Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

οι DAN PUGACH NONET διασκευάζουν Dolly Parton, Chick Corea και Ivan Lins

Να ξεκινήσω από την παλαιά… γνώριμή μου ελβετική Unit Records, ένα label το οποίον είχα τιμήσει δεόντως πριν από αρκετά χρόνια στο Jazz & Τζαζ. Να πω λοιπόν πως η Unit υφίσταται από τα πρώτα χρόνια του ’80, ξεκινώντας με βινύλια (εννοείται), για να συνεχίσει στα 90s, 00s και 10s με συνεχείς κυκλοφορίες (πολυεθνείς και όχι μόνον ελβετικές), που περιστρέφονται γύρω από την jazz και τον αυτοσχεδιασμό βασικά (υπάρχουν και avant, όπως και πειραματικές εκδόσεις στον κατάλογό της, αλλά τα περί την τζαζ ηχοχρώματα είναι πολύ βασικά). Μετά από καιρό, λοιπόν, έχω τη χαρά να ξαναγράψω για ένα άλμπουμ της Unit, για ένα άλμπουμ τού νονέτου τού ντράμερ Dan Pugach, που έχει τίτλο Plus One (2017).
Ο Pugach είναι ένας ισραηλινός μουσικός, που βρέθηκε το 2006 στο Berklee College of Music για τα περαιτέρω. Με πάνω από δέκα χρόνια στη σκηνή, ο Pugach έχει τώρα την ευκαιρία για το δισκογραφικό ντεμπούτο του, το οποίον και θα ολοκληρώσει μέσω του νονέτου του – ένα σχήμα, που πέραν του ιδίου το συναποτελούν και οι Mike Fahie τρομπόνι, Jen Hinkle μπάσο τρομπόνι, Andrew Gould άλτο σαξόφωνο, φλάουτο, Jeremy Powell τενόρο σαξόφωνο, κλαρινέτο, Tamir Shmerling μπάσο, Nicole Zuraitis φωνή, ενώ τις υπόλοιπες δύο θέσεις της τρομπέτας και του πιάνου τις καταλαμβάνουν οι Ingrid Jensen-David Smith και Carmen Staaf-Jorn Swart εναλλάξ και αντιστοίχως.
Περίεργο σχήμα το Dan Pugach Nonet – δίχως, εννοώ, κάποια πολύ συγκεκριμένη αισθητική τζαζ κατεύθυνση. Και τούτο το λέμε όχι μόνον ακούγοντας τις versions τού CD (Dolly Parton, Chick Corea, Ivan Lins – σε γενικές γραμμές άσχετες μεταξύ τους), αλλά και τα πρωτότυπα, που κινούνται σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Πολυστυλιστικό, λοιπόν, άλμπουμ το “Plus One” με αναφορές στην pop, το blues, την latin μπαλάντα, τις μουσικές της Νέας Ορλεάνης κ.λπ. και όλα τούτα με την προσέγγιση, που έχουν επιφυλάξει σ’ ένα παρόμοιο κατά το μάλλον ή ήττον υλικό σχηματισμοί όπως η Thad Jones / Mel Lewis Jazz Orchestra.
Εξαιρετικά τα “Belos bellow”, “Our blues” και “Zelda” δείχνουν όχι μόνο την αξία του Dan Pugach Nonet, αλλά και του ιδίου του Ισραηλινού ως συνθέτη.
Επαφή: www.danpugach.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου