Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

MIKΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 77

7/2/2018
Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν-θυμούνται στην Ελλάδα τον Alan Stivell και τι αντιπροσώπευε, ιδίως στα σέβεντις, για την κέλτικη μουσική.
Υπάρχει ένας δίσκος του Stivell, ένα live στο Δουβλίνο από το 1975, που έχει μία από τις ωραιότερες εισαγωγές, που έχω ποτέ ακούσει. Συγκλονιστική! Κι ένα τραγούδι για το Έθνος των Κελτών, που σπάει κόκαλα…
(μεταφρασμένο πρόχειρα, μέσω τρανσλέιτορ και λεξικού)
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Έφτασε ο χρόνος της απελευθέρωσης,
μακριά όμως από ’μας οποιαδήποτε ιδέα εκδίκησης.
Θα διατηρήσουμε τη φιλία μας με τους λαούς της Γαλλίας,
αλλά θα καταρρίψουμε τα επαίσχυντα τείχη,
που μας εμποδίζουν να βλέπουμε τη θάλασσα,
τις σκοπιές που εμποδίζουν τους αδελφούς μας
από την Ουαλία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία.
Εμείς, που τ’ όνομά μας είναι γνωστό στους γλάρους και τους κορμοράνους
κι είναι απαγορευμένο σ’ όλες τις ανθρώπινες γλώσσες,
σ’ όλες τις βιβλιοθήκες και σ’ όλους τους χάρτες.
Θ’ ανοίξουμε τις καρδιές μας,
των αγροτών και των ψαράδων, προς όλους τους λαούς της Γης
και θα προσφέρουμε τα μάτια μας στον κόσμο.
Είναι απαιτητικό να πιστεύουμε ότι είμαστε ίσοι;
Ζητάει πολλά, όποιος επιθυμεί να ζήσει;
Θα φέρουμε βροχή στον πληγωμένο κόσμο,
για να τον καθαρίσει από τα αίματα που τρέφονται οι ισχυροί,
να πιουν εκείνοι που διψούν για δικαιοσύνη.
Και τα φύλλα θα ξαναζωντανέψουν στη Βρετάνη και στην Ισπανία
και από το Μάλι μέχρι τη Χιλή και από την Ινδοκίνα στην Παλαιστίνη.
Η Βρετάνη θα γίνει το κέντρο του κατοικημένου κόσμου
Θα είναι το καταφύγιο για κυνηγημένα πουλιά,
για τις γυναίκες που βασανίστηκαν στη φυλακή,
για τα παλιά θύματα των βομβαρδισμών.
Κέλτια, στο σταυροδρόμι των λαών του Βορρά και του Νότου,
στα όρια του παλιού και νέου κόσμου,
στα όρια ξηράς και θάλασσας
στην άκρη του ορατού κόσμου,
μα και σ’ εκείνη του αοράτου. 
 

7/2/2018
Η σκανδαλολογία είναι ό,τι πιο επικίνδυνα γελοίο μπορεί να αφορά στη δημόσια σφαίρα. Και τούτο, γιατί πρακτικά κανείς, από το λαό, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει δικογραφίες, στοιχεία ή μη στοιχεία, ευθύνες, παραλείψεις, χρηματισμούς κ.λπ. Το πακέτο έχει να κάνει φυσικά μόνο με τη δικαιοσύνη, η οποία οφείλει να ψάξει και να δει τι έγινε, προωθώντας όλα τα περαιτέρω.
Το ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis είναι κάτι παραπάνω από προφανές (για όλους μας), εκείνο που δεν είναι προφανές είναι το αν θα καταλογιστούν ευθύνες και το αν θα υπάρξουν ένοχοι, που θα οδεύσουν για τη στενή. Στη χώρα, όπου τα τελευταία 30 χρόνια, υπάρχει μόνο ένα, ουσιαστικά, πολιτικό πρόσωπο που οδηγήθηκε στη φυλακή (ο Τσοχατζό) δείχνει πως το πράγμα δε λειτουργεί σωστά (αλίμονο!), και πως με διάφορα παρελκυστικά τερτίπια πολλοί του χώρου τελικά τη σκαπουλάρουν.
Περαιτέρω, είναι γελοία η τακτική του Σύριζα, ο οποίος ανακαλύπτει τάχα μου-τάχα μου, κάτι που το είχε στα συρτάρια του από καιρό. Καθώς ο τρόπος διαχείρισης του θέματος Novartis βρωμάει από χιλιόμετρα, η κυβέρνηση της δηθεναριστεράς για μιαν ακόμη φορά αποδεικνύεται λίγη και ουσιαστικά «σύστημα» και «καθεστώς», με μηχανισμούς και παρασκήνιο που ταιριάζει μόνο στο παλιό κομματικό σύστημα, το οποίο υποτίθεται ότι ανέλαβε να το εκκαθαρίσει. Και δεν είναι μόνο το «μακεδονικό», που βγαίνει βίαια, αλλά προσωρινά, από τη ατζέντα, είναι και κάτι άλλο ίσως πιο σημαντικό. Οι ευθύνες ή μη ευθύνες του Καμμένου, για την πώληση οπλισμού στο φασιστικό καθεστώς της Σαουδαραβίας. Η δικογραφία, υπενθυμίζω, διαβιβάστηκε από τη δικαιοσύνη στη Βουλή την ίδια μέρα με το θέμα τής Novartis, που αποκάλυψε (υποτίθεται) η κυβέρνηση. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; 

6/2/2018 
Τον Κώστα Κωτούλα, που πέθανε εσχάτως, τον ξέρω, ως όνομα, πολλά χρόνια. Από τη δεκαετία του '80, όταν είχα αγοράσει το «Σκιές στην Άμμο» (1969-70), το soundtrack της ταινίας του Βασίλη Μαυρομάτη με τις μουσικές και τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια εκείνου του δίσκου είχαν στίχους του Κωτούλα.
Με τον Κώστα Κωτούλα γίναμε «φίλοι» στο facebook πριν λίγο καιρό (πρέπει να ήμουν από τους τελευταίους «φίλους» του). Μου είχε στείλει αίτημα, το οποίο με πολύ χαρά είχα αποδεχτεί. Και τώρα, που δεν είναι πια μαζί μας, λυπάμαι διπλά, γιατί δεν μου έχει ξανατύχει στο facebook να αποδημεί «φίλος». Καλό του κατευόδιο, μ’ ένα σπουδαίο δικό του τραγούδι…  

6/2/2018
Μέσα στην αναμπουμπούλα με Μίκη, συλλαλητήρια κ.λπ. πήγε άκλαυτος ο φοβερός ντράμερ Leon Ndugu Chancler, που είχε παίξει με τους πάντες (George Duke, Hubert Laws, The Crusaders, Frank Sinatra, Weather Report, Lionel Richie, Kenny Rogers, Thelonious Monk, John Lee Hooker, Miles Davis, Santana κ.ά.), ενώ ακουγόταν ακόμη και στο “Billie Jean” του Michael Jackson… RIP 

6/2/2018 
Ο ΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ
Διάλογος Μίκη Θεοδωράκη - συνταγματάρχη Λαδά στο νοσοκομείο-φυλακή Άγιος Παύλος (Νοέμβρης 1967) 
(…)
Μίκης: Ας αρχίσουμε από εκείνο που αποκαλείς «θέμα εθνικό». Εμείς δεν θέλουμε καμιάν απολύτως εξάρτηση.
Λαδάς: Ούτε από τους Ρώσους; 
Μίκης: Φυσικά, ούτε και από τους Ρώσους. Από κανέναν! Θέλουμε πλήρη ανεξαρτησία και ουδετερότητα. Είστε έτοιμοι να το αποδεχθείτε; Η εξωτερική μας πολιτική θα χαράζεται αποκλειστικά από τον ελληνικό λαό και θα ανταποκρίνεται στις δικές μας εθνικές ανάγκες, επιδιώξεις και συμφέροντα. 
Λαδάς: Και η Μακεδονία;
Μίκης: Δεν υπάρχει για μας πρόβλημα Μακεδονίας. Υπάρχει μόνο πρόβλημα μειονοτήτων –Τούρκων, Σλαβομακεδόνων κ.λπ.– που θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. 
Λαδάς: Και οι διακηρύξεις του ΚΚΕ; 
Μίκης: Ακριβώς. Πρέπει να τις διαβάσεις προσεκτικά. Η θέση μας είναι σαφής. Δεν υπάρχει για μας πρόβλημα Μακεδονίας. Εν πάση περιπτώσει σου δηλώνω ότι, πρώτον, δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε ούτε ένα μέτρο ελληνικής γης σε οποιονδήποτε. Και δεύτερον, δεν δεχόμαστε ΕΛΕΓΧΟ, ΠΑΤΡΟΝΑΡΙΣΜΑ, ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΛ.Π. ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!(…)
MIKHΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Το Χρέος / Αυτοβιογραφία / ΤΟΜΟΣ Α [Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2011]
Το 1967 δεν υπήρχαν, ευτυχώς, ανόητοι Συριζαίοι, για να κατηγορήσουν το Θεοδωράκη για «θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες», ούτε για «πολιτικό μιθριδατισμό». 

5/2/2018 
Ο κόσμος που ψήφισε 62% ΟΧΙ στην οικονομική υποτέλεια που μας επέβαλαν και μας επιβάλλουν οι δανειστές, στο δημοψήφισμα τού 2015 είναι, σε γενικές γραμμές, ο κόσμος που λέει ΟΧΙ και στην παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» – και κάθε προσπάθεια επιμερισμού αυτού του κόσμου σε «έτσι» ή «αλλιώς» είναι γελοία.
Ο λαός είναι λαός και έχει αξία μόνο σαν πλήθος, σαν όλον. Δε θα ψάξουμε να δούμε πόσοι από εκείνο το 62% ήταν φασίστες, κομμουνιστές, αναρχικοί ή ό,τι άλλο.
Δε λέω, τώρα, πως αυτά τα δύο σύνολα μαθηματικώς ταυτίζονται, ούτε λέω πως συμφωνώ, ως αρχή, με τη μη παραχώρηση της χρήσης της «Μακεδονίας» από τους Σκοπιανούς (υπό σκληρούς όρους πάντως και σε κάθε περίπτωση), λέω, όμως, πως η τομή αυτών των δύο συνόλων είναι εντυπωσιακή.
Και τα δύο ΟΧΙ αφορούν βασικά στο ίδιο πρόταγμα ή… ξόρκισμα. Όχι άλλη «εθνική ταπείνωση».
Οι Συριζαίοι ανέτρεψαν την πρώτη λαϊκή εντολή, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια, ουσιαστικά, την απόφαση του λαού, χώνοντάς μας μέχρι το 2060 στα μνημόνια. Δεν ξέρω αν έχουν το κουράγιο, για να ανατρέψουν και τη δεύτερη. Αν και προς τα ’κει το πάνε… Κανείς δεν πρέπει να τους έχει εμπιστοσύνη. 

5/2/2018
Βγήκε το κυβερνητικό φερέφωνο, η ηχώ του Τσίπρα, αυτός ο… αριστερογιάπης Τζανακόπουλος, για να μας πει πως «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μια θλιβερή εξέλιξη».
Καμμία μισαλλόδοξη θέση δεν εξέφρασε χθες ο Θεοδωράκης. Ούτε πολιτικά ακραία. Όσοι τα λένε αυτά είναι γλείφτες των Ατλαντιστών και των Ευρωενωσικών, των εγκληματιών εννοώ που διέλυσαν το σοβαρότερο κράτος που υπήρχε στα Βαλκάνια (τη Γιουγκοσλαβία), μετατρέποντας την περιοχή μας σε φέουδα και προτεκτοράτα, σε κρατίδια μαριονέτες δηλαδή, για να προωθήσουν τις δικές τους ταπεινές επιδιώξεις. Αλλά από το… ΚΚΕεσωτερικού, που μας κυβερνά εδώ και 3 χρόνια, δεν περιμένει κανείς τίποτα καλύτερο. Μόνο τα χειρότερα. (Το ξέρει αυτό η Ιστορία, από την εποχή που έγλειφαν το Μαρκεζίνη και τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση» της χούντας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου