά από τον Panzani, που με τα διαβρωτικά ηλεκτρονικά και με τα γεμίσματα από τα ντραμς μετατρέπεται σ’ ένα επικό κομμάτι.
Ωραίο άλμπουμ, με πολλές ιδιαιτερότητες και με δυναμική συνισταμένη.
Επαφή: www.wethiefs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου