Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

στους CMC ENSEMBLE συμμετέχει μια προσωπικότητα της σύγχρονης jazz, o γάλλος τουμπίστας και serpent-player Michel Godard

Οι Νορβηγοί της Losen Records έχουν κι ένα ιταλικό παρακλάδι στον κατάλογό τους κι έτσι, συχνά, πέραν των τοπικών (νορβηγικών) κυκλοφοριών, μας προτείνουν και ξεχωριστά CD από τη γειτονική μας χώρα. Όπως είναι το παρόν Contra Puncta (featuring Michel Godard)” φερ’ ειπείν, το οποίον υπογράφει το CMC Ensemble.
Τι εστί CMC Ensemble; Πρόκειται για ένα οκτέτο βασικά, μέλος του οποίου είναι μια προσωπικότητα της σύγχρονης jazz, ο γάλλος τουμπίστας και χειριστής του serpent (αυτού του παράξενου, σαν φίδι, πνευστού) Michel Godard. Άλλα διακεκριμένα μέλη των CMC Ensemble είναι ο τρομπετίστας-φλουγκελχορνίστας Marco Sannini (έχει ηχογραφήσει ακόμη και με τον Keith Tippett στην πιο πρόσφατη Ogun) και επίσης ο σοπρανίστας Nicola Pisani (μέλος, και αυτός, διαφόρων ορχηστρών). Εκτός των τριών προαναφερομένων μέλη του ensemble είναι η Erica Gagliardi φωνή και επίσης οι Francesco Caligiuri βαρύτονο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο, Giuseppe Santelli πιάνο, Carlo Cimino μπάσο και Giacinto Maiorca ντραμς.
Το υλικό τού CMC Ensemble είναι πρωτότυπο και περαιτέρω ζωντανά ηχογραφημένο στο Fiore Art Factory Theatre (στούντιο είναι αυτό) κάπου κοντά στο Μπάρι. Περαιτέρω, διακρίνεται για την ποικιλία των αναφορών του, που μπορεί να ξεκινούν από το blues και το bop, πριν καταλήξουν (οι αναφορές) σε περισσότερο νοτιο-ευρωπαϊκά ηχοχρώματα (μεσογειακά, ιταλικού τραγουδιού κ.λπ.), ενώ ακόμη και tango ή και άλλες τινές world αναφορές είναι επίσης διακριτές.
Οι συνθέσεις στο “Contra Puncta” διαθέτουν επίσης μια συνολικότερη ιταλική αύρα, με τη μελωδία να είναι πάντα προεξάρχουσα – η οποία μελωδία, κοντολογίς, μετατρέπει θέματα όπως το “A serpents dream” π.χ. (σύνθεση του Godard προφανώς) σε λυρικά κομψοτεχνήματα. Στη μεγαλύτερη σε διάρκεια, δε, σύνθεση του άλμπουμ, την 11λεπτη “Agpays, my squarely friend”, οι CMC Ensemble φανερώνουν και άλλα προσόντα – εκείνου του «άτακτου» improv γκρουπ εν προκειμένω, που ξέρει να διαχειρίζεται παιξίματα, χρόνους, μέρη, εναλλαγές κ.λπ. Πολύ καλοί.
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου